Tako profinjeni

Damski šešir za stylish zimski look: Elegantni high street modeli

Jedini modni dodatak koji nam treba ove sezone je profinjeni zimski šešir

ana-itonishvili-yLEUzdJJX6k-unsplash.jpg

Šeširi su pokrivala za glavu s krunom i obodom. Šeširi su važni modni dodatak jer ukrašavaju glavu, koja je sjedište ljudske racionalne moći, i također uokviruju lice. Žene su šešire raznih oblika, stilova i veličina nosile od srednjeg vijeka, pa sve do danas, a nerijetko su upravo šeširi ukazivali na njihov status i poziciju u društvu.

Dok su nekoć postojala jasno određena pravila o tome tko smije nositi koji šešir, danas pravila nema. Od kapica pa sve do cilindara, moda 21. stoljeća nema granica. I dok su nekoć ženski šeširi bili znatno drugačiji od muških, danas se većinom proizvode unisex modeli koje mogu nositi oba spola.

Image
Razbijaju zimsko sivilo

Komadi u jarkim bojama koji će začiniti svaki outfit

Kada govorimo povijesti ženskih šešira, za naše današnje razumijevanje tog modnog dodatka najbitnije je 20. stoljeće. Prvi svjetski rat (1914.-1918.) doveo je do dramatičnih promjena u ženskoj odjeći, frizurama i šeširima, stvarajući unosno okruženje za poduzetničke dizajnere. Tijekom dvadesetih godina, kratke suknje, ošišana kosa ili zvonasti šešir bili su iznimno popularni s obje strane Atlantika.

Tijekom većeg dijela dvadesetog stoljeća za sudjelovanje na društvenim događajima bili su potrebni šeširi i rukavice, a do prave popularizacije nošenja damskih šešira došlo je za vrijeme Drugog svjetskog rata. Naime, tijekom nacističke okupacije Pariza u Drugom svjetskom ratu (1940.-1944.), kada je racionalizacija ograničila modnu industriju i prodaju u inozemstvu, francuske su žene pokazivale svoj prkos nošenjem neobičnih struktura na glavama načinjenim od ostataka grubih, radničkih tkanina. Taj pokret proširio se diljem Europe i postao simbol ženske snage u trenucima kaosa.

Od 1940-ih do početka 1960-ih većina je žena Zapadnog svijeta nosila šešire, no s dolaskom 1960-ih taj trend počinje blijedjeti. Naime, zbog rastućih aktivističkih pokreta i borbe protiv rasnih i klasnih razlika, ljudi odbacuju šešire koji su dugo vremena bili upravo simbol klasa. Neformalnost tako postaje ključ načina odijevanja. Šeširi su smatrani irelevantnima, posebno mlađoj generaciji koja je usmjerena na društvene promjene i osobnu neovisnost.

1980-ih šešire ponovno popularizira princeza Diana. Dizajner John Boyd, koji kreira ekstravagantne šešire za članove kraljevske obitelji, postaje iznimno popularan, a prodaja šešira počinje ponovno rasti. U Engleskoj konjička utrka Ascot također utječe na ponovnu popularizaciju ženskih šešira. Žene se tamo i danas natječu u tome koja će nositi zanimljiviji šešir, a tu paradu ekstravagancije i kiča budno prate gledatelji diljem svijeta

Danas, u 2020., ženski šeširi velikom su većinom inspirirani muškom modom i muškim stilovima šešira. Jednostavni, s pokojim ženstvenim detaljem, damski šeširi danas zrače elegancijom i profinjenošću. A možemo ih pronaći u gotovo svim high street brendovima.

U nastavku pogledaj naš odabir 10 modela iz aktualne high street ponude i začini svoj zimski look s nekim od ovih damskih pokrivala za glavu.

Zara šešir 199,90 kuna

Crni šešir je uvijek 'in' i možemo reći da je kruna na glavi kad pričamo o elegantnom looku-u.

shimmer fallback

Zara šešir od mješavine vune 199,90 kuna

Smeđa boja je ove sezone i dalje vrlo popularna pa je ovaj prekrasan šešir od mješavine vune pronašao svoje mjesto u naših top 10.

shimmer fallback

Zara crni šešir s vrpcom 199,90 kuna

Crni šešir s malim 'twistom' unijet će razigranost u sve tvoje kombinacije.

shimmer fallback

Mango lakirani ženski šeširić 79,90 kuna

Lakirani modni dodaci su ove zime jako popularni pa vjerujemo da će se i ovaj šešir naći na tvom popisu želja.

shimmer fallback

Reserved smeđi ženski šešir 139,90 kuna

Divna pletenica koja ukrašava ovaj šešir dovoljan je razlog da ga želimo u svom ormaru.

shimmer fallback

Reserved ženski sivi šešir od mješavine vune 179,90 kuna

Siva uvijek prolazi, a ovaj šešir će se lako uklopiti u sve tvoje kombinacije - od casual do poslovnog looka.

shimmer fallback

Reserved crni damski šešir širokog oboda 179,90 kuna

Kako mu i samo ime kaže, ovaj šešir je pravi izbor za sve prekrasne dame među nama.

shimmer fallback

Stradivarius mornarska ženska kapa 99,90 kuna

Ahoj! Ova kapa će se super uklopiti u rokerski look, ali i kada želiš ostaviti dojam da se ne bojiš ničega ni nikoga.

shimmer fallback

Stradivarius mornarska kapa od umjetne kože 99,90 kuna

Umjetna koža ove je zime apsolutni 'must have', a odlično izgleda i na ovoj kapi.

shimmer fallback

Pull & Bear ženski karirani kačket 99,90 kuna

Ma tko od nas ne voli karirano? Pogotovo kad je ovako lijepa kombinacija boja.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.