Dobro pazi

Alma savjetuje: Približavamo se Crnom petku, evo kad NE kupiti ono što je sniženo!

Kupiti dobro, kvalitetno i povoljno nekako je zadatak odlaska u shopping najluđeg petka u godini. Kako to napraviti, a ne nasjesti na ono što ti zapravo ne treba i ne koristi, pročitajte u mojim današnjim savjetima!

P2285755.JPG
Foto: Nikola Zoko

Američka fora- kupovina darova prije božićnih blagdana na popustima i većim od 50% u normalnom, potrošačkom vremenu postala je idealna prilika za  rješavanje starih zaliha robe koja se u skladištima gomila nekoliko sezona. Posebno sada kad u protekle dvije godine modna industrija grca u količinama koje su nastale uslijed pandemijskog režima prodaje.

Image
Popusti do 80 posto

Black Friday popusti na Mango Outletu - najbolji komadi do 200 kuna

Prisjetimo se- koliko je vas prešlo na 'rad od doma', koliko je vas odustalo od velikih obiteljskih svečanosti, koliko je vas poželjelo ljetovati daleko od ljudi? Za sve te situacije zapravo ne trebaš puno odjeće, ma zapravo ni ne ideš u trgovine jer to što ti treba, tih nekoliko tajica i tunika lako možeš kupiti i online. Rezultat- trgovine praznije, skladišta puna pa je potrebno napraviti veliko sniženje i to prije sezonskih sniženja. Euforija zvana Crni petak je odličan način za to, pa ukoliko si već posložila sve, skratila si poslovne obaveze za ovaj petak, kako bi mogla 'šmugnuti' ranije u omiljeni shopping centar i bila dio spektakla zvanog Crni petak.

Budi informirana i koncentrirana na ono što ti je potrebno

Napravi prije odlaska u kupovinu inventuru onoga što posjeduješ i što ti zapravo treba, sjeti se osoba kojima ćeš kupiti neku sitnicu za Božić, zaviri u trgovine u kojima inaće kupuješ i uživaj u popustima koje imaju.  Isto tako nauči razlikovati mjesta na kojima vrijedi fer play pravila ali i ona na kojima se upravo ovog petka vlasnici brendova nastoje riješiti zaliha koje gomilaju i gdje je upitna kvaliteta onoga što kupuješ.  U nastavku ću sve objasniti, pa od svih informacija uzmite ono što vam je najpotrebnije kako bi nakon kupovine imali osjećaj zadovoljstva (aktiviran hormon sreće) a ne ljutnje i bijesa.  

Image
Foto: Nikola Zoko

Dakle, prošle godine, dan prije Black Friday ludila, jedan mi se prijatelj potužio da je bio u svom omiljenom dućanu tražeći sako koji je isprobao nekoliko dana ranije. Trebao mu je hitno, za event na koji je išao pa je došao na mjesto gdje je sako bio izložen nekoliko dana prije neugodno se iznenadeći. Sakoa, ali ni puno drugih komada iz nove kolekcije nije bilo, a na vješalicama su visili komadi različitih odjevnih predmeta. Potraga za sakoom nije nestala-pronađen je u skladištu iz kojeg ga je donijela prodavačica uz objašnjenje da je sutra Black Friday i da je nova kolekcija u skladištu, a u dućanu ono što će od idućeg jutra biti sniženo.  Jednom prosječnom muškom kupcu, kojem je trebao određen odjevni predmet za određenu prigodu, slika koju je vidio nije bila ni malo jasna, ali kad je to pričao u ženskom društvu nekoliko sati kasnije- reakcije su bile 'da ne povjeruješ'.

Već prošle godine, kad sam radila kao privatni shopper baš tog ludog dana  s nekim svojim klijenticama shvatila sam da je ono što je opisao moj prijatelj zapravo bila i istina. Kad si stalno u shoppingu i poznaješ ponudu većine brendova vrlo lako detektira što je od izložene odjeće od ove, a što od prošle sezone. Drugim riječima neki brendovi aktualnu kolekciju čuvaju za sezonsko sniženje (kraj prosinca), a u fokus Crnog petka stavljaju ono što je ostalo od prošlih sezona.

Je li to što visi na vješalicama od prošle godine loša roba?

Zapravo odgovor glasi i  nije, ako je na ispravan način  skladištena i sačuvana. Zato prilikom kupovine (ma koliko povoljna odjeća bila) okreni prema svjetlu odjevni predmet kako bi vidjela teksturu tkanine. Ako vidiš rupice u tkanju, kvalitetna tkanine nije dobra i takav odjevni predmet nije investicija. Isto tako pogledaj kako izgledaju šavovi na odjeći bez da visi na vješalici. Ako se preklapaju, komad je dobro sašiven i trebaš ga kupiti.

Image
Foto: Nikola Zoko

Ukoliko na odjeći postoji neka greška (nedostaje primjerice gumbić ili je neispravan patent), a želiš ga, napravi kratku računicu koliko te košta popravak. Gumbić koji nedostaje možeš pronaći u unutarnjem donjem šavu odjevnog predmeta i sama ga prišiti, a za promjenu patenta primjerice trebaš izdvojiti 50-tak kuna u brzim popravcima.  Sad kad si testirala kvalitetu snižene odjeće, vrijeme je za ostalo testiranje.

Pogledaj dobro odjeću i obuću koju isprobavaš

Na rubu haljine se nalazi puder ili je potplat cipela malo izgreban? Ako je dobar popust i i sviđa vam se to što vidite, razmišljajte ovako - takvi komadi možda su bili dio nekih snimanja, kad je model neoprezno skinuo haljinu ili tijekom revije napravio nekoliko koraka u štiklama koje vam se sviđaju! Takvi 'detalji' ne trebaju biti razlog za ne kupovanje na sniženju, posebno jer je nešto i sniženo zbog sitnog oštećenja. Idemo dalje!

Pogledajte etiketu- ako je starija i prelijepljena nekoliko puta (možda se i vidi trag neke neonske boje) vjerojatno u rukama imaš komad od prije nekoliko sezona. Može se dogoditi da na popustu od 50% ( Crni petak) držiš odjeću koja je ovog proljeća bila na popustu 70% nekoliko mjeseci ranije. Procijeni sama treba li ti takav komad. 

Tko onda igra 'fer play' kad je Black Friday? 

Trgovine i modni brendovi s manjim popustom! Kad vidiš da je u nekoj trgovini do 30% sniženje na sve- znaj da je riječ o aktualnoj kolekciji i super prilici da kupiš ono što ti se sviđa na popustu! Na kakvim se mjestima mogu pronaći i korneri sa sniženom robom od prethodnih sezona na koju se obračunava 'Crni petak popust'. E to je pravi shopping i to stvara onaj osjećaj sreće i zadovoljstva kupovinom.  

Image
Foto: Nikola Zoko

Kako ostati pribrana tijekom kupovine? 

Pazi kako ćeš se odjenuti- slojevita odjeća, bez kaputa, šala i rukavica je pola odrađenog posla. Dolaziš li automobilom u shopping u njemu ostavi sve nepotrebno, a ako si pješak, odloži višak odjeće u ormariće koje možeš zaključati. Isto tako redovito odloži velike vrećice tijekom kupovine kako bi imala slobodne ruke. Ne zaboravi na hidrataciju tijekom kupovine a ukoliko si neodlučna svaki odjevni predmet slikaj (u kabini kad ga odjeneš) i pogledaj slike. Većina žena je vizualni tip i kad vidite kako ti nešto stoji, lakše donosiš odluke.  

Image