Ima rješenja

Život nakon nevjere: Kako nastaviti dalje i možemo li vratiti povjerenje?

Prsten na ruci mnogima je dokaz pronalaska savršenog partnera s kojim će graditi zajednički život. No, stvarnost je ponekad drugačija i idilične odnose među partnerima poljulja bračna nevjera. Kako se nositi s izdajom i nepovjerenjem te je li moguć skladan zajednički život nakon prevare samo su neka od pitanja na koje odgovara novi podcast na Cedevitinoj edukativnoj platformi Budi DOBRO. Budi CE.

Budi DOBRO_Budi CE_Podcast_Bračna nevjera.jpg

Kako se nositi s izdajom i nepovjerenjem te je li moguć skladan zajednički život nakon prevare samo su neka od pitanja na koje odgovara novi podcast na Cedevitinoj edukativnoj platformi Budi DOBRO. Budi CE.

Otkada je svijeta i vijeka ljudski su odnosi bili nešto čemu se, na ovaj ili onaj način, pridavala dodatna pozornost. Nitko od nas nije otok za sebe, a da bismo izgradili skladan odnos s drugima potrebno je puno truda, strpljenja, razumijevanja, tolerancije i, ono najvažnije, otvorene komunikacije i povjerenja. Jednom kad se razočaramo, ma koliko mi tolerantni bili i neovisno o strpljenju koje nosimo u sebi, povjerenje je teško vratiti. Slično se može preslikati i na bračnu nevjeru.

Što učiniti u situaciji kad shvatite da vas je partner prevario s kolegicom s posla, kako se nositi s činjenicom da odlazite na mjesta na koja je vaša partnerica odlazila s ljubavnikom i zašto ste pokleknuli i prevarili partnera? Ta ili slična pitanja postavljaju si prevareni i oni koji varaju.

JA SAM IRENA I OSJEĆAM SE IZDANO

Psihologinja Tijana Debelić u okviru Cedevitinog Budi DOBRO. Budi CE. podcasta razgovarala je s pedesetogodišnjom Irenom koja se godinama bori sa suprugovom nevjerom, ali želi ostati u braku. Irena promatra, analizira, taktizira i prilagođava svoje ponašanje ne shvaćajući da dobiva „mrvice sa stola“. U potrazi za unutarnjim mirom i dokazima, samostalno donosi zaključke o promjenama ponašanja svog supruga koji se dodatno zatvara. Sve to Marti donosi nemir, a u razgovoru s psihologinjom pokušava promijeniti perspektivu.

Na samome početku podcasta Irena otvara dušu i govori o tome što je već godinama muči i o čemu ne prestaje razmišljati nakon što se nevjera dogodila. Opisuje i trenutke kako je saznala za nevjeru te odnos sa suprugom prije i nakon događaja koji je protresao njihov odnos i zajednički život. Irena pokušava dobiti odgovor na pitanje kako izgraditi skladan odnos, što učiniti kada se jednom razočaraš i je li moguće promijeniti perspektivu kako bi se što učinkovitije nosio s teretom prevare. Uz sumnju da se nevjera nastavila, Irena je s psihologinjom podijelila i želju da promijeni samu sebe kako bi se bolje osjećala.

Neka prvi korak bude Cedevitin podcast

Podcast „Život nakon prevare – možemo li preživjeti posljedice bračne nevjere?“ progovara o efikasnim načinima suočavanja s nevjerom, obrascima ponašanja i borbi sa strahovima od ponovljene prevare. Za početak, važno je osvijestiti problem jer, da biste preodgojili sami sebe, važno je suočiti se s lošim navikama, obrascima ponašanja koji predodređuju naše djelovanje te vjerovanjima i stavovima koje smo izgradili. Nakon toga slijedi prihvaćanje, a tek treći korak je promjena. Kako je istaknuto u Budi DOBRO. Budi CE. podcastu, na tom putu važno je priznati svaki pomak i uspjeh i iskoristiti pregršt lijepih trenutaka koje život nosi jer sve što imamo je sad i ovdje. Stoga, zašto ne bismo bili sami sebi važni i osvijestili važnost povjerenja u svakom odnosu?

BUDI DOBRO. BUDI CE

Osnovna ideja platforme Budi Dobro. Budi CE. je da svi zainteresirani svaki mjesec mogu konzumirati novi sadržaj, koji prvenstveno uključuje podcast i stručne članke, u čijoj pripremi sudjeluju stručnjaci iz udruge Psihološka pomoć koji se godinama bave relevantnim temama vezanima uz mentalno zdravlje.

Biti dobro, biti CE zapravo znači vjerovati u pozitivne životne ishode i biti spreman učiti kako se nositi sa životnim izazovima na koje ne možemo utjecati, s optimizmom. Cedevita je prije pokretanja ove  platforme najprije provela sveobuhvatno istraživanje o mentalnom zdravlju i optimizmu u suradnji s istraživačkom agencijom Ipsos, a rezultati su im samo dali dodatan vjetar u leđa jer je čak 77% građana prepoznalo optimizam kao ključ za očuvanje mentalnog zdravlja.