Od prijateljstva do ljubavi

Prvo prijatelji pa partneri? Izgleda da se iza većine uspješnih veza krije ova formula

Znanost tvrdi da je prijateljstvo prije ljubavi može biti puno bolji način za početak romantičnih veza, a sudeći po istraživanju i češći

pexels-ketut-subiyanto-4246061.jpg
Foto: Pexels

Za samce koji žele ili su spremni pronaći romantičnog partnera, izlasci tijekom karantene predstavljali su veliki dio izazova, ali ako sada razmišljaš o online dejtanju ili se možda nadaš da ćeš upoznati nekog posebnog na nadolazećem vjenčanju svoje prijateljice, možda ćeš htjeti pauzirati ove planove i nadanja i umjesto toga samo otvoriti svoje postojeće kontakte u mobitelu.

Image
'Recept' za sretan brak

Potvrdila znanost: Parovi koji su najbolji prijatelji sretniji su u braku

Ovo ti predlažemo zato jer znanost tvrdi da je prijateljstvo prije ljubavi može biti puno bolji način za početak romantičnih veza, a sudeći po istraživanju i češći.

U srpanjskoj meta-analizi sedam studija objavljenih u Social, Psychological and Personality Science, istraživači su ispitali rezultate 1.900 studenata i starijih odraslih osoba i otkrili da je 66 posto ljudi prvo bilo u platonskoj prijateljskoj vezi sa svojim partnerima prije nego što su se zaljubili i započeli romantične veze.

Prema autorima studije, ovi rezultati ukazuju na to da je "prva inicijacija prijatelja prevladavajuća i preferirana metoda započinjanja romantične veze koju je znanost o odnosima zanemarila".

Pa znači li to da su svi snovi o filmskom upoznavanju srodne duše možda mrtvi? I trebaš li umjesto toga zaista početi pregledavati svoje trenutne razgovore u mobitelu kako bi pronašla svoju srodnu dušu? Pa i ne. Prema riječima stručnjakinje za odnose i licencirane terapeutkinje Rachel Wright, ovi rezultati o prijateljstvu prije ljubavi jednostavno nude priliku za izgradnju romantične veze na temeljima prijateljstva, međutim - nisu uvjet.

Image
Foto: Pexels

Zašto je prijateljstvo prije veze sjajan temelj za ljubav?

Kako bi objasnio zašto se prijateljstvo prije veze može tako dobro prevesti u zdrav odnos, Wright ističe istraživanje Johna i Julie Gottman, osnivača Gottman instituta, koje se usredotočuje na vezu i bračna područja kliničke psihologije. "Ako pogledate njihovu 'kuću zdravih odnosa' - njihovu teoriju o dugoročnim, sretnim, zdravim, uspješnim odnosima - vidjet ćete da su 'ljubavne karte' na dnu", kaže Wright. "Ovaj izraz opisuje kako vaš partner doživljava svijet; obično su to stvari koje znamo o svojim prijateljima."

U biti, stvari koje nas čine dobrim prijateljima čine nas i dobrim partnerima. Stoga ima smisla da se komponente prijateljstva odnose na dugotrajnu, sretnu romansu. "Razumijevanje našeg partnera kao čovjeka i prijatelja nevjerojatno je važan dio svake veze", kaže Wright.

Prijateljstvo može prerasti u vezu na bezbroj načina

Naravno, istraživanje ne tvrdi da ti je suđeno biti s prijateljem iz vrtića samo zato jer se poznajete 'sto godina'. Stručnjaci naglašavaju da možeš njegovati prijateljstva s novim potencijalnim partnerima baš kao što možeš izlaziti s ljudima s kojima te već veže prijateljstvo od prije. Ono što je na kraju važno je da je u srcu svake romantične veze prijateljstvo.

Image
Foto: Pexels

"Apsolutno možete njegovati prijateljstvo s novim ljudima s kojima izlazite", kaže Wright. Kako bi u tome pomogla, ona predlaže prakticiranje posebne vježbe u introspekciji: "Zapitajte se koje su razlike između vaših prijateljstava i vaših romantičnih ili seksualnih odnosa, i pobrinite se da ono što imate u svojim prijateljstvima bude prisutno i kod vaših romantičnih i seksualnih partnera."

A ako si zabrinuta da bi prijateljstvo prije veze moglo na kraju uništiti to prijateljstvo ako romantika ne uspije, Wright savjetuje da preispitaš te strahove. "Odbijam ovaj strah", kaže ona. "Nema razloga zašto dvije odrasle osobe ne mogu pokušati promijeniti kontekst svoje veze i vratiti se na ono što je bilo ako im romantična veza ne funkcionira."

Uzmi u obzir da je prijateljstvo odnos, partnerstvo je odnos, i brak je odnos. "Svi naši odnosi razvijaju se s vremenom - bez obzira na to da li ih imenujemo ili ne", kaže Wright. Zato slobodno nastavi izlaziti s kim god ti srce želi - ali nemoj zanemariti prijatelje koji su već u tvojoj sferi i ne zaboravi njegovati prijateljstva i s novim potencijalnim partnerima.