Kako odabrati veličinu prstena?

Prstenovi su jedan od onih komada nakita koji ne ostavljaju puno prostora za pogreške pri određivanju veličine - polovica je premala i neće se uklopiti na vaš prst, polovica je prevelika i može previše klizati oko vašeg prsta.

Kako odabrati veličinu prstena?

U nastavku teksta ćete pronaći nekoliko jednostavnih savjeta i alata koji će vam pomoći pronaći ispravnu veličinu prstena za svaki vaš prst.

Kako pronaći svoju veličinu prstena?
Zaista vrijedi vrijeme potrebno za utvrđivanje ispravne veličine prstena (a zatim kada ih utvrdite zapišite ih u telefon!).
Jednom kada znate vašu veličinu prstena, sigurno ćete naručiti bilo koji prsten, a vaša opća sreća i sveukupna ljubav prema životu znatno će porasti. Dakle, očito, trebali biste to učiniti sada.

Otiđite u lokalni dućan s nakitom.

Ova vam opcija daje pouzdanu veličinu, jer draguljari u istoj državi koriste iste standardne veličine. 
Određivanje veličine pomoću trake za mjerenje

Omotajte traku za mjerenje čvrsto oko prsta, koristite čvrstu papirnu traku široku otprilike 2-3 mm. 
Osobe s debljim člancima moraju uzeti u obzir činjenicu da prsten mora moći proći kroz prsten – tada vam se savjetuje izabrati prsten jedan broj veći od izmjerene veličine. 

U slučaju da nemamo prikladnu veličinu prstena – npr. 50 – trebali biste odabrati veličinu 49 ako je širina odabranog prstena ispod 6 mm. Ako je prsten širi od 6 mm, trebali biste odabrati veličinu 51, iako je vjerojatno da će vam odgovarati obje veličine.
Osim ovih smjernica za lakše određivanje potrebne, točne veličine prstena, donosimo vam i nekoliko korisnih savjeta za mjerenje i određivanje veličina, kako biste dobili što točnije rezultate mjerenja:

Vaši prsti nisu cijeli dan iste debljine. Naime, ujutro su oni nešto tanji dok kroz dan, kako smo umorniji i večer se bliži, obujam prsta se povećava. Zato je najbolje da veličinu određujete navečer ili kasnije popodne, kada su prsti nešto većeg obujma kako biste bili sigurni da će vam prsten odgovarati u svako doba dana, jer u suprotnom bi se moglo dogoditi da ujutro odredite veličinu, a navečer vam ona više ne odgovara.

Temperatura isto tako utječe na veličinu prstena, odnosno obujam prsta. Kada su vam ruke hladne, vaši su prsti nešto tanji, a kada vam je previše vruće, prsti su deblji. Najbolje je veličinu mjeriti u optimalnoj temperaturi, ponavljamo, na kraju dana.
Za sve prstene šireg dizajna ili s većim kamenom vrijedi jedno pravilo – uvijek bolje odgovara jedna veličina više. Jer zbog težine i dimenzija, važno je da je prisutan komfor na prstu kako bi vam bilo ugodnije i udobnije nositi prsten te kako biste izbjegli da vas prsten previše pritišće.

Ako imate izraženiji zglob na prstu, tada mjerite obujam zgloba i podnožja prsta te odaberite veličinu prstena koja je između te dvije veličine, kako bi prsten mogao proći preko zgloba, a opet lijepo „sjesti“ na prst. Važno je da vas prsten nigdje ne pritišće, da ga s užitkom nosite, ali da nemate problema sa stavljanjem prstena, a isto tako da nemate stalan osjećaj da ćete ga izgubiti. Kao što biramo odjeću koja nam pristaje uz naše obline, tako je važno odabrati prsten s kojim ćete se osjećati dobro i sretno.

Postupak mjerenja veličine prstena, najbolje je ponoviti nekoliko puta, kako biste bili sigurni da ste odredili točnu veličinu.