Jer zašto se zadržati samo na jednom?

Lekcija za napredne: Vrste orgazama za koje mnogi ne znaju da postoje

I dok je on prilično jednostavan za "rukovanje" ti si "fina mašina" s kojom treba znati. U nastavku ti otkrivamo neke od manje poznatih načina na koje možeš doživjeti orgazam

jens-lindner-4i7-mcM7xSY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Orgazmi su vrlo široka tema za razgovor i vrlo individualna stvar, no na koncu se svode na čisti, vrhunski užitak koji ćeš doživjeti pogodi li tvoj dragi "pravi gumb". No, budi kovačica svoje sreće pa ne prepuštaj njemu da luta bespućima tvoga lijepog tijela, već mu pokaži što mu je činiti. Prije, no što njega informiraš o svojim erogenim zonama, nauči i ti još ponešto o njima. Mislila si da sve znaš? U zabludi si. Bile smo i mi.

Image
Za njezin užitak

Finale koje se pamti: Najbolje poze koje garantiraju ženski orgazam

Image
Foto: Pexels

Orgazmi se kod svake žene manifestiraju drugačije — mogu se osjećati drugačije, trajati dulje ili kraće i na koncu na svaku od nas utjecati drugačije. Zapravo, mogu čak potjecati iz različitih izvora zadovoljstava. U nastavku ti otkrivamo pet vrsta orgazama za koje možda nikada nisi ni čula. Upoznaj ih i proširi svoja polja užitaka.

Analni orgazam

Analni seks je još uvijek tabu tema, no sve više žena se upušta u njega i sviđa im se. Američko istraživanje koje navodi portal She Knows pokazalo je da je 94 posto ispitanih žena postiglo orgazam analnim seksom - što je veća stopa orgazama od žena koje su prakticirale vaginalni ili oralni seks. Dakle, u čemu je tajna analnog seksa?

Iako se o anatomiji klitorisa još uvijek dosta raspravlja, seksualna terapeutkinja Gigi Engle objašnjava za spomenuti portal da su kod žena svi orgazmi, bez obzira na to kako se manifestiraju, klitoralni - čak i orgazmi koji nastaju analnom penetracijom. Klitoris je epicentar svih ženskih užitaka, a vjerovala ti ili ne, do njega se može stići i sa stražnje strane.

"Postoje žene koje dožive orgazam kroz analni seks, jer se kroz anus dopire do unutarnjih stijenki klitorisa", objašnjava Engle.

Sam analni kanal bogat je živčanim završecima, ali rektum, koji se nalazi odmah iza kanala, dijeli tanku stijenku s vaginalnim kanalom, napominje ona. To znači da se G-točka, unutarnji vrh klitorisa, može doseći neizravno kroz anus.

"G-točka je zapravo stražnji dio klitorisa. Ustvari, to nije točka, već je područje; to je područje oko uretre i uretralnog kanala koji se povezuje sa stražnjom stranom klitorisa. Dakle, kada doživiš orgazam preko G-točke, to je također orgazam baziran na klitorisu", objašnjav Engle.

Analni seks za ženu je ustvari neizravna unutarnja stimulacija klitorisa.

Image

Energetski orgazam

Ovo je za mnoge jedno vrlo egzotično iskustvo. "Energetski orgazam je vrsta orgazma koju doživljavamo kada se iznenada oslobodimo nakupljene napetosti. Na mnoge je načine sličan fizičkom 'vulkanskom' orgazmu- karakterizira ga brzo nakupljanje, brzo otpuštanje i hlađenje - s jednom bitnom razlikom nije lokaliziran već prožima cijelo tijelo, a i duh. To je još uvijek genitalni orgazam, ali nakon njega, osjeća se duboko opušteno, kao da je napetost nestala iz tvojih ruku i nogu, prsa su ti otvorena i možeš disati lakše i dublje", objašnjava instruktorica tantre i terapeutska seksologinja Barbara Carrellas za spomenuti portal.

Iako se orgazmi rijetko promatraju izvan područja seksualne aktivnosti, energetski orgazam nije ograničen ni na seks ni na bilo kakvu fizičku stimulaciju.
"Energetski orgazam prelazi fizičke granice tijela. Kada ga doživljavaš osjećaš se bezgranično, kao da ne možeš točno reći gdje završavate, a gdje sve drugo počinje. Možda ćeš se osjećati kao da si u nekoj vrsti alternativnog svemira gdje je sve lijepo, tiho i mirno, a tvoj je orgazam svugdje i nigdje i čini ti se da traje u nedogled. Nakon njega osjećat ćeš se puna energije ili ćeš pak osjećati smirenost i blaženstvo", dodaje.

Energetski orgazam moguće je doživjeti kroz određene energetske tehnike, putem tantričkog seksa ili čak i kroz pružanje zadovoljstva. "U prošlosti sam radila sa ženama koje mogu doživjeti orgazam jednostavno pružanjem oralnog seksa svom partneru, kroz čistu erotičnu energiju koja se pritom oslobađa", dodaje terapeutkinja. Njezin kolega, Corey Folsom, certificirani tantrički edukator dodaje da je energija učinkovitiji pokretač orgazma od trenja te ističe kako postoji vrsta energetskog orgazma, srčani orgazam, koji se pokreće čistom razmjenom energije između partnera.

Image

Orgazam preko bradavica

Bradavice su dobro poznata erogena zona no jesi li znala da orgazam možeš doživjeti isključivo putem njih?

Za postizanje ovog orgazma potrebno je puno povjerenje u partnera i puno njegovog strpljenja i nježnosti. “Žene su već dovoljno pod pritiskom da moraju doživjeti orgazam. Ako ga pritom pokušavaju postići na manje uobičajen način, veća je vjerojatnost da im promakne, osim ako nisu s nekim kome u potpunosti vjeruju i u čijem su društvu potpuno opuštene, sigurne i prihvaćene", objašnjava Engle. “Bradavice imaju izravan živčani završetak koji je povezan s klitorisom", objašnjava Engle. Stimulacija bradavica projicira se na iste neurone koji primaju senzornu aktivnost iz genitalija, a ti neuroni proizvode i luče oksitocin i dovde do užitka.

"Bez obzira gdje je u tijelu potaknut orgazam, svi se oni u konačnici događaju u mozgu”, dodaje Carrellas. “Neurološki gledano, orgazam je sličan meditaciji jer se u mozgu aktivira isto područje tijekom meditacije i tijekom orgazma. Također vježbanje fokusa, što je mentalna aktivnost, pomoći će kod postizanje orgazma i njegove kvalitete", objašnjava terapeutkinja.

Image
Foto: Pexels

'Zonski' orgazam

Suprotno uvriježenom mišljenju, nekim ljudima genitalna stimulacija nije nužna za postizanje orgazma. Američko istraživanje iz 2011. koje navodi portal She Knows, negenitalni orgazam naziva "zonskim orgazmom", a opisan je kao orgazam koji nastaje kada se stimulira osjetljiva točka ili zona na tijelu, koja se ne smatra erogenom.

Od 216 osoba ispitanih u studiji, objavljenoj u časopisu Sexual and Relationship Therapy, 31 žena izjavila je da je doživjela zonski orgazam, a mnoge od njih to su doživjele stimulacijom vrata, ušnih školjki, pazuha, kukova, bedara, nožnih prstiju i prstiju na rukama. Zapravo, neke su žene izjavile da su postigle orgazam samo ljubljenjem.

“Stražnja strana koljena, unutarnja strana bedara, stražnji dio vrata, iza ušiju, čak i tjeme zapravo mou biti nevjerojatne erogene zone”, otkriva Engle. Cijela tvoja koža može biti erogena zona. Um je moćan alat.

“Mislim da se ljudi previše usredotočuju na pronalaženja erogenih zona, dok zapravo cijelo tijelo može biti erogena zona ako to želiš i ako dovoljno vjeruješ u to”, kaže Engle.

Image

Orgazam vježbanjem

Fizička aktivnost ubrzava otkucaje srca, potiče cirkulaciju, aktivira mišiće i pojačava disanje - poput orgazma, zar ne? Jesi li znala da neke žene doživljavaju orgazam upravo dok vježbaju? Reći ćemo - blago njima! Dok su nama ostalima treninzi čisto mučenje, njima su oni potpuni užitak. Studija sa Sveučilišta Indiana objavljena u časopisu Sexual and Relationship Therapy 2012. otkrila je da tjelovježba može dovesti do orgazama. ova vrsta orgazama na engleskom se naziva "coregasm" jer najčešće do njih dovode vježbe za trbuh.

U spomenutoj studiji ispitane su 124 žene koje su izjavile da su doživjele orgazam izazvan vježbanjem i 246 žena koje su doživjele seksualno zadovoljstvo izazvano vježbanjem. Znanstvenici su otkrili da je od anketiranih ispitanica u dobi od 18 do 63 godine, njih oko 40 posto orgazam i seksualno zadovoljstvo doživjelo više od deset puta kroz tjelovježbu. Većina njih (51,4 posto) izjavila je da su ga iskusile dok su radile trbušnjake. No ima i onih koje su ga doživjele dok su dizale utege (njih 26,5 posto), radile jogu (20 posto), vozile bicikl (15,8 posto), trčale (13,2 posto) i hodale ili planinarile (9,6 posto).

Dok se razlozi koji stoje iza orgazama izazvanih vježbanjem još uvijek proučavaju, njihov intenzitet (kao i kod svih orgazama) može se intenzivirati pravilnim disanjem. Dah je moćan alat pa, želiš li povećati kvalitetu seksa, poradi na njemu. Također, treba li ti poticaj da se konačno aktiviraš i počneš vježbati, mislim da si ga upravo dobila. Dva u jednom - trening i užitak. Može li bolje?

Image