Najveća upozorenja

Oprez: 7 znakova da si zaljubljena u majstora manipulacije

Iako je fizičko zlostavljanje lakše uočiti, psihičko zlostavljanje može biti jednako štetno, posebno kad si u vezi s manipulatorom

profimedia-0039062798.jpg
Foto: Profimedia

Manipulatori se kriju svugdje. Između ostalog, manipulator može biti osoba s kojom izlaziš i s kojom se na prvu stvari čine savršenima. Čini se da je sve predobro da bi bilo istinito i pitaš se kako ti se tako posrećilo. Kako vrijeme prolazi, postupno otkrivaš njihove manipulativne taktike, ali i koliko si postala ravnodušna prema svim upozorenjima.

Image
Astro vodič

Vrhunski manipulatori: Ovih 5 znakova uvijek dobiju što žele

Nije ništa neobično da smo na početku svake veze, skloni vidjeti ono najbolje u ljudima. Zbog toga smo često zaslijepljeni stvarnošću tko su oni, što može rezultirati lošom situacijom.

Većina ljudi želi vjerovati da nikada ne bi postali plijen manipulativne osobe. Štoviše, vjeruju da bi odmah otišli kad bi shvatili da njihov partner može biti manipulativan ili toksičan. Ali stvari nisu uvijek tako crno bijele. Manipulatori su toliko uspješni u manipuliranju ljudima jer znaju kako sakriti svoje ponašanje ili ga maskirati iza fasade.

shimmer fallback

Ako počinješ vjerovati da bi tvoj partner mogao pokazivati znakove manipulativnog ponašanja, u nastavku smo izdvojile nekoliko najvećih upozorenja iza kojih se kriju istinski majstori manipulacije.

Osoba je emocionalno nasilna

Manipulator je neograničeno emocionalno nasilna osoba. Oni su nepredvidivi sa svojim izljevima bijesa i poznati su po tome da nasrnu slučajno. Obično su kratkotrajne naravi i nikad ne znaš u kakvom će raspoloženju biti. Njihova raspoloženja su drastično nedosljedna i tvoja će se raspoloženja početi oslanjati na njihovo. Postat ćeš žrtva njihovog uvredljivog ponašanja, ali toliko si navikla na to da ni ne razmisliš dvaput. Emocionalno zlostavljanje je i dalje zlostavljanje.

shimmer fallback

Ispričavaš se za stvari koje nisi učinila

Nakon svađe, uvijek si ti ta koja se ispričava. Prestani i pitaj samu sebe: 'zašto govorim oprosti kada nisam ja ta koja je u krivu?' Manipulator ima tu sposobnost svaliti krivnju na bilo koga drugog osim na sebe. Zapravo, toliko su dobri u tome da će te gotovo sigurno uvjeriti da si ti problem.

shimmer fallback

Ti si jedina koja se trudiš

Biti u vezi s manipulatorom znači da si ti ta koja radi sav 'prljavi posao' u vezi. Planiranje, zvanje, slanje poruka…i tako dalje. Nakon nekog vremena shvatit ćeš da ulažeš ama baš svaki gram truda da održiš vezu na životu.

shimmer fallback

Osoba je šarmantna

Manipulatori znaju iskoristiti svoj šarm da dobiju ono što želi. Znaju očarati na privlačan i karizmatičan način - a i u tome su sjajno dobri. Oni točno znaju što učiniti i što reći kako bi te zadržali. A ako to nije najprikladniji primjer manipuliranja, onda ne znam što jest.

shimmer fallback

Ne možeš se osloniti na tu osobu

Ne možeš se osloniti na tu osobu od samog početka. Manipulator će biti nedosljedan i često će biti osjetno udaljen. Zna kako izgledati pouzdano kako bi te zadržao, ali strogo pod svojim uvjetima. Oni nisu u stanju pravilno komunicirati, ali ti si kriva što ne znaš za planove o kojima ti nikada nisu rekli. Nedvojbeno će uvijek postojati samoviktimizirajuće opravdanje koje ide ruku pod ruku s ovim.

shimmer fallback

Žudi za kontrolom

Kontrola je uvijek u njihovim rukama jer se trebaju osjećati dominantno. Oni su ti koji će odlučiti kamo ide veza. Ili je po njihovom ili nikako, a ti si ovdje samo lutka kojom se može upravljati. Kontrola znači moć, a manipulator žudi za jednim i drugim.

shimmer fallback

Promjena nije opcija

Možda mogu malo promijeniti svoje načine kako bi ti povremeno ugodili, ali se stalno vraćaju na svoje stare puteve jednom kada si zadovoljena. Manipulator se ne može promijeniti jer se ne želi mijenjati. Oni ne vide ništa nemoralno u svojim postupcima i natjerat će te da i ti vjeruješ u isto.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.