'PAMET U GLAVU'

Poznati o intelektu na još jednoj rasprodanoj Ženskoj priči!

Gosti su se prvo okušali u mini kvizu, odgovarajući na pitanja koja su za njih pripremili poznati redatelj i scenarist  Mario Kovač te voditelj i bloger Ribafish, da bi potom Nikša Sviličić Morani Zibar „čitao misli“, uz samo njemu poznate tehnike, za koje sam kaže da nisu nikakvi trikovi, što je publiku ostavilo bez riječi

Joško Lokas, Marijana Perinić, Morana Zibar, Lana Barić, Nikša Sviličić.jpg
Foto: Marina Ribar

Voditeljica, komičarka i spisateljica, Marijana Perinić, sinoć je u četvrtoj ovogodišnjoj epizodi popularnog talk-showa Ženska priča, na temu „Pamet u glavu“, ugostila glumicu, scenaristicu i režiserku Lanu Barić, kvizašicu i lovkinju iz „Potjere“ Moranu Zibar, potom voditelja, urednika i producenta Joška Lokasa te Nikšu Sviličića, trostrukog doktora znanosti, pisca, režisera, glazbenika, nositelja neslužbene titule "najobrazovanijeg Hrvata".

Kao i svaki mjesec, klub hrvatskih glazbenika Sax! bio je rasprodan, uz odličnu atmosferu i pregršt smijeha, za što su zaslužni gosti koju su, bez imalo zadrške, odgovarali na pitanja publike.

Gosti su se prvo okušali u mini kvizu, odgovarajući na pitanja koja su za njih pripremili poznati redatelj i scenarist  Mario Kovač te voditelj i bloger Ribafish, da bi potom Nikša Sviličić Morani Zibar „čitao misli“, uz samo njemu poznate tehnike, za koje sam kaže da nisu nikakvi trikovi, što je publiku ostavilo bez riječi.

Na pitanje „Padaju li muškarci na izgled, a žene na mozak?“ muška strana je odgovorila kako će se zasigurno zagledati u lijepu ženu, ali će ipak kasnije pamet presuditi, dok je ženska strana složno odgovorila kako očekuje cijeli paket, i izgled i pamet, uz neizostavan smisao za humor. Da je mozak seksi, složili se svi četvero, uz bitnu napomenu kako se muškarci ipak ne boje pametnih žena, već to ženi može biti samo takav adut.

Svestranost, talentiranost, kreativnost i multitasking samo se neke od tema o kojima se sinoć strastveno pričalo, a gosti su se složili kako je zdrava znatiželja zajednički nazivnik koji objašnjava tu glad za istraživanjem, čitanjem i konstantnim ulaganjem u znanje.

Joško Lokas, poznati autor brojnih kvizaških emisija, otvorio je dušu pričajući o samim početcima profesionalnog puta. Prije 27 godina je pokrenuo emisiju „Upitnik“, koji se emitirao svaki dan punih sedam godina, a danas uživa u ulozi voditelja „Potjere“. Trenutno, najveći izazov mu je „Superpotjera“, koja ruši sve rekorde gledanosti. Upravo to je dokaz da kvizovi i dalje imaju svoju televizijsku publiku, i to čak među mlađom generacijom.

Image
Foto: Marina Ribar

Bilo je zanimljivo poslušati i drugu stranu kvizova, i to od same kvizašice i lovkinje Morane Zibar, koja je nasmijala publiku priznavši da glavni izvor informacija uglavnom pronalazi u dječjim enciklopedijama, prisjetivši se i djetinjstva kada je redovno čitala „Politikin zabavnik“. „Kvizaši nisu nikakvi superinteligentni ljudi, njih samo sve živo zanima“- objasnila je Morana, te dodala kako se za kvizove posebno niti ne priprema jer cijeli život uvijek nešto čita i istražuje. Također je govorila i kako se javno osramotila nekoliko puta, primjerice kada je umjesto „kit ubojica“ odgovorila “ kit samoubojica“ i kako svaki put prije potjere ima tremu. Također je naglasila kako za sebe i dalje misli da ima još puno toga za naučiti i da su i lovci ljudi od krvi i mesa, a ne superjunaci.

Nikša Sviličić rekao je da kada za sebe čuje kako je „najobrazovanij Hrvat“ momentalno dobije žute pjege po tijelu, priznavši da je na primjer apsolutni antitalent u popravku veš mašine, te da ga nikako ne ide sastavljanje puzzli. Nevjerojatna je skromnost i jednostavnost koja se iščitava iz ovog svestranog Hrvata, inače čovjeka koji stoji iza stihova pjesme „Vjerujem u anđele“ koju je otpjevao Oliver Dragojević. Nikša je ujedno i redatelj istoimenog filma, koji je dobio brojne nagrade od publike, te autor dva romana „Druga strana slutnje“ i „Zadnja postaja ljubav“, koje i danas uživaju odlične kritike od strane hrvatskih čitatelja.

Image
Foto: Marina Ribar

Lana Barić nasmijala je publiku ispričavši kako se najbolje odmara u svom domu na način da jednostavno gleda u rolete i da joj je ta „rutina“ super hrana za mozak. Priznala je kako joj je najizazovnije bilo naučiti tekst na novu predstavu „Nebeski svod“ čija će premijera biti uskoro u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ova svestrana dramska prvakinja, najpoznatija je po glavnoj ulozi u filmu „Tereza 37“, za koji je napisala scenarij. Film je odabran kao hrvatski kandidat za najbolji međunarodni dugometražni film na 94. dodjeli Oskara. Lana se okušala i kao režiserka, i to kratkometražnog filma „Snjeguljica“, a na pitanje „Što je lakše-gluma ili režija?“, priznaje kako joj je ipak lakše biti glumica, jer tada uživa svojevrstan odmak i nema toliku odgovornost.

Image
Foto: Marina Ribar

Novo izdanje Ženske priče održat će se u klubu hrvatskih glazbenika SAX!  (Palmotićeva 22, Zagreb), u srijedu 08. svibnja 2024. u 20 sati, a sav prihod od ulaznica donirat će se, kao i svaki mjesec, Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska.

Image
Foto: Marina Ribar