'Nemam što za odjenuti'

Pet najvećih modnih pogrešaka koje čini (gotovo) svaka žena

Ako ti svaki put kada staneš pred ormar kroz glavu prođe "nemam što odjenuti", vjerojatno činiš jednu od ovih pogrešaka. Znamo sve o njima, ali i ono najvažnije - kako da ih prestaneš činiti

profimedia-0753451115.jpg
Foto: Profimedia.hr

Zamisli scenarij - spremaš se za izlazak u grad s najboljim prijateljicama. U pozadini svira tvoja omiljena pjesma, ispijaš čašu vina, a frizura i šminka već su spremne. Jedino što nedostaje je outfit, no misliš da imaš sve pod kontrolom i otprilike znaš što ćeš odjenuti. A onda staneš ispred ormara i krene noćna mora - shvatiš da zapravo uopće ne znaš što odjenuti i izgovaraš onu klasičnu rečenicu - "Nemam što odjenuti".

Image
Modni makeover

Znaš li koje su modne pogreške zbog kojih izgledaš starije?

Ormar ti je prepun odjeće, isprobavaš kombinaciju za kombinacijom i ni jedna ti ne izgleda dobro? Ovo je situacija u kojoj se svaka od nas našla barem jednom, a uzrok tome zapravo je vrlo jednostavan - nije da nemaš ništa za odjenuti, već jednostavno činiš neke pogreške koje čini i velika većina žena.

Dobra vijest je da to lako možeš popraviti, a ako iz dana u dan razbijaš glavu pitanjem "što odjenuti", vjerojatno radiš jednu od ovih pet modnih pogrešaka.

Kupuješ ono što je u trendu umjesto bezvremenskih komada

Svaka žena voli biti u trendu i iz mjeseca u mjesec obnavljati garderobu komadima koji se u tom trenutku najviše nose. No kako što to obično biva, svi će ti komadi prije ili kasnije "izaći" iz mode i nakon nekoliko mjeseci više ih nećeš željeti nositi. Zato se, umjesto toga, fokusiraj na kupnju nekih bezvremenskih komada koji su uvijek "in" i koje možeš nositi na mnogo različitih načina. Od klasične bijele košulje i plavih traperica, do crnog oversize blejzera i kvalitetnog pulovera u neutralnoj boji, ovo su samo neki od bezvremenskih komada koji idu na sve i s kojima ne možeš pogriješiti.

Kupuješ nekvalitetne komade

Svi smo se našli u toj situaciji - kupili smo neki komad po vrlo povoljnoj cijeni, a onda kada smo ga krenuli nositi jednostavno nije izgledao onako kako smo zamislili. Naravno da ne moraš ulagati u svaki predmet koji imaš u ormaru, no za stvari koje ćeš nositi godinama, poput dobrog para traperica, kvalitetne kožne jakne ili dobrog kaputa, vrijedi potrošiti više novaca. Kreni ulagati u kvalitetnije komade koje ćeš nositi godinama umjesto da svako malo iz ormara moraš izbacivati stare i nekvalitetne stvari kako bi napravila više mjesta.

Nemaš dovoljno osnovnih komada koji idu na sve

Takozvana "capsule" garderoba koja se sastoji od nekih osnovnih komada koji idu na sve iz godine u godinu sve je popularnija. Možeš imati ormar prepun stvari, ali ako nemaš kvalitetne traperice koje ti pristaju kao salivene ili klasični blejzer koji možeš nositi u svim prilikama, ubrzo ćeš ostati bez opcija što odjenuti. Rješenje je da s vremenom kupiš više osnovnih odjevnih predmeta koje možeš nositi više dana zaredom i u više različitih prilika. Na primjer, dobar bijeli T-shirt jedan dan možeš nositi uz kožnu jaknu, a drugi dan uz blejzer i sigurno više nećeš razbijati glavu time što odjenuti.

Čuvaš odjeću koju više ne nosiš

Možda si kao Carrie Bradshaw iz "Seksa i grada" koja čuva gotovo svaku haljinu koju je ikad nosila i ormar ti je prepun stvari koje više ne nosiš, no čuvaš ih iz nekih sentimentalnih razloga. Ali kada nešto jednostavno ne nosiš, to ti zauzima previše prostora i odvraća ti pažnju od onih komada koje zapravo nosiš. Zato si učini uslugu i iz ormara izbaci sve stvari koje nisi nosila više od godinu dana - na taj ćeš si način napraviti više mjesta da izgradiš "capsule" garderobu i iz dana u dan će ti biti puno lakše odlučiti što odjenuti.

Kupuješ stvari za budućnost

Najveća pogreška pri kupnji koju možeš napraviti? Kupnja nečega što ti sada ne pristaje dobro, ali se nadaš da će ti pristajati u budućnosti. Kupiti nešto što ti je preveliko ili pretijesno s pretpostavkom da će ti nekada u budućnosti pristajati velika je pogreška i najbolji savjet je da kupuješ onu odjeću koju ćeš nositi - i to ne za nekoliko mjeseci, nego odmah sada.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.