Malim koracima do čišćeg okoliša: Pronašle smo stylish obuću koja je izrađena od prirodnih i recikliranih materijala

Ovakva ekološki prihvatljiva obuća jednako je trendi kao i plastični modeli, a uz to je odlična za okoliš. Nama se to čini kao savršena kombinacija

Malim koracima do čišćeg okoliša: Pronašle smo stylish obuću koja je izrađena od prirodnih i recikliranih materijala

Jesi li se ikada zapitala što se dogodi s obućom koja je pokidana i iznošena? Mi ju jednostavno bacimo u kantu za miješani otpad i zaboravimo na nju dok pretražujemo online dućane u potrazi za novom. No kako je većina obuće napravljena od plastike i sličnih umjetnih vlakana, ona na odlagalištu otpada jednostavno stoji u istom obliku u kakvom je tamo dospjela. I tako će stajati barem idućih 450 godina.

Image

Jednostavni trikovi koji će ti omogućiti održiviji način življenja


Plastika je veliki problem modernog svijeta i isto kako nam je pomogla prvi put kada je upotrijebljena, tako nam sada zadaje muke. Šokantna činjenica koja je iznenadila i nas je da je svaki plastični predmet ikad proizveden još uvijek na Zemlji u svom izvornom obliku. Budući da je prema procjeni stručnjaka plastici potrebno minimalno 450 godina da se razgradi, svaka plastična cipela, vrećica ili zdjelica koja je ikad bila proizvedena još uvijek stoji na nekom od odlagališta u svijetu. Istina je da se od nedavno dio plastike reciklira, ali većina i dalje završi na odlagalištu s ostatkom otpada. 


No još veći problem od odlagališta su komadi plastike koji dospiju u prirodu. Tamo se raspadaju na sve sitnije komadiće koji završe u utrobi raznih životinja koje na kraju konzumiramo i mi sami. Tako da su šanse velike da je upravo ta cipela koju smo bacile u mješoviti otpad nekako dospjela na naš tanjur

Što je rješenje ovog problema? Cipele ne možemo prestati nositi, no možemo odabrati modele onih kompanija koje u procesu proizvodnje uzimaju u obzir ne samo modu nego i zdravlje planete. Izdvojile smo nekoliko takvih kompanija, a na tebi je da doneseš odabir koji će osigurati zdraviju planetu za sve nas. 

Toms


Kompanija Toms oduvijek je težila jednome - poslovanju koje će unaprijediti živote ljudi. Osim što nude odlične i trendi modele obuće, proizvode ih od organskih i recikliranih materijala i bio pamuka. Za bojenje koriste prirodne boje, a cijeli proizvod kao i pakiranje u kojem dolazi se može u potpunosti reciklirati. A da bi stvar bila još bolja, za svaki kupljeni par Toms obuće, kompanija donira jedan par onima kojima je najpotrebniji. 

Veja


Veja je svjetski poznati brend eko i etički proizvedene obuće. U posljednjih je nekoliko godina postao iznimno popularan i često možemo vidjeti trendseterice u ovim veganskim tenisicama. Kupuju samo organske materijale proizvedene prema najvišim ekološkim standardima od certificiranih obiteljskih farmi u Brazilu. Veliki dio zarade doniraju lokalnim udrugama koje se bave društvenom reintegracijom osoba s posebnim potrebama. Također na tvoju adresu dolaze u pakiranju koje se može u potpunosti reciklirati.

Miret


Miret je domaća komapija koja proizvodi obuću koja je napravljena od čak 97% prirodnih materijala poput konoplje, lana, brazilskog kaučukovca, kenafa, vune i recikliranih vreća za kavu. Naučiti ih možeš putem webshopa, a kupovinom ovih tenisica ne samo da misliš na okoliš nego i podržavaš naše poduzetnike. 

Able


Minimalistički dizajn Able obuće uklopit će se u svaki ormar. A filozofija kompanije zbilja je posebna. Na njihovoj web stranici jasno možeš vidjeti koliko novca njihove zaposlenice zarađuju. Naglašavamo zaposlenice zato što ova kompanija zapošljava, educira i osnažuje žene diljem svijeta i na taj način pokušavaju prekinuti začarani krug siromaštva.