Zašto baš - sendvič?

Sendvič. Ova neobična riječ odavno je svoje mjesto našla u hrvatskom rječniku, baš kao i na našim stolovima. Ali zašto baš - ‘sendvič’?

MEGGLE-Alpinessee-2022_PR-fotka-1200x800.jpg

Povijest sendviča kakvog ga danas znamo, počinje još u 18. stoljeću, kada je John Montagu, Grof od Sandwicha (Sandwich je mjesto u engleskog grofoviji Kent iz koje obitelj Montagu potječe), zatražio da ga posluže mesom stavljenim između dva komada kruha. Na taj način je istovremeno mogao i jesti i igrati karte, a ovaj se način posluživanja brzo proširio među ostatkom engleske aristokracije.

U samim začecima, sendvič je bio vrlo bazičan: komad mesa ili šunke između dva komada kruha. S vremenom je postao sve elaboriraniji i raskošniji, a gotovo svaka nacionalna kuhinja dodala je nešto svoje i osmislila svoju varijantu s omiljenim kruhom, maslacem ili namazom te lokalnim sastojcima.

Neke zanimljive vrste sendviča

Ako je brzo, ne mora biti nemaštovito ili bezukusno, dapače! Sendvič koji pripremate uz malo mašte ili dobru kombinaciju sastojaka može postati izvrsan doručak, brzi zalogaj za poslijepodne ili kao praktičan zalogaj za nenajavljene goste.

Izbor savršenog tipa kruha, fini namaz MEGGLE Alpinesse i neki drugi dodaci omogućit će vam da se poigrate okusima i dobijete prava mala remek djela. I to u tren oka, jer je MEGGLE Alpinesse maziv direktno iz hladnjaka, pa ne morate čekati da omekša kako bi pripremili svoj sendvič.

Otvoreni sendviči

Jedna od vrsta sendviča je tzv. otvoreni sendvič koji se priprema na samo jednoj kriški kruha ili tosta, bez poklapanja. Jako lijepo izgledaju na stolu, mogu se pripremiti u bezbroj kombinacija a možete ih jesti iz ruke, ali i vilicom i nožem. Vjerojatno najpoznatiji tip takvog sendviča je danska gastronomska delicija smørrebrød, koja doslovno znači maslac (smør) i kruh (brød).

Image

Croissant sendviči

Sendvič pun okusa koji je idealan za sve one koji više cijene punjenje sendviča nego njegov krušni dio. Prerežite croissant na pola, donju polovicu namažite MEGGLE Alpinesse namazom po želji (Slani ili Classic) a zatim se razmašite sa sastojcima! Od svježih krastavaca, rukole, avokada, salame svih vrsta ili jaja na oko za ekstra hranjivost - ne možete pogriješiti.

Image

Topli sendviči

Idealni za zimsko razdoblje, topli sendviči dobro pašu u svako doba dana. Dva komada tosta, slasni MEGGLE Alpinesse, šunka i sir biti će sasvim dovoljni za bogat okus. I ne, ne morate imati toster: tostirati ili zapeći ih možete i na najobičnijoj grill tavi ili u pećnici, pa čak i u mikrovalnoj. Kombinacija ima bezbroj, već po vašem ukusu, ali jednu stvar ne zaboravite. Ukoliko dodajete povrće poput salate ili rajčice, dodajte ga nakon zagrijavanja sendviča, jer će se u protivnom ili osušiti ili ispustiti sok i vaš će sendvič postati gnjecav. A to nikako ne želite!

Image