Money, money

Dok nas papir ne rastavi: Najskuplji razvodi u povijesti

Razvod brakova i podjela imovine za poznate zvijezde označava pravu noćnu moru, a mi smo se prisjetile najskupljih razvoda u povijesti

razvodi.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Nedavna vijest da se Bill i Melinda Gates razvode mnoge je iznenadila, a ni tjednima nakon ne prestaje se šuškati o uzroku njihova razvoda, ali i o tome hoće li to biti jedan od najskupljih razvoda u povijesti.

Image
Ljubav ne bira

Kad je Brad sreo Angie i ostali celebrity ljubavni trokuti koji su nas šokirali

Završetak braka težak je, a često su potrebni mjeseci ili godine da se razvod finalizira. A dodamo li tome podjelu imovine i financija, posebno ako se radi o bogatima i slavnima, obje strane čeka prava noćna mora.

Zato smo se prisjetile nekih najpoznatijih (i prije svega najskupljih) razvoda brakova u povijesti - od razvoda Brangeline, do razvoda Jeffa Bezosa, izvršnog direktora Amazona, i njegove supruge.

Angelina Jolie i Brad Pitt - 400 milijuna dolara

Svi su mislili da je ovo jedan od onih parova koji će uspjeti, međutim, Brad i Angelina Pitt najavili su razvod 2016. godine. Par je morao odlučiti kako podijeliti svoje carstvo od 500 milijuna dolara - tijekom godina prikupili su najmanje devet nekretnina i ogromnu kolekciju nakita, umjetničkih djela, automobila i vintage motora. A zanimljivo je i da je razvod trinaesti po veličini razvoda na svijetu.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Robert Johnson i Sheila Crump Johnson - 400 milijuna dolara

Televizijski moguli Robert Johnson i Sheila Johnson u braku su bili od 1969. do 2002. godine, kao i za vrijeme njihovog zajedničkog osnivanja mreže Black Entertainment Television. Robert i Sheila su 2000. godine postali prvi afroamerički milijarderi, a kad su se razveli dvije godine kasnije, Sheila Johnson otišla je s 400 milijuna dolara, navodi ABC News. A sudbina je htjela i da se Sheila kasnije uda za suca koji je predsjedao njenim razvodom.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Mel Gibson i Robyn Moore - 425 milijuna dolara

Gotovo pola milijuna dolara vrijedna nagodba između glumca Mela Gibsona i Robyn Moore i dalje je najveća isplata holivudskih razvoda u povijesti. Nagodba je tada iznosila polovicu glumačke neto vrijednosti, a razveli su se 2009. godine zbog "nepomirljivih razlika".

Image
Foto: www.profimedia.hr

Dmitry Rybolovlev i Elena Rybolovlev - 604 milijuna dolara

Elena Rybolovleva zatražila je razvod od ruskog biznismena Dmitrija Rybolovleva, a kao razlog navela njegovu "serijsku nevjeru", rekavši da je nekada "svoja mlada osvajanja dijelio sa svojim prijateljima i drugim oligarhima". Sudovi su 2014. godine Eleni u nagodbi dodijelili nevjerojatnih 4,5 milijardi dolara, ali nakon žalbe ostalo joj je "samo" 604 milijuna dolara.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Bernie Ecclestone i Slavica Radić - 1,2 milijarde dolara

Izvršni direktor Formule 1 Bernie Ecclestone, jedan od najbogatijih ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, razveo se od hrvatske manekenke Slavice Radić 2009. godine. Nagodba je procijenjena na 1,2 milijarde dolara, a iako detalji nisu potpuno jasni, čini se da postoji neobičan zaokret - čini se da je Slavica Radić ta koja plaća Bernieja Ecclestonea.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Rupert Murdoch i Anna Torv - 1,7 milijardi dolara

Medijski mogul Rupert Murdoch i novinarka Anna Torv bili su u braku 31 godinu i imali troje djece. No, par je imao različite planove o tome kada će se Murdoch povući u mirovinu i pristali su na "sporazumno razdvajanje" 1998. godine. Detalji razdvajanja nisu previše poznati, no priča se da je Torv primila 1,7 milijardi dolara. Čini se da su obje strane brzo nastavile sa životom - Murdoch se oženio Wendi Deng 17 dana nakon razvoda, dok se Torv vjenčala s Williamom Mannom nakon šest mjeseci.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Alec Wildenstein i Jocelyn Wildenstein - 3,8 milijarde dolara

Jedan od najskupljih poznatih razvoda dogodio se 1999. godine, kada se francusko-američki poduzetnik i trgovac umjetninama Alec Wildenstein razveo od svoje supruge Jocelyn Wildenstein, s kojom je bio u braku 21 godinu. Visokoprofesionalni postupak razvoda rezultirao je tako da je Jocelyn nagrađena s 3,8 milijardi dolara, što je oko 5,7 milijardi dolara u današnjim dolarima.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Jeff i MacKenzie Bezos - 68 milijardi dolara

Jeff i MacKenzie Bezos zauzimaju prvo mjesto najskupljih razvoda. Najbogatiji čovjek na svijetu, izvršni direktor Amazona Jeff Bezos, koji "teži" nevjerojatnih 137 milijardi dolara, od svoje se supruge razveo 2019. godine. Nejasno je je li par imao predbračni ugovor ili ne, međutim, oni žive u jednoj od devet američkih država u kojima stanovnici imaju pravo na podjelu 50/50 svih bračnih dobara.

Image
Foto: www.profimedia.hr