Kako prepoznati polarizirane naočale?

Polarizirane sunčane naočale unaprjeđuju kvalitetu slike koje gledate i istovremeno štite Vaše oči od štetnih UV zraka.

Kako prepoznati polarizirane naočale?

Polarizirane sunčane naočale su već godinama popularne među nautičarima i profesionalnim ribarima koji imaju potrebu za smanjenjem reflektirajućeg odsjaja od vode koja ih okružuje. Ali sada, kada su mnogi drugi koji provode vrijeme na otvorenom otkrili prednosti polariziranih leća, interes za ovu vrstu naočala se drastično povećao.

Osim nautičara, znatnu korist od ovakvih naočala imaju vozači. Polarizirane naočale smanjuju odbljeske od dugih, ravnih površina kao što je hauba na automobilu ili površina ceste.

Kada želite kupiti kvalitetan par sunčanih naočala, potražite na etiketi riječ „polarizirane“.
Često je na staklu kraj logotipa marke ugravirano i slovo „P“.

Budite oprezni prilikom kupnje jer tehnologija polarizacije nije dostupna na svim dizajnerskim sunčanim naočalama. Slijedite neke jednostavne smjernice kako biste bili sigurni da Vaše sunčane naočale imaju zaštitu od UVA i UVB zraka, čime Vam pomažu da uživate i u najmanjem detalju svojeg života.

Mnoga prodajna mjesta koja prodaju sunčane naočale ponudit će Vam testere. Ovi testeri izgledaju kao prazna siva traka na izložbenom stalku, ali zapravo sadrže skrivenu sliku.

Pokušajte prvo s običnim sunčanim naočalama. Pogledajte u testnu traku. Ako siva traka i dalje ostane prazna, leće nisu polarizirane. Tada stavite polarizirane leće i možete jasno vidjeti sliku koja je nevidljiva golom oku. Svaki tester naočalnih leća je drukčiji, ali svi će Vam razotkriti neku skrivenu sliku kada ju pogledate kroz polarizirane leće.

Uzmite primjerak standardnih i primjerak polariziranih sunčanih naočala, izađite s optičarem na vrata lokala te pogledajte u vjetrobransko staklo najbližeg automobila. Naizmjenično pogledajte kroz jedne i druge naočale.

Pogledajte u vodu na jezeru ili nekom drugom mjestu za ribolov. Ako nosite običan par sunčanih naočala, one će Vam samo smanjiti intenzitet svjetla i zatamniti sliku. Kada stavite polarizirane sunčane naočale jasno ćete vidjeti ribe i sve podvodne strukture. Voda zapravo postaje prozirna kada u nju gledate pod kutem a ne ravno.