Anonimni korisnik

Zajedno smo više od dvije i pol godine, a još uvijek ne poznajem njegove prijatelje

Pozdrav, jako dobro bi mi došao vaš savjet. Ovako, imam 17 godina, a dečko ima 19 godina. Zajedno smo već 2 godine i 7 mjeseci. Nedavno mu je bila maturalna večer i umjesto mene, on je pozvao drugu curu iz svoje škole, govoreći mi da mu je glupo da ja idem i sjedim s njegovim prijateljima koje kao ne poznam (a ne poznam ih jer me on još nijednom nije htio upoznat) i zato je poveo curu koja ih navodno sve jako dobro pozna. I plesali su zajedno, vidljivo mu se nabacivala...Naravno, zasmetalo me je užasno i još uvijek me smeta, razgovarali smo već par puta oko toga i on se samo smije i tvrdi uporno da nije ništa loše napravio jer ne osjeća ništa prema njoj. A da uzmemo u obzir da su par njegovih prijatelja pozvali svoje cure kao pratnje, a ne neke druge. Ne znam stvarno ni šta da mislim, nit išta. Može li molim vas neki savjet, jel sam ja krivo to protumačila i što bi vi na mom mjestu mislili i napravili?

Hej, slobodno nam se obrati

Imaš pitanje vezano uz ljubav, bolne mjesečnice, što da dalje napraviš u životu, poslu?
Postavi Pitanje

Odgovor stručnjaka

Kroz život se upuštamo u različite vrste odnosa, od prijateljskih odnosa do raznih vrsta romantičnih odnosa, uključujući romantične veze, hodanje, prijatelje s povlasticama i slično. Ove odnose kao pojedinci često različito definiramo te od njih imamo različita očekivanja. Osim očekivanja koja u romantičnim odnosima možemo imati kroz odnose zadovoljavamo i različite potrebe. Bivanje u romantičnoj vezi zadovoljava brojne potrebe koje kao pojedinci imamo, primjerice potrebu za intimnošću, potrebu za druženjem i sigurnošću, potrebu za osjećajem vlastite vrijednosti, seksualne potrebe i slično. Ove potrebe važan su dio svakog odnosa te je njihovo zadovoljenje povezano sa zadovoljstvom kojeg osjećamo u romantičnom odnosu.

Ono što mogu vidjeti iz vašeg primjera je da se osjećate povrijeđeno od strane partnera te postoji mogućnost da niste u potpunosti svjesni očekivanja i potreba koja druga osoba u odnosu ima, vidljivo je kako vi želite biti više uključeni u njegov život, primjerice upoznati njegove prijatelje, dok iz navedenog imam dojam kako vaš partner trenutno nema tu potrebu. Radi toga dobro bi bilo otvoreno komunicirati i izraziti svoje osjećaje, potrebe i želje od samog odnosa, ali i saslušati i saznati što on očekuje i želi iz vašeg odnosa, koje su njegove želje i potrebe te postoji li neki razlog zašto je u opisanom slučaju postupio na takav način. Nitko osim Vas samih ne može Vam reći kako je najbolje postupiti jer sami najbolje poznajete odnos u kojem ste i vašu situaciju, a svakako smatram da je važno otvoreno komunicirati s partnerom jer je vidljivo da Vas je njegovo ponašanje povrijedilo. 

Nakon što iskreno i otvoreno porazgovarate o svom odnosu, očekivanjima, potrebama i osjećajima trebalo bi vam biti jasnije što se točno dogodilo, imate li isto mišljenje i očekivanje od vašeg odnosa te jeste li spremni poraditi na odnosu kako bi zadovoljili potrebe i očekivanja jedne i druge osobe, ali i na kojim je komponentama samog odnosa potrebno raditi. 

Ono što je najvažnije zaključiti je da kada se pojavi bilo kakav problem, ključ rješavanja istog je pravovremena, otvorena komunikacija, dijeljenje osjećaja, misli i potreba.

Maja Vdović, mag. psych.
Psihologinja
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.