Marko Mitanovski dodijelio nagrade mladim kreativcima

Održana prva večer Dreft Fashion Week Zagreb

Marko Mitanovski dodijelio nagrade mladim kreativcima

Revija dizajnerske zvijezde Ivane Popović otvorila je prvu večer Dreft Fashion Week-a Zagreb u prepunom Balonu Boćarskog doma. Među brojnim modnim znatiželjnicima u prvim redovima sjedila su poznata lica kao što su Mirjana Hrga, Tončica Čeljuska, Pamela Ramljak i Neda Parmać iz Feminem, Stefan Lupino, Sonja Kovač, Sanja Pilić, Robert Jozinović te bivša Miss Hrvatske Ivana Vasilj.

Prva večer bila je posvećena, osim etabliranim hrvatskim i svjetskim dizajnerima, i mladim dizajnerima koji su prikazali svoje mini kolekcije u sklopu natječaja Pret-a-design.

Dodjelu nagrada u natječaju Mladi? Kreativni? Chevrolet! vodile su Petra Nižetić i Marijana Batinić. U četiri kategorije u kojima sudjeluje Hrvatska: moda, fotografija, vizualna umjetnost i video, od studenata se tražilo da inspiraciju nađu u Chevroletovim vozilima: Spark i Volt. Pobjednički radovi po kategorijama bili su prikazani publici FWZ-a. Finalisti u kategoriji moda predstavili su svoju kreaciju haljine namijenjene hostesama Chevroleta za sajmove automobila.
Irena Zrinščak pobjednica je kategorije fotografija, najbolji video zajedničko je djelo Davora Konjikušića, Gašpera Milkoviča Biloslava i Nevena Petrovića, a dvojac Nikola Vukalović i Alen Vuković osvojio je prvo mjesto u kategoriji vizualnih umjetnosti. Deset finalista izabrano u kategoriji moda natjecalo se za prvo mjesto koje donosi 1200, drugo 500, a treće 300 eura. Pobjednička kreacija je seksi kombinezon koji je osmislila za hostesu Chevroleta mlada dizajnerica Ema Gašljević. Drugo mjesto osvojila je Sanja Švraka, a treće Ana Trišler.

Ivana Popović
Čitava kolekcija inspirirana je ruskim kostimografkinjama iz epohe futurizma i suprematizma poput Natalije Gonačarove, Olge Popove, Marine Cvjetajeve i Ane Anahmatove. U kolekciji su korišteni isključivo svila i ručno izrađena čipka, a tonovi su šarolikog spektra. Revija je bila inspirirana baletom pa su tako i modeli pokazali neke baletne figure na pisti. Boje u kolekciji su svijetle, plava, bijela, žuta, zelena, svijetlo ružičasta, a kao uzorci se pojavljuju cvijeće i trešnje.

ImageKruno Jendrijev
U svovoj kolekciji dizajner je predstavio svoju viziju ulične mode crno-bijelo-sive palete boja s kombinacijama izbjeljenog jeansa. Mladi dizajner koristio je i tkanine sa strukturalnom teksturom dobivajući kontraste: grubo–glatko, meko-tvrdo, tkanina-pletivo, bojanje-izbjeljivanje. U kolekciju ulaze komadi odjeće za muškarce i žene poput jakni, traperica, trenirki, majica i potkošulja.

Image
Cristina Miraldi
Razočaranje svijetom koje nas tjera u utočište oniričnosti misao je vodilja kolekcije jesen/zima 2010/2011 mlade Cristine Miraldi. Odjeća hladnih i delikatnih tonova priziva medijativnu atmosferu tražeći nova modna rješenja, izume, odnose između oblika i materijala. Izgled tužne lutke inspiriran je sjećanjem na daleke dane djetinjstva, a forme asociraju na stare igračke; kositrene vojnike, konjiće, marionete, kartonske zvijezde. Dizajnerica koristi organske materijale nepravilnih površina i dovršene rukom. Boje su sve nijanse sive kombinirano s crnim čarapama, gola leđa kao detalj i poneki svijetli komad ispod crnog kaputića.

ImageMaja Ašperger
Kolekcija Maje Ašperger predstavlja odjeću koja je istovremeno retro i moderna, namijenjena ženama koje se žele istaknuti osebujnim stilom. Posebnost ove kolekcije bazira se na individualnom pristupu svakom odjevnom predmetu koji je unikatan i rezultat je pomnog odabira materijala, načina izrade i ukrašavanja kako bi se postigao maksimalan sklad. Najzanimljiviji komad dizajnerici je ženski prsluk. Prugasto i sivo-bijele kombinacije prevladavaju ovom kolekcijom.


ImageLouis de Gama
Kao i prethodnih godina de Gama nas nastavlja oduševljavati svojim ležernim kreacijama namijenjenim ženama koje se ne boje izraziti svoj stav i tijelo kroz odjeću. Haljine koje prate oblik tijela, nerijetko voluminozne i slojevite suknje, romantičnog prizvuka te praktične, laganih materijala i čitave palete boja od maslinasto zelene, smeđe, crne, boje vina, plave pa do bež i neutralnih tonova, izvrsno pristaju svakom obliku ženskog tijela. Komadi su kombinirani s crnim svjetlucavim tajicama, a kao detalji se pojavljuju volani, koža, mašne i čipka.

ImagePret-a-design

Sonja Brstilo
Naziv kolekcije je “MI”, što predstavlja prva dva sloga pojma minimalizam. Minimalizam dizajnerica percipira kao čistoću, hermetične, zatvorene oblike te akromatske boje poput crne, bijele i tonova sive. Minimalizam je po dizajnerici umjetnička težnja ili izraz koji je ostvaren najmanjim i najjednostavnijim mogućim oblicima ili sredstvima. To se jasno odražava na primjeru haljina izvedenih od sivog i crnog prozirnog muslina, dugih do sredine bedara s detaljom transparentne linije na rubu koja im daje vizualnu dinamiku.

Anđela Pavleka
Inspiracija na kojem počiva kolekcija dizajnerice je slap. Prema njenom opisu slap pada niz klisure, odbija se i ulazi u pore stijena te se vraća u mirno korito. Taj ciklus poslužio joj je u eksperimentiranju s tkaninama i ljudskim tijelom. Tkanine ulaze, izlaze i padaju niz tijelo. Tijelo im dopušta interakciju, a sinergijom ostvaruju ravnotežu. Boje su uglavnom posljedica asocijacija neposrednog prirodnog okruženja; sivi kamen, srebrni mjesec, modro noćno nebo, bijela boja kao simbol pjenjenja siline vode.

Tatjana Livajić
Kolekcija je inspirirana ilustracijama ruskih bajki na kojima je odrasla i koje je čitala svojoj djeci. Boje koje je odabrala podsjećaju na ruska zimska svitanja.

Zrinka Hudi
Kolekcija je zamišljena kao igra volumena i razigranih detalja. Odabirom prirodnih materijala i vedrih boja mladoj dizajnerici želja je bila osvježiti i podići intenzitet kolekcije. Naglasivši ovratnike istaknula je ženstvenost modela.

Daniela M. By Daniela Martinović
Mini kolekcija je dizajneričin pokušaj u kategoriji visoke mode. Inspiraciju je pronašla u kombinaciji modnih stilova i elemenata kao što su: japanska ulična moda, londonska ulična moda, gothic stil te «lolita». Na svim modelima korištena su tri ista materijala, ali u raznim kombinacijama i nijansama boja. Boje su nenametljive i skoro neutralne. Kolekcija se uglavno sastoji od usko pripijenih haljina od čipke preko kojih dolazi tunika ili top od kombinacije pliša i lamea.

Zjena Glamočanin
Ovosezonska kolekcija dubrovačke dizajnerice nosi ime "Zaboravljena umjetnost". Kolekcija se sastoji od goblena i čipkanih pvc suknji. Fuzijom tih materijala dizajnerica je došla do zanimljive kombinacije umjetnosti i kiča u kojoj se zrcali ručni rad kao i masovna industrijska proizvodnja današnjice.

Mihaela Brajković
Kolekcija ima naglasak na razvoj volumena u tkanini i kroju. U koloritu je naglasak na svijetlo-tamnom kontrastu, dan-noć, vizualno djelovanje crnog i bijelog. Tkanine su prirodni materijal-keeper.

Marinela Pekić
Dizajnerica vidi ženu kao zaigranu djevojčicu. Predimenzionirana mašna na glavi detalj je u kolekciji u kojoj su zastupljene boje od ružičaste, ljubičaste, zlatne, plave do sive.

Maja Bedenić
Kolekcija se sastoji od pet modela, nosivih jednodjelnih odjevnih krojeva. Specifičan modni element su kapuljače u kombinaciji s golim leđima te igra preklapanja tekstilnih materijala. U kolekciji je izražen određen tok (degradacija, oduzimanje platna) u kojem modeli prelaze s dugih hlača ili haljine u sve kraće odjevne krojeve. Platna su većinskim udjelom od prirodnih vlakna; pamuk i viskoza, s primjesama sintetičkih; elastin i poliamid. Kolekcija je sportska i elegantna, te spada u kategoriju casual looka.

Julija Katarina Kravos
Inspiracija za kolekciju su košulje koje su se razvile u haljine. Naglasak kolorita su nježne ljubičaste i bijele boje u kombinaciji s jakim ljubičastim.

Katarina Bilan
Kolekciju mlade dizajnerice inspirirala je pjesma Kate Nash „Play“. Tekst pjesme: „play all day long in my room“ nadahnuo ju je da kolekcija bude vesela, ležerna i lepršava. Pri izradi misao vodilja bila joj je da se djevojka u njenom kombinezonu osjeća opušteno, ugodno i nesputano.

Nikolina Rešćak
Kolekcija je inspirirana Mediteranom, bogatim tkaninama i pastelnim bojama. Modeli su kao odjeća grčkih božica, ženstveni i ležerni, laganih tekstura i boja. Kolekcija je namijenjena ženama sa stilom. Bež i crne kombinacije nosive su danju i noću. Riječi originalnost, ležernost i funkcionalnost najbolje opisuju kreacije mlade dizajnerice.

Maja Mahnić
Njena mini kolekcija sastoji se od pet modela korzet haljina, a inspirirana je heksagonalnom kristalnom rešetkom i omjerima geometrijskih trapezoidnih oblika, te je prožeta futurističkim duhom i poimanjem odjeće kao skulpture čija je forma neovisna o obliku i liniji ženskog tijela.
Kolekcija je izrađena od sirove svile, svijetlih, pastelnih boja. Gornji dijelovi haljina (korzeti) oštrim i ravnim rezovima prate liniju tijela i dijele ga u pravilne geometrijske plohe. Donji dijelovi haljina (suknje) su slagani od pravilnih trapeza koji tvore heksagonalnu osnovu, a specifična 3D forma (cik-cak) postignuta je određivanjem različitih omjera povećanja i smanjivanja osnovica i visina trapeza. U šesterokutima sastavljenim od većih osnovica trapeza nalaze se metalna pojačanja.

Tajana Tretnjak
Foto: CroModa.com