Psihološke blokade

'Kradljivci zadovoljstva': Tri stvari koje najviše uništavaju užitak u krevetu

Mozak je zaista najveći pokretač seksualnog zadovoljstva. Vjerojatno i sama znaš da se teško prepustiti razmišljaš li o poslu ili računima. Ovo su tri najveća 'kradljivaca zadovoljstva' u krevetu… Možda ste upravo zbog njih ušli u monotoniju

profimedia-0295188998.jpg
Foto: Profimedia.hr

Seksualno zadovoljstvo važan je segment veze ili braka. I sama možda znaš da zbog monotonog ili rijetkog seksa 'pucaju' odnosi jer su jedna ili obje strane nezadovoljne. Kompatibilnost u tom pogledu jednostavno mora postojati, a upadnete li u rutinu ili se udaljite, trebali biste dati sve od sebe kako biste vratili 'iskru'.

Image
Od predigre do igračaka

Monotonija u krevetu? Oživite iskru uz 10 'vrućih' savjeta za najbolji seks ikad

Više kvalitetnog zajedničkog vremena, vikend-bijeg u prirodu ili večeri tijekom kojih ćete kuhati, gledati film i opustiti se uz omiljenu listu pjesama moglo bi vas zbližiti. Prisjetite se kako vam je bilo kad ste se tek upoznali i pokušajte razgovorom ustanoviti kako unaprijediti odnos. Razgovor i volja ovdje su ključni.

Iako parovi u krizi nekad misle da im je seks loš zbog slabe seksualne želje, duge veze ili veličine 'alatke', to nisu jedini razlozi 'suše'. Jasno, seksualna želja varira i sasvim je uobičajeno da vam se nekad ne da, no onda biste trebali naći vremena za druge načine zbližavanja.

Image
Foto: Profimedia.hr

Možda je vaš seksualni život pust zbog 'kradljivaca zadovoljstva'? Radi se o psihološkim čimbenicima koji negativno utječu na libido i kvalitetu intimnih trenutaka. Termin je za Huffpost otkrila seksualna terapeutkinja Emily Morse, a riječ je o psihološkim blokadama zbog kojih ne uživate u seksu. Jednostavnije, seksualni užitak počinje od glave i možda te upravo mozak koči u prepuštanju 'do kraja'.

Evo koje ti tri stvari najviše 'uništavaju' seksualni užitak. Trebala bi ih se pokušati riješiti jer svi zaslužuju uživati s partnerom.

POGLEDAJ VIDEO: Koji su najveći mitovi o seksu?

Stres

Stres je, nažalost, postala boljka suvremenog načina života. Trčimo sa sastanka na sastanak, previše mislimo o poslu, a tu su i privatni problemi poput financija. Dok je stres prije važnog događaja 'normalan', dugoročno gomilanje stresa narušava kvalitetu života. Teško spavamo, često smo neraspoloženi i depresivni, a mozak nam je na više strana. Živiš li tako mjesecima, velike su šanse da se to odražava i na tvoje zadovoljstvo u krevetu. Teško se prepustiti razmišljaš li o obavezama koje te čekaju ili imaš osjećaj da ćeš se 'raspuknuti'. Ne moramo ti ni govoriti koliko je to štetno i da se itekako odražava na tvoje zdravlje. Mogla bi se osjećati umorno, iscrpljeno i nesretno i tada je gotovo nemoguće uživati u seksu.

Takvo emocionalno stanje utječe na međuljudske odnose i odnos s partnerom pa je nužno pokušati regulirati stres, odlaziti u prirodu, ostati tjelesno aktivan, razgovarati te pokušati ravnomjerno rasporediti obaveze. Nađi vremena za stvari koje te vesele i spoznaj što te u tom trenutku najviše muči i možeš li na to ikako utjecati. Da, orgazam bi te nakratko mogao riješiti stresa i pružiti ti olakšanje, ali to je, kako kaže terapeutkinja Morse, samo 'flaster' ozbiljnom problemu. Možda ti je sad jasnije zašto je mnogima seks najstrastveniji na godišnjem odmoru – kad nema stresa, ima zadovoljstva! Misli su tada potpuno usredotočene na užitak, a jedino tako možeš se potpuno prepustiti.

Image
Foto: Unsplash

Trauma

Možda trenutno doživljavaš intenzivno razdoblje u svom životu poput smrti bliske osobe, gubitka posla ili velike prekretnice i sve to može utjecati na seksualno zadovoljstvo. Možda si pak u mladosti doživjela neugodno intimno iskustvo pa ti se teško emocionalno otvoriti i povezati. U tom slučaju, moguće je da se bojiš da ćeš (ponovo) biti povrijeđena pa se na nesvjesnoj razini braniš. Zbog toga ti se možda teško prepustiti, iskazati svoje želje i potrebe te biti prisutna u trenutku. O svojim bojaznima trebala bi otvoreno razgovarati s partnerom ili potražiti savjet terapeuta koji bi ti mogao osvijestiti kako otpustiti 'kočnice'. Poanta je da budeš prisutna u trenutku te da tijelo malo po malo iznova upoznaješ s užitkom i stekneš osjećaj povjerenja i sigurnosti. U tome ti pože pomoći i joga te vježbe disanja i opuštanja.

Image
Foto: Pexels

Sram

Ako si odgajana s mišlju da je seks nešto prljavo i sramotno, teško je u potpunosti uživati u činu te biti otvoren za isprobavanje novih stvari. Seks bi trebalo biti vrijeme zabave i opuštanja, a u krevetu ne bi trebala imati kočnica. Poanta je da s partnerom razgovaraš o granicama i željama i da se uzajamno poštujete. U krevetu sigurno nećeš uživati ako neprestano glumiš orgazam kako se ON ne bi naljutio ili se godinama držiš dvije iste poze. Također, pokušaj se ne zamarati mislima kako izgledaš tijekom čina ili jesi li se tog dana obrijala.

Vjeruj nam, imaš li uz sebe pravog partnera, to je najmanje važno. Važno je da oboje uživate, častite se komplimentima i dodirima. Slobodno eksperimentirajte s različitim pozama i podražajima – vjerojatno ćete se i nasmijati, no baš u toj spontanosti i jest čar. Ne srami se – intimni trenuci normalna su potreba koji pozitivno utječu na život.

Image
Foto: Profimedia.hr