Kako smanjiti traperice?

Uz malo znanja, možete izmijeniti traperice kod kuće.

Kako smanjiti traperice?

Nakon sat vremena kupovine, konačno ste pronašli pristojan par traperica, ali one su malo previše široke? Ili ste možda pronašli stari par traperica tijekom čišćenja ormara, ali nakon što ih obučete preširoke su? Izgubljeni slučaj? Ne baš! Uz malo znanja, možete izmijeniti traperice kod kuće. Ako je problem samo u struku, to možete i popraviti. Sve što trebate je nešto tople vode, perilica rublja i/ili šivaći stroj.

Operite traperice vrućom vodom. Izbjegavajte dijeljenje pranja s bilo kojom drugom odjećom. Nemojte koristiti omekšivač tkanine. Perilica za pranje s prednjim punjenjem može imati veći utjecaj od gornjeg utovarivača, jer su prevrtanja ono što smanjuje vlakna. Ako kod kuće nemate prednji utovarivač, isprobajte ga u lokalnoj praonici.

Operite traperice s unutarnje strane. Izaziva manje oštećenje i trošenje materijala.

Ova metoda ne djeluje dobro traperice koje sadrže sintetička vlakna.

Alternativno, svoje traperice možete namočiti u lavor s vrućom vodom. Umočite traperice u vodu. Traperice u potpunosti potopite. Izvucite ih nakon što se voda ohladi.

Stavite traperice u sušilicu. Osušite ih na najvećoj temperaturi. Učinite vrijeme sušenja što je duže moguće. Prvo pročitajte etiketu! Ako piše da se ne suše, riskirate da ih napravite preuskima u sušilici. Ako je to slučaj onda ih osušite na zraku.

Probajte traperice. Traperice bi se trebale osjećati barem malo čvršće i uže. Obavezno hodajte i trčite u njima. Imajte na umu da ova metoda ne traje dugo. S nošenjem, traperice će se vratiti u svoj originalni "udoban" oblik.

Skuhajte traperice. Ovaj je korak neobavezan, ali koristan za traperice koje je teško stegnuti. Upotrijebite lonac koji je dovoljno čist i velik da stane na traperice. Napunite je vodom i dovedite do ključanja. Redovito nadgledajte lonac. Po potrebi dodajte još vode. Nakon što voda proključa, smanjite vatru, pokrijte lonac i nastavite kuhati 20 do 30 minuta.

Isprobajte svoje traperice s naopake strane. Zatvorite ih kako bi ispalio kao kad biste ih nosili s prave strane. Stanite pred ogledalo. Obratite pažnju na područja na kojima biste željeli da se traperice više uklapaju.

Područja traperica koja želite da su uža, zategnite i na ta mjesta zakačite sigurnosne igle. 
Pazite na simetriju!

Postavite šivaći stroj. Upotrijebite konac prikladan za boju traperica i iglu prikladnu za šivanje trapera. Uključite stroj.
Ako prije niste koristili šivaći stroj, šivajte nekoliko linija u tkanini za vježbanje (po mogućnosti trapera). Želite znati koliko brzo vaš stroj ide i pobrinite se da stvari idu glatko kada dođete do svog stvarnog projekta.
Upotrijebite olovku ili kredu za krojenje. 

Počnite od međunožja. Pokušajte održavati liniju ravnom kako se krećete prema dolje.