Ljubomir Kerekeš otkriva što nas čeka u Marginalcima, novom filmu Kerekesh Teatra

Poznati hrvatski glumac i redatelj otkriva nam što ga je inspiriralo za temu najnovijeg filma, koliko je zahtjevno snimiti film u Hrvatskoj te kako mu je raditi sa sinom Janom

Ljubomir Kerekeš - Marginalci 4.jpg

Uskoro nam u kina stiže film „Marginalci“, s vašim potpisom, u kojem ćemo pratiti stanovnike sela Črevo. Film se osvrće i na licemjerje društva u cjelini. Smatrate li da je licemjerje jednostavno dio ljudske prirode ili je produkt socioloških utjecaja kojima smo izloženi?

Nadam se da nije dio ljudske prirode, a žao mi je što je produkt socioloških utjecaja. Svi smo mi MARGINALCI. Borimo se za novu kanalizaciju i odvodne jarke. Organiziramo akciju "Zbogom oružje", a doma imamo još artiljerije za pola ulice. Oplakujemo susjeda s kojim nismo cijeli život mogli popit ni jedan gemišt. Branimo prava homoseksualaca, ali molimo Boga da nam je obitelj heteroseksualna. Rome nazivamo ciganima, a među nama ima više cigana nego među Romima. Politika nas uči životu, jer škole su naporne. Bolnice nam se urušavaju, no zato imamo jako čvrste spomenike našoj Domovini. Živjela Hrvatska! Živjeli MARGINALCI!

shimmer fallback

Što nam još možete otkriti o Marginalcima? Što nas očekuje?

Mislim da publika nije ni svjesna kakav film ju očekuje. Ja glumim lik Trpimira Oršuša, predstavnika nacionalne manjine koji zastupa svoje, bori se za svoje i ako treba ostavit će sve svoje čim dobije bolju ponudu. Publiku očekuju duhoviti dijalozi u, usuđujem se reći, virtuoznim interpretacijama, u odličnom brzom tempu bez puno pauzi, bez odmora u kojem bi publika mogla predahnuti od smijanja.

shimmer fallback

Što je sve potrebno kako bi se snimio jedan film? Jeste li prepušteni samom sebi ili ste naišli na potporu i ohrabrenje?

Obzirom da nismo naišli na potporu HAVC-a, zaista mogu reći da smo naišli na veliku potporu naših prijatelja, partnera, firmi i obrta koji su se uključili u cijeli projekt na način da su pomogli u sufinanciranju i dali nam nadu da se ovako veliki projekt može realizirati na najbolji mogući način. Od srca im na tome zahvaljujem.

shimmer fallback

Prisutno je mišljenje kako je hrvatska publika nezainteresirana za hrvatsku kulturu. Mislite li da je to miskoncepcija ili se zaista ukus publike promijenio, uslijed hiperprodukcije i pregršt serija i filmova koji gotovo svakog dana pristižu na streaming servise?

Mislim da za dobru komediju uvijek ima mjesta. Ukus publike se sigurno mijenja, no važno je i što "stavlja na tanjur". Vjerujem da su "Marginalci" odlično jelo u sljedovima i da će utažiti i ona najzahtjevnija nepca.

Jednu od uloga u Marginalcima igra i vaš sin Jan. Kako biste opisali dinamiku oca i sina na setu?

Jan i ja se odlično nadopunjavamo. Nekad je dovoljno da se samo pogledamo i jasno je tko što misli. Energija je povišena, možda i koji ton, ali sve je to apsolutno normalno jer nam je do svega ovog izrazito stalo.

shimmer fallback

Foto: promo

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.