Zanimljivo istraživanje

Tajna sretnih parova: Što je potrebno za uspješan odnos?

Kod najsretnijih parova je prisutna mala razlika u godinama, najvjerojatnije su u prvom braku, a spojila ih je – čista ljubav. Rezultati su to istraživanja koje je provedeno u SAD-u

carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

U čemu je tajna sretnih i uspješnih parova? Mnogi su znanstvenici pokušavali odgovoriti na ovo pitanje, no čini se kako ne postoji čarobna formula za uspješnu vezu. Važno je imati na umu da je svaka veza jedinstvena, baš kao i osobe koje se u njoj nalaze.

Image
Ima li istine u tome?

Istraživanja potvrdila: Žene su sretnije s manje privlačnim muškarcima?

Američki portal eharmony proveo je zanimljivo istraživanje o sretnim parovima u Americi, a otkrića i zaključci do kojih su došli su zaintrigirali mnoge. Otkriveno je kako postoje određeni čimbenici koji su prisutni u uspješnim odnosima. Uz to, od parova koji su iznimno zadovoljni u odnosu možemo i puno toga naučiti.

Kod najsretnijih parova je prisutna mala razlika u godinama, najvjerojatnije su u prvom braku, a spojila ih je – čista ljubav. Sreća u odnosu najčešće je prisutna kod osoba između 25 i 44 godine. Osim što su približne dobi, sretni parovi dijele i neke zajedničke osobine poput visoke razine samopouzdanja, optimizma i istih pogleda na život. Sretni parovi imaju otvorenu komunikaciju, spremni su na kompromis, ali i na odlazak kod psihoterapeuta ako se u vezi pojave određeni problemi. Dakle, oni su više od svega spremni raditi na svom odnosu.

Image

Neke od karakteristika sretnih parova koje su otkrivene prilikom istraživanja su sljedeće:

  • Sretni parovi redovito odlaze na spojeve
  • Često se drže za ruke
  • Vježbaju zajedno
  • Imaju širok krug prijatelja
  • Imaju zdrav i ispunjen seksualni život
  • Često izlaze
  • U prosjeku žive u urbanim područjima
  • Imaju visoku razinu obrazovanja i natprosječne prihode

Dakle, da bi veza bila sretna i uspješna, partneri moraju imati slične vrijednosti, ali i zajedničke karakteristike te iste poglede na život. Najsretnijim parovima njihov je odnos uvijek na prvom mjestu, a kada se svađaju, to čine na pristojan način.

S druge strane, parovi koji su istaknuli kako su 'iznimno nesretni' su oni koji su u vezi samo zato jer su osjetili da je vrijeme da se 'skrase' ili jer nisu željeli ostati singl. Parovi u nesretnim vezama ne dijele zajedničke interese, ne sudjeluju u zajedničkim aktivnostima, ne dijele smisao za humor i nemaju onu ključnu povezanost koja je važna za sretan i uspješan odnos. Uz to, u takvim odnosima nema kvalitetne komunikacije i povjerenje je narušeno. Zaključak istraživanja je da što su parovi manje slični, to su nesretniji. Iako se suprotnosti u početku možda privlače, na kraju upravo radi tih razlika odnos postaje sve teži.