Vrijeme ja za akciju

Hoćeš li ih probati? 7 najboljih poza ako želiš ostati trudna

Ti i tvoj partner želite bebu? Otkrivamo ti koji seks položaji povećavaju šanse za začeće

profimedia-0280469606.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Neki će na ovu ideju samo odmahnuti rukom i kazati kako su to sve 'bapske priče', ali stručnjaci nagađaju kako takve poze postoje. Ipak, nisu jednoglasni oko toga koje su najbolje.

"Još ne postoji dovoljno istraživanja kako bi se znao odgovor na to koji su položaji najpovoljniji za začeće. Istraživati određenu seks pozu koja bi mogla povećati plodnost prilično je zahtjevno", priznaje dr. Sheryl A. Kingsberg, profesorica reproduktivne biologije i psihijatrije Sveučilišne bolnice Case Medical Center.

Image
Foto: Pexels

Tome je dijelom tako jer postoje brojni faktori koji utječu na šanse za začeće, između ostalog ženine godine te naravno samo vrijeme u kojem se zbiva akcija pod plahtama u odnosu na dan ovulacije.
No, treba imati na umu kako pritisak može biti kontraproduktivan, a svakodnevna akcija pod plahtama zapravo neće utjecati na šansu za začeće.

Image

"U istraživanjima na temu frekventnosti seksa nije se naišlo na statističku razliku u trudnoćama za osobe koje su imale spolni odnos svaki da u odnosu na one koje su ga imale svaki drugi dan, sve do dana ovulacije. Osim toga, truditi se imati svaki dan seks veliki je napor", kazala je dr. Jani Jensen, reproduktivna endokrinologinja i asistentica na klinici Mayo u Minnesoti.

Image
Možeš ih preskočiti

On ti neće reći, ali… ove poze u spavaćoj sobi nisu mu najdraže

Neki stručnjaci savjetuju kako je nakon seksa dobro ostati ležati na leđima 30 minuta, dok drugi sumnjaju u ovu teoriju. Bez obzira na manjak dokaza, neke poze mogle bi povećati šanse da ostaneš trudna - točnije, njih 7.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za opuštanje

Misionarska poza

Dobra stara misionarska poza možda nije najuzbudljivija, ali tih nekoliko studija provedenih na temu seks položaja i začeća upućuju upravo na ovaj položaj kao na dobar izbor. Naime, kad je muškarac gore, sperma ima lakši pristup kroz zaštitni sloj sluzi cerviksa. No, treba uzeti u obzir kako ovo ne funkcionira za sve žene jednako, jer nismo sve isto građene.

"Da žena leži na leđima ima smisla kod onih koje imaju maternicu nagnutu prema naprijed (anteverzija maternice), što je slučaj kod oko dvije trećine ženske populacije. Ali trećina žena ima maternicu nagnutu prema natrag (retroverzija maternice) pa za njih misionarki položaj ne bi pružao nikakvu prednost", pojašnjava dr. Kingsberg.

Image

'Doggy stil'

Vjerojatno znaš kako neki muškarci nisu ljubitelji misionarke poze jer im može biti naporna.

"Misionarska poza je zahtjevnija za muškarce jer moraju koristiti mišiće kako se ne bi oslonili (na partnericu) svojom punom težinom, što im stvara dodatan pritisak", kaže dr. Mindy R. Schiffman, psihologinja i seks terapeutkinja na sveučilišnom centru za plodnost u New Yorku.

U tom slučaju par može probati neki drugi položaj, kao što je tako zvana pseća poza. Ova popularna poza omogućava dublju penetraciju što sjemenu dozvoljava bolji pristup samom otvoru cerviksa.

Image

Obrnuta kaubojka

Ovo je seksi položaj koji većima muškarca voli jer mogu malo odmoriti dok je partnerica ta koja vodi igru. U ovoj pozi žena je gore i okreće se licem prema partnerovim nogama. To joj omogućuje da kontrolira ritam i dubinu same penetracije za optimalni učinak.

Image

Škare

U ovoj pozi partneri leže na boku, okrenuti licima jedno prema drugome. Ne samo da je ovaj položaj prilično romantičan i intiman jer omogućuje gledanje oči u oči, nego je navodno dobar i za začeće. Naime, kod poze škarica moguća je dublja penetracija nego u drugim ležećim seks položajima.

Image
Foto: Pexels

Stražnji ulaz

Riječ je o još jednoj pozi u kojoj partner penetrira u ženu odostraga, no za razliku od doggy stila, sada partnerica trbuhom leži na krevetu umjesto da je na koljenima i dlanovima. Partner leži na njoj i može ući prilično duboko, pogotovo ako ona ispod zdjelice postavi jastuk.

Image
Foto: Pexels

Tačke

Tko kaže da seks poze za začeće ne mogu biti i pomalo egzotične? Ova uzbudljiva poza zahtjeva malo više snage i fleksibilnosti. Žena se drži na svojim rukama, dok je muškarac treba primiti za noge, staviti ih oko svojih bedara i tada može započeti s penetracijom. Kao i prethodni, ovaj položaj omogućuje dublji prodor penisa i olakšava spremi ulazak.

Image

Tvoja omiljena poza

Sasvim je moguće da je najbolja poza za zatrudnjivanje ona koja je tebi najdraža. Nije bitno jesi li savijena poput pereca ili mirno ležiš, dok god tvoj partner obavi sve što je potrebno. A ako si ti pri tom sasvim opuštena i još doživiš vrhunac - tim bolje.

"Neka istraživanja pokazuju kako ženski orgazam pomaže spermi da dođe do maternice zahvaljući kontrakcijama. No, iskreno, toliko se malo znanstvenika bavilo ovom temom da nema smisla bezrazložno stavljati pritisak na žene po pitanju orgazma", zaključila je dr. Kingsberg.

Image
Foto: Pexels