Doktorica Ana Maletić: "Upravo se spremam za svjetski godišnji sastanak i kongres transplantacije kose“

O tradiciji, estetskim zahvatima, kosi i planovima za budućnost, porazgovarali smo s jedinom hrvatskom liječnicom koja je primljena u punopravno članstvo udruženja International Society of Hair Restauration Surgery, koje okuplja najbolje liječnike iz cijeloga svijeta kada je u pitanju transplantacija kose

Doktorica Ana Maletić 02 (2).jpg
Foto: Bojan Zibar

Vaša Poliklinika ima dugu obiteljsku tradiciju. Što mislite da je pridonijelo tome da i danas uspješno poslujete?

Od samog početka rada naše Poliklinike, svakom klijentu se pristupa individualno, te klijente savjetujemo potpuno iskreno, kao da se radi o najbližem članu obitelji, pa i onda kad mislimo da je bolje ne napraviti neki zahvat, kad mislimo da nije potrebno, kažemo to klijentu. Uvijek dajemo sve od sebe da svaki zahvat napravimo najbolje moguće. U radu koristimo samo najbolje instrumente, materijale i uređaje. Uvijek pratimo sve novitete iz našeg područja i redovito se educiramo, posjećujemo kongrese na kojima vrlo često držimo i predavanja, te predstavljamo rezultate iz naše Poliklinike. O tome koliko smo posvećeni poslu govori i činjenica da smo napisali 6 knjiga o estetskoj kirurgiji od kojih je zadnja prevedena na engleski i talijanski jezik. U sklopu naše Poliklinike imamo i edukacijski centar za laserske zahvate i tretmane iz estetske kirurgije, tako da liječnici iz cijelog svijeta posjećuju našu Polikliniku kako bi vidjeli kako se na najsuvremeniji način radi laserska lipoliza i liposukcija, laserski tretman prekomjernog znojenja u pazušnim regijama, lasersko pomlađivanje lica. Svoj posao radimo s puno ljubavi.

Image
Foto: Bojan Zibar

Vaše područje je kosa, što je zapravo vrlo interesantno. Imaju li više žene ili muškarci problema s opadanjem kose? Koje su najučinkovitije metode kada je kosa u pitanju?

Kosu pojačano gube podjednako i žene i muškarci, samo se kod muškaraca češće kosa izgubi do te mjere da je potrebna transplantacija kose. Bitno je prije bilo kakvog tretmana detaljno pregledati vlasište, te po potrebi i ostale zdravstvene parametre. Vlasište pregledavamo trihoskopskom kamerom velikog povećanja, tako da detaljno vidimo stanje dlake i tjemena. Ako je potrebno, koristimo i specijalan uređaj TrichoLAB koji pomoću umjetne inteligencije mjeri broj dlaka, debljinu dlaka, broj dlaka po folikularnoj jedinici itd., te se podaci obrađuju u centralnom trihoskopskom laboratoriju i postavlja se dijagnoza. Nakon postavljanja dijagnoze stanja vlasišta odlučujemo koja terapija bi bila najbolji izbor kod klijenta. Kao terapije smanjenja gubitka kose i jačanje kose koristimo vrlo često PRP, transplantaciju masnog tkiva u vlasište, filere za kosu. Ako je kosa na nekim regijama vlasišta već izgubljena ili jače prorijeđena bez mogućnosti regeneracije kose, najbolje i ujedno trajno rješenje je transplantacija kose.

Image
Foto: Bojan Zibar

Poznato je da ste i laserski centar, što to točno znači?

Prvi laser kupili smo prije više od 15 godina te time postali prva poliklinika u Hrvatskoj u kojoj je napravljena laserska operacija vena na nogama. Tad smo uveli u Hrvatsku i novi pristup u liposukciji, te uz klasičnu liposukciju, radili smo i lasersku lipolizu kod koje laserska zraka dodatno topi masno tkivo i zateže kožu na regiji koja se tretira. Kasnije smo kupili i razne druge lasere, te uz spomenute zahvate primjenjujemo i sve ostale laserske tretmane iz estetske medicine: lasersko pomlađivanje lica, uklanjanje dlačica, kapilara, izraslina na koži, hiperpigmentacija, tetovaža. Dr. Duško Maletić izumitelj je laserskog zatezanja kože donjeg dijela lica i vrata, te je ovaj zahvat predstavio 2009.g. u na svjetskom kongresu estetske medicine u Parizu. Ovaj zahvat je stekao veliku popularnost u svijetu, te liječnici iz cijelog svijeta dolaze kod nas da vide kako to dr. Duško Maletić. Uz ovaj zahvat, edukacijski centar smo i za laserski tretman prekomjernog znojenja u pazušnim regijama i lasersku lipolizu.

Koji su tretmani i zahvati povoljni za obavljanje sada u jesen i zimu?

Ovaj hladniji period godine povoljan je za obavljanje estetskih operacija, prvenstveno onih nakon kojih se nosi steznik nekoliko tjedana nakon zahvata, a to je liposukcija te laserska operacija vena nakon koje se nosi specijalna čarapa. Nošenje steznika je svakako puno lakše u ovom periodu godine nego tijekom ljetnih vrućina. Nakon većine laserskih tretmana potrebno je mjesec dana izbjegavati izlaganje suncu, tako da je i lasersko pomlađivanje lica, uklanjanje kapilara, dlačica itd., svakako bolje raditi u ovom periodu kad je manje sunca.

Zahvatom povećanja grudi kao poliklinika se bavite gotovo 30 godina. Je li to i dalje jedan od najtraženijih estetskih zahvata?

Povećanje dojki je bilo, a i dalje je jedan od najčešćih estetskih zahvata. Mogu reći da smo u ovih tridesetak godina usrećili na tisuće žena ovim zahvatom. Od samog početka rada, prije 30 godina, primjenjujemo najbolje silikonske implantate za ovaj zahvat dostupne na tržištu. Razvoj implantata je godinama napredovao, tako da danas radimo s implantatima s doživotnom garancijom. Vremenom je sve popularniji postao i zahvat povećanja dojki vlastitim masnim tkivom, tako da uz povećanje dojki silikonskim implantatima, danas radimo i povećanje dojki transplantacijom masnog tkiva. Po potrebi u određenim slučajevima, u istom zahvatu radimo kombinaciju ove dvije metode.

Možete li procijeniti koliko zadovoljnih klijenata je prošlo kroz Vaše ruke?

Kad su se moji roditelji počeli baviti estetskom kirurgijom, prije 30 godina, nije bilo ovakve kompjuterske dokumentacije kakvu danas imamo, tako da je teže napraviti statistiku za cijeli period, ali svakako se radi o nekoliko desetaka tisuća zadovoljnih klijenata, dio od toga su oni koju su bili na nekoj estetskoj operaciji, a dio na estetskom tretmanu.

Image
Foto: Bojan Zibar

Vaše konzultacije su oduvijek, a i trenutno besplatne, mislite li da to dodatno privuče klijente? Ipak je razgovor sa stručnjakom ključan i presudan.

Na početku rada naše poliklinike, naše konzultacije su bile besplatne i nismo to mijenjali, to je naš stil. Mnogi se jako ugodno iznenade kad to čuju. Na početku rada, možda je upravo to privuklo određeni broj klijenata, a danas klijenti dolaze kod nas najčešće po preporuci jer je netko koga poznaju već bio kod nas i zadovoljan je, tako da već odlučeni za zahvat, dođu da se dogovore detalji i da se upoznamo. Jako sam ponosna i na naš program „Pro Bono“ kod transplantacije dlačica u kojem ove zahvate radimo besplatno onima koji su u nekakvoj traumi, kao posljedicu nastanka ožiljka izgubili dio kose, obrve, brade, a ne mogu si priuštiti ovakav estetski zahvat.

Bliži se kraj ove godine, imate li već poslovne planove za nadolazeću godinu?

Za nadolazeću godinu imamo velike poslovne planove, a što se tiče struke, upravo se spremam na svjetski godišnji sastanak i kongres transplantacije kose koji se ove godine održava u Panami. Tamo se predstavljaju sva najnovija dostignuća iz ovog područja, koja ćemo svakako odmah uvrstiti u naš rad. Udruženje koje organizira ovaj kongres je ISHRS (International Society of Hair Restauration Surgery), te okuplja najbolje liječnike u ovom području iz cijeloga svijeta. Ponosna sam što sam jedina liječnica iz Hrvatske primljena u punopravno članstvo ovog udruženja.