Kompleksna stvar

Znaš li zašto se stalno svađaš oko istih stvari s partnerom? Imamo odgovor

Uvijek iste svađe s partnerom mogu biti vrlo iscrpljujuće i frustrirajuće te u konačnici ugroziti odnos. Čak i ako je riječ o sitnicama oko kojih se svađa vrti, prijetnja za vezu je velika

profimedia-0346629819.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svakome tko je u vezi više od nekoliko godina bit će poznato ovo o čemu pišemo. Tema su svađe koje se ponavljaju, odnosno svađe do kojih dolazi uvijek zbog istih stvari čak i ako se činilo da ste prošli put sve raspravili na goruću temu.

Image
Prekinite loše obrasce

Tri vrste svađa u koje parovi najčešće upadaju i kako se izvući iz njih

Najčešće su to svađe oko sitnica poput onih - tko pere suđe, čiji je red za odlazak u trgovinu, zašto je jedna strana tako neuredna/lijena/zaboravna ili su možda malo značajnije poput toga koliko bi se vremena trebalo provoditi s obitelji i bliskim prijateljima, čiji je posao stresniji, metode odgoja djece, novci i slično.

Image
Foto: Pexels

I kada konačno pomisliš da ste nešto zaista raščistili i riješili, isti scenarij iskrsne za par tjedana ili mjeseci. U čemu je stvar? Zašto se stalno svađamo oko istih stvari i zvučimo kao pokvarena ploča? Kada se ovakve svađe zaredaju, bez obzira ako su im povod sitnice, mogu postati veliki uteg odnosu.

U nastavku ti otkrivamo četiri razloga zbog kojih se svađe ponavljaju i kako konačno prekinuti ciklus.

Problem nikada zapravo nije riješen

Ako se svađa stalno ponavlja, problem nije riješen u korijenu ili ste došli do rješenja, no jedno od vas bori se s provođenjem istoga. Ili oboma nije po volji to što ste izglasali. Najbolje bi bilo da zajedno sjednete i iskomunicirate kako izgleda obostrano prihvatljivo rješenje. Također, bilo bi dobro da oboje budete strpljivi dok ne naučite kako postići ono što želite.

Razgovaraj s partnerom o njegovim mislima i osjećajima u vezi s dogovorenim rješenjima i o tome na koji način da ga podržiš, ali i objasni mu kakva podrška treba tebi (ukoliko ti treba). Možda je riječ o jednostavnim stvarima poput pohvale il zahvalnosti. Lijepa riječ ruši zidove.

Image
Foto: Pexels

Argumenti ukazuju na dublje probleme

Kako biste procijenili je li u igri dublji problem, zapitajte se oboje koje osjećaje, strahove i brige izaziva u vama svađa, što zamišljate kao najgori ishod i jeste li se ikada prije tako osjećali. Iskreno oboje odgovorite na ova pitanja. To vam može pomoći da steknete uvid u to odražavaju li ponavljajuće svađe neki dublji problem pa ga pokušajte definirati i poraditi na njemu. Ponekad je dobro otići na terapiju za parove kako bi vam osoba koja nije involvirana, a stručna je, pomogla pronaći rješenje.

Image
Foto: Pexels

Možda bi trebala prilagoditi očekivanja

Ako si se s istim problemima susretala i u prijašnjim vezama, to bi moglo značiti da imaš previsoka očekivanja od partnera i da bi ih trebala prilagoditi. Ako se iz veze u vezu razočaraš u partnera, bilo bi dobro da porazgovaraš s osobom u koju imaš povjerenja i koja te poznaje ili pak sa psihologom kako bi dobila objektivniju sliku o sebi. Pitaj osobe kojima vjeruješ smatraju li tvoja očekivanja realnima.

Također, važno je i da sa svojim partnerom razgovaraš o tome. Svi mi ulazimo u odnose s očekivanjima, stvorenim vrijednostima i normama koje su nam usadile naše obitelji, kultura i vjerska uvjerenja. Možda ćete odlučiti da ipak niste jedno za drugo ili pak da se vrijedi boriti za vezu.

Image

Privlače te muškarci koji potenciraju tvoju nesigurnost

Nije neobično da te privlače muškarci koji su slični tvojim prvim ljubavima. To može stvoriti dinamiku ponavljajućeg odnosa. Ako si u tinejdžerskoj dobi imala zdrav romantični odnos, partnera koji te nije povrijedio, vrlo vjerojatno ni kasnije u životu nećeš imati ljubavnih problema. No, ako su tvoji najraniji ljubavni odnosi bili obilježeni napuštanjem, kaosom, nepredvidivošću, nevjerom pa i zlostavljanjem, vjerojatnost da ćeš ponovno izabrati nekoga sličnog vrlo je visoka. Ne zato što ti se to sviđa, već zato što si ​​takva iskustva povezala s ljubavlju.

Problemi iz prošlosti mogu biti uzrok opetovanih svađa sa sadašnjim partnerom. Odvoji vrijeme kako bi razmislila jesu li se u prethodnim vezama ponavljale svađe koje trenutno vodiš s aktualnim dečkom ili suprugom. Obrati pozornost na osjećaje i nezadovoljene potrebe koje se javljaju. Pokušaj se sjetiti prvog puta kada si ih osjetila. Ako ta sjećanja potječu iz tinejdžerskih godina, to bi mogao biti znak da ponovno uprizoruješ rane obrasce privrženosti.

Image
Foto: Pexels