Kraj ljubavi

Ovo su najčešći razlozi zbog kojih parovi potpisuju papire za razvod

Zbog čega parovi odustaju od ljubavi i braka? Stručnjakinja objašnjava koji su najčešći razlozi za prekid odnosa

engin-akyurt-Jw5Kth70hQo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Sve češće svjedočimo razvodima, a parovi se rastaju bez obzira radi li se desetljećima zajedničkog života ili o samo nekoliko godina. U Hrvatskoj prosječan brak traje skoro 15 godina, a svaki treći brak završi razvodom. Najviše brakova prekida se između treće i pete godina nakon vjenčanja, te između sedme i desete godine braka.

Image
Money, money

Dok nas papir ne rastavi: Najskuplji razvodi u povijesti

Što to tjera parove da potpuno odustanu od zajedništva? Dobra vijest za one koji se osjećaju nesretno ili frustrirano u braku je da se svi parovi bore s istim problemima. Prema riječima psihoterapeutkinje i autorice Esther Perel i sretni i nesretni parovi imaju iste probleme. Način na koji parovi funkcioniraju i povezuju se jedno s drugim određuje hoće li veza napredovati ili prekinuti se.

Kad se muškarac i žena okrenu jedno prema drugom s ljubaznošću, razumijevanjem i empatijom, mogu izdržati i najgore oluje. No, kada se jedno prema drugom ponašaju s prezirom, obranom i sumnjom, bračna budućnost ne izgleda pozitivno. A ovo su, prema stručnjakinji, neki od razloga koji na kraju "natjeraju" ljude da popišu papire za razvod.

Nevjera

Prevara je jedan od glavnih pokretača razvoda. U današnjem svijetu postoje različite prevare. Zbog društvenih mreža puno se više komunicira, ali se i puno lakše oživljavaju različiti odnosi i stvaraju emocionalne veze.

Image
Foto: Unsplash

Prema Perel, nevjera je jedna od najvećih izdaja s kojom se brak može suočiti. Za neke parove brak će prestati zbog afere koja je trajala samo jednu noć, a za druge će to biti veći prekršaj. No, izgubljeno povjerenje u slabom braku može biti smrtna presuda za vezu.

Financijski problemi

Novac sam po sebi ne uzrokuje razvod. No problemi s novcem izazivaju veliki stres, a financijski stres može dovesti do borbe - što može rezultirati razvodom. Razlike u načinu na koji trošimo ili štedimo novac također mogu biti nevjerojatno teške za dogovor u braku.

Image
Foto: Unsplash

Još jedno pitanje vezano uz novac veliki je problem među novim parovima - sve je veći broj uspješnih žena, a one zarađuju više od svojih partnera što može biti problem. Ovo "moderniziranje" može biti teško čak i za najprosvjetljenije parove i uzrokovati smetnju u odnosu.

Ovisnosti

Različite ovisnosti se često navode kao razlog razvoda, a ljudi mogu biti ovisni o seksu, alkoholu, drogama i slično. Utječu na mozak i postaju glavni prioritet, a sve to može izazvati pustoš u cijeloj obitelji. Kad "žrtva" supružnika kaže "dosta" i skupi hrabrosti za odlazak, veza je vjerojatno osuđena na razvod. No, ako je par spreman i voljan uložiti trud i obnoviti povjerenje, a ovisnik se riješi svoje ovisnosti, veza može preživjeti.

Image
Foto: Unsplash

Izvanredne situacije

Najbolji brakovi mogu se raspasti kada se dogode izvanredne situacije poput dijagnoze raka i smrti djece. Izvanredni stres može čak i najjače ljude baciti na koljena i staviti odnos u iskušenje. Bol zbog gubitka ili bolesti postaje prevelik za podnijeti, a odnos nestaje. Prema Perel, zdravi parovi mogu izdržati, pa čak i ojačati odnos u ovim trauma, kada istinski uvažavaju partnerove potrebe i način tugovanja.

Image

Neusklađenost

Kad par nije usklađen u važnim stvarima poput poput religije, temeljnih vrijednosti, gdje žele živjeti, kako žele živjeti - nesuglasice će se dogoditi. On se želi preseliti u veliki grad zbog posla, ali ona želi živjeti mirno u malom mjestu jer su tu njezini korijeni. Ovo može postati veliki problem, posebno ako o tome nisu razgovarali prije braka.

Postoji previše razlika ili previše problema koji se ne mogu riješiti, a brak se raspada. Može doći do teških svađa, nesuglasica, neprijateljstva, bijesa, kako god i sve završi rješenjem na sudu.

Image
Foto: Unsplash