Znanstvenici su složni

Žene su sretnije kad su u vezi s manje privlačnim muškarcima?

Ključ za sretnu vezu je u izgledu, no ne na način koji očekujemo, a istraživanje je pokazalo da su žene sretnije kad su u vezi s muškarcima koji su manje privlačni od njih

profimedia-0642021362.jpg
Foto: Profimedia.hr

Mnogo je stvari koje su puno važnije od izgleda, osobito kada je u pitanju uspješna dugoročna veza - od ljubavi i poštovanja pa do intimnosti i seksualne kompatibilnosti. No nema smisla poricati da fizička privlačnost igra veliku ulogu u našim vezama.

Zapravo, prema nedavno provedenom istraživanju sa Sveučilišta u Floridi, fizički je izgled jedan od najvažnijih segmenata veze kada je u pitanju sreća žene, no ne na način koji bismo možda očekivali.

Image
Sve je povezano s hormonima

Što smo stariji, to smo sretniji? Tako barem tvrdi novo istraživanje

Žene su sretnije s manje privlačnim muškarcima - to je glavni zaključak istraživanja koje je provedeno među 113 heteroseksualnih bračnih parova u kasnim dvadesetima. Kada je žena privlačnija od muškarca, vjerojatnije je da će veza dugoročno biti uspješna. Znanstvenici su otkrili da su manje privlačni muškarci mnogo bolje tretirali svoje partnerice, nadoknađujući nedostatak dobrog izgleda djelima ljubaznosti poput pomaganja u kućnim poslovima, davanja darova svojim suprugama i slično. A budući da su se žene u takvim vezama osjećale više voljeno i cijenjeno, njihova je veza bila sretnija.

Dakle, ako je vjerovati istraživanju, imati manje privlačnog supruga dobro je za vezu, ali kada su se stvari okrenule i muškarci postali privlačniji od svojih žena, postalo je puno gore. Žene su bile pod većim pritiskom da budu zgodne poput svojih supruga i često su postajale opsjednute rigoroznim dijetama i vježbanjem. "Rezultati otkrivaju da imati fizički privlačnog supruga može imati negativne posljedice za žene, pogotovo ako te žene nisu posebno privlačne. Istraživanje sugerira da bi društveni čimbenici mogli igrati ulogu u nepravilnoj prehrani žena", objasnila je koautorica istraživanja Tania Reynolds.

Ipak, metode istraživanja bile su malo subjektivne - istraživanje je provedeno kombinacijom podataka koje su prijavili korisnici, kao i procjenom privlačnosti sudionika od strane istraživača, što postavlja neka pitanja. Prije svega, zašto su istraživači Sveučilišta u Floridi bili ti koji su odlučivali o tome tko je privlačan, a tko ne? Ljepota je ipak u oku promatrača pa bi bilo dobro ove rezultate uzeti s rezervom.

Bi li onda trebala izlaziti s nekim tko nije privlačan ili je barem prosječnog izgleda? Pa, opće je poznato da zgodni dečki nekada mogu biti sve samo ne dobri (a tu teoriju potpisuje i ova studija), no na kraju dana, ipak je najvažnije da si s nekim tko te tretira onako kako zaslužuješ, tko te poštuje i s kim se osjećaš ugodno.