Odobrila PETA

U H&M stiže nova veganska kolekcija, a ovi komadi su nam zapeli za oko

H&M je još jednom potvrdio da moda može zadovoljavati estetske standarde i istovremeno biti obazriva prema okolišu i drugim živim bićima, a mi smo izdvojile najbolje komade iz nove kolekcije

H&M veganska kolekcija.jpg
Foto: H&M

H&M-ov nedavni poticaj održivosti donio je ovom popularnom brendu brze mode umjerene pohvale, a sada je dobio pečat odobrenja i od strane Udruge za zaštitu životinja PETA.

Znamo što misliš: "brza moda" i "održivost" u istoj rečenici zvuče kao oksimoron. Ali švedski high street brend napravio je legitimne korake prema ekološki prihvatljivim alternativama odjeće.

Image
Foto: H&M

Posljednjih godina zabranio je korištenje krzna, angore i egzotičnih životinjskih koža u svojoj odjeći, te ne prihvaća vunu s farmi koje koriste mulesing, kontroverznu praksu skidanja kože s ovca. U 2020. godini bio je na vrhu Indeksa transparentnosti modne revolucije kao najtransparentnija modna tvrtka u politikama kao što su dobrobit životinja, biološka raznolikost, ravnopravnost spolova i lanci opskrbe, pobijedivši protiv 250 modnih i odjevnih marki diljem svijeta.

A sada, H&M je najavio novu kolekciju u partnerstvu s PETA-om. Kolekcija pod nazivom Co-exist Story, treći je dio serije kolekcija usmjerenih na održivost ovog brenda, ovo je ujedno i prvi put da je neki brend brze mode odobren od strane neprofitne organizacije.

Image
Foto: H&M

Kampanja za kolekciju, koja u online prodaju i prodaju u odabranim trgovinama stiže 4. studenog, smještena je u rezervatu za divlje životinje, a u hrvatskoj kampanji za ovu održivu modnu kolekciju našli su se glumica Petra Kurtela i njezin sin Relja, pa tako treba i spomenuti da će, osim ženske, dotupne biti i muška, ali i dječja kolekcija.

Image
Foto: John Pavlish

Svi komadi iz kolekcije izrađeni su veganskim alternativama, uključujući FLWRDWN (zamjena za životinjski paperje napravljen od poljskog cvijeća) i vegansku kožu Vegea, također poznatu kao vinska koža, napravljenu od kožice grožđa. Kolekcija se također može pohvaliti inovativnijim oblicima održivosti i materijalima koji su 'animal friendly', a neki komadi iz kolekcije čak sadrže izraz "Speak Up For Animals".

Image
Foto: John Pavlish

Neke od najupečatljivijih komada iz ove veganske kolekcije izdvojile smo u nastavku, zajedno s njihovim cijenama, stoga zaviri i pronađi svoje favorite:

H&M, 375 kn

Kratki, pripijeni džemper od paperjastog pletiva sadrži ECONYL® reciklirani najlon.

Image

H&M, 450 kn

Kratka, pripijena rebrasta pletena haljina od recikliranog poliestera s otvorenim ramenima i križnim ovratnikom.

Image

H&M, 1880 kn

Oversized jakna od vodoodbojnog, recikliranog najlona s punjenjem FLWRDWN™.

Image

H&M, 375 kn

Kratka, pripijena i rastezljiva haljina izrađena od ECONYL® recikliranog najlona s ovratnikom, oblikovanim košaricama sa žicom i špageti naramenicama koje se mogu podesiti i vezati na leđima.

Image

H&M, 450 kn

Torba od mekog umjetnog krzna od recikliranog poliestera s patentnim zatvaračem na vrhu i ručkom od umjetnog krzna i recikliranog plastičnog lanca.

Image

H&M, 300 kn

Veliki šal od umjetnog krzna od recikliranog poliestera.

Image

H&M, 750 kn

Pripijena haljina na jedno rame od pahuljastog pletiva koje sadrži ECONYL® reciklirani najlon.

Image

H&M, 1128 kn

Dugi prsluk od Vegea™ imitacije kože s krokodilskim uzorkom s šiljastim reverima, definiranim ramenima, džepom na prsima i prednjim džepovima.

Image

H&M, 977 kn

Hlače od Vegea™ imitacije kože s krokodilskim uzorkom koje krasi niski struk te ravne nogavice s patentnim zatvaračem s prednje strane poruba.

Image

H&M, 978 kn

Sandale od mekog umjetnog krzna od recikliranog poliestera s potpeticom od 9 cm.

Image

H&M, 225 kn

Oversize top od mekog jerseya od mješavine lana i organskog pamuka s motivima printa: 'Speak for animals'.

Image

H&M, 225 kn

Visoko izrezani body od pletenog rebrastog recikliranog poliestera s križnim ovratnikom i uskim naramenicama.

Image

H&M, 1128 kn

Oversized jakna od umjetnog krzna od recikliranog poliestera s detaljima na rubu koji se mogu pričvrstiti i odvojiti pomoću metalnih kukica.

Image