Fashion inspiracija s britanskog dvora: Kontroverzna sestra kraljice Elizabete bila je ikona stila turbulentnog života

Iako danas svijet slavi kraljicu Elizabetu II., njezina je mlađa sestra Margaret po mišljenju mnogih znatno zanimljivija i kontroverznija članica kraljevske obitelji. S obzirom da nikada nije morala obnašati ulogu koja je dodijeljena njezinoj sestri, Margaret je živjela slobodnije i turbulentnije

Fashion inspiracija s britanskog dvora: Kontroverzna sestra kraljice Elizabete bila je ikona stila turbulentnog života

Mlađa sestra kraljice Elizabete, princeza Margaret, šokirala je tabloide i kraljevski dvor svojim ponašanjem čitavog svog života, a modne je stručnjake oduševljavala svakom svojom pojavom. Ova neobična članica kraljevske obitelji bila je buntovna i željna slobode, a često je zbog toga i sama trpila posljedice. 

Kao djevojčica je Margaret odrastala normalno sve do šeste godine, kada joj se život dramatično izmijenio i to zato što je njezin otac nenadano postao kralj. Naime, njezin je stric kralj Edward VIII. abdicirao kako bi se oženio amerikankom Wallis Simpson, a Margaret i Elizabet odjednom su postale kćeri kralja. Od tada do svoje smrti, Margaret nije prestajala zbog toga žaliti, jer su joj kraljevska pravila u mnogo situacija pomrsila životne planove. 


Naime, Margaret je po mišljenju mnogih od malih nogu bila buntovnija i zanimljivija od svoje starije sestre, ali je zbog toga bila sklona upadanju u nevolje. Te njezine karakteristike pratile su je cijeloga života pa se uz nju vežu mnogi manje i više poznati skandali. Prvi puta kada je princeza Margaret postala tema tabloida bilo je kada se očajnički zaljubila u znatno starijeg Petera Townsenda s kojim je imala aferu ranih 1950-ih godina. Iako se Townsend zbog Margaret razveo od svoje žene, a oni su se čak i zaručili, dvor nije dopustio da se par samo tako vjenča već ih je razdvojio na dvije godine. Ljubav nije izdržala tu kušnju, pa je Margaret već u svojim ranim 20-ima okončala zaruke i krenula dalje sa životom. 

Iako je odlučila krenuti dalje i dati priliku i drugim muškarcima, Margaretin odnos sa njezinom starijom sestrom zauvijek je bio narušen zbog cijele situacije s Townsendom. Na kraju se kraljičina mlađa sestra udala za kontroverznog fotografa Antonyja Armstronga-Jonesa 1960-te no taj brak nije bio pretjerano sretan, jer su jedno drugo neprestano varali. U braku su dobili kćer i sina, ali ljubav im se brzo rastopila pa su većinu vremena živjeli odvojeno. 


Na kraju su se i razveli 1978.. što je ujedno bio i prvi razvod braka u britanskoj kraljevskoj obitelji u posljednjih 400 godina i kao takav je doista smatran skandaloznim. Margaret je bila linčevana u britanskim medijima i to zato što su na površinu isplivale njezine seksualne afere s mnogo mlađim muškarcima. Osim što je bila, za članicu dvora, promiskuitetna, Margaret je k tome živjela i neurednim životom partijanerice. Obožavala je piti i pušiti, a do svoje se smrti 2002. nije mogla riješiti loše navike teškog pušenja. 


Za razliku od njezine sestre kraljice Elizabete koju se nikada nije povezivalo sa skandalima, Margaret je bila stalna tema tabloida. Povezivalo ju se s Mickom Jaggerom, Peterom Sellersom, kao i Warrenom Beattyjem, a lista drugih manje poznatih muškaraca s kojima je također bila u vezi poduža je. 

No, osim što je zabavljala svijet svojim ekscesima, Margaret je od svoje rane mladosti oduševljavala modne stručnjake dobrim ukusom i stilom odijevanja. Dok je Elizabeta bila više konzervativna, Margaret se nije libila eksperimentirati s modom. Obožavala je bunde, koktel haljine i uske kupaće kostime, a poznato je i da je bila osobito slaba na boho haljine kasnih 1960-ih


Kako bi se uvjerila da se radi o nevjerojatnoj modernoj princezi koja se možda nije znala ponašati, ali se zato itekako znala odijenuti, izdvojile smo deset njezinih kultnih lookova. 

Elegantna ružičasta koktel haljina

Princeza Margaret u svojoj vjenčanici

Boho izdanje princeze 1969. godine

Rođendanski portret princeze Margaret 1954.

19-godišnja princeza u romantičnom izdanju za kraljevski portret

Ležerno izdanje za posjet Italiji 1966.

Raskošna Dior haljina kreairana posebno za Margaret 1951.

Ljetna jednostavna haljina zvonolikog kroja

Ručičasti kompletić kaputa i šešira koji je princeza nosila 1966. godine

Ledeno plava svečana haljina za crveni tepih

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.