POWERED BY COCA-COLA

Domagoj Čirjak iz 'Hell's Kitchena' podijelio je s nama svoja top 3 jela

U specijalu 1 na 1 s Rastom powered by Coca-Cola kuhao je kandidat iz 'Hell's Kitchena'

Naslovna.jpg

Pašteta od teleće jetrice sa džemom od suhih šljiva i hrskavom pancetom

  • teleća jetrica, min. 200 g
  • glavica luka
  • češanj češnjaka
  • 100 ml crnog vina
  • 100 - 200 g suhih šljiva
  • mljeveni cimet
  • mljeveni klinčić
  • sol
  • papar
  • 50 g pancete

Jetricu nasjeckati na manje komade, pržiti na zagrijanoj tavi na maslinovom ulju, dodati nasjeckani luk i češnjak, kratko prepržiti s jetricom pa podliti s crnim vinom, kuhati 3-5 min, posoliti, popapriti i sve ubaciti u blender te po želji dodati 1 veliku žlicu maslaca. Suhe šljive kuhati u vodi tek da ih prekrije cca 5 min, začiniti s cimetom i klinčićima, izmiksati štapnim mikserom, gustoću džema regulirati s prokuhanom vodom. Pancetu prepržiti na tavi do hrskavosti te izlomiti po serviranoj pašteti i džemu, kap maslinovog ulja i tostirani kruh.

Image

Lazanje od divljači i kestena

  • 500 g divljači (divlja svinja, jelen, srna, ako je moguće mix)
  • 2 luka
  • 3 češnja češnjaka
  • svježi peršin
  • maslinovo ulje
  • 3 dcl crnog vina
  • 1 mrkva
  • 100 g korijena celera
  • koncentrat rajčice, žlica velika
  • lovorov list
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • borovnice
  • tijesto za lazanje
  • sir Grana Padano
  • 200 g Mozzarelle
  • 200 g kestena
  • Béchamel umak
  • 100 g maslaca
  • 80 g brašna
  • 300 ml mlijeka

Korjenasto povrće naribati što sitnije, a luk nasjeckati. U loncu na maslinovom ulju dinstati povrće do zlatno smeđe boje, dodati mljevenu divljač te prepržiti kratko zatim nastaviti dinstati dok ne ispari sva tekućina. Dodati koncentrat rajčice, začine te podliti crnim vinom i temeljcem. Kuhati na laganoj vatri dok se umak ne reducira.

Za Béchamel umak u lončiću na maslacu kratko prepržimo brašno te zalijemo mlijekom i grijemo dok se umak ne zgusne, po želji dodamo list lovora, muškatni oraščić te na kraju posolimo i popaprimo.

Složimo lazanje u kombinaciji Mozzarelle i Grana Padana i pečemo u pećnici na 200 stupnjeva cca 25-35 min. Kestene (marune) skuhati, oljuštiti i tostirati na suhoj tavi. Gotove lazanje serviramo s tostiranim kestenima i sjeckanim peršinom.

Image

Božićne krafne

  • 500 g brašna (tip 550)
  • 200 ml mlijeka
  • 80 ml tople vode
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • kockica svježeg kvasca
  • korica naranče
  • korica limuna
  • 300 ml mlijeka (za kremu)
  • 100 g šećera (za kremu)
  • cimet
  • mljeveni klinčići
  • štapić vanilije
  • 0,05 ml ruma
  • 3 jaja

Tijesto

U mlijeko i vodu dodamo kvasac da se otopi. U brašno dodamo šećer i sol te tekućinu s kvascem, po želji možemo i začiniti tijesto. Umijesimo tijesto 10 min pa pustimo da se odmara dok se ne udvostruči. Nakon što se udvostručilo izvažemo loptice težine cca 100 - 110 g te ih malo spljoštimo rukom na komade papira za pečenje i pustimo da se diže. Zagrijati ulje na cca. 180 stupnjeva i pržiti krafne do zlatno smeđe boje. Napuniti kremom punom božićnih začina te ih po želji posuti šećerom u prahu.

Punjenje

Na pari ukuhamo jaja, mlijeko i šećer sa začinima, rumom i koricama agruma dok se ne zgusne. Ako je krema prerijetka možemo dodati malu žličicu gustina i ako netko voli slađu kremu može se i naknadno zasladiti. Krema za punjenje je spremna nakon što se ohladi.

Image