Pitanja koja traže odgovor

Sve što bi trebala znati o svom partneru prije, no što se udaš za njega

Brak je ozbiljna stvar i prije, no što se odlučiš izreći sudbonosno "uzimam", dobro promisli jeste li zaista jedno za drugo. Ljubav je najvažnija, no nije jedina bitna

pexels-emma-bauso-2253870 (1).jpg
Foto: Pexels

Kažu da bi se trebalo udati za svog najboljeg prijatelja - osobu s kojom se najviše zabavljaš, koja prva zna kada se dogodi nešto lijepo ili manje lijepo, onom koja te nikad ne osuđuje zbog toga što jesi i nedvojbeno jedinom osobom koja zna sve o tebi i tu je uvijek, u dobru i u zlu.

Postoje neke velike i male stvari koje je stvarno važno razumjeti i razmotriti prije, nego što se odlučite vjenčati, s obzirom da je riječ o jednoj od najvećih životnih odluka koje ćete donijeti. I ti i on želite biti sigurni da ste jedno drugome najbolji izbor jer planirate jedno s drugim provesti ostatak života.

Image
'Happy wife, happy life'

Je li otkrivena tajnog sretnog braka? Sve ovisi o sreći žene

Image
Foto: Pexels

Naravno, postoje stvari koje ćeš naučiti o svom partneru u godinama koje dolaze, a koje će vašu vezu održati zabavnom i uzbudljivom, ali prije no što s njim staneš pred oltar, bilo bi dobro da znaš o njemu ove stvari. Pročitaj ih u nastavku.

Jezik ljubavi

Ponekad stvari i geste koje činiš iz ljubavi ne nailaze na plodno tlo, odnosno tvoj partner ih uopće ne vidi (primjerice pripremit ćeš mu omiljeno jelo za večeru ili umjesto njega odraditi neke njegove obveze). Ti ćeš pomisliti da je nezahvalan i ne poštuje te, a on će možda misliti da ga ne voliš jer mu nikada ne pokazueš ljubav. To bi moglo biti zato što ne govorite istim jezikom ljubavi. Umjesto da se uzrujavaš što mu tvoja lijepa gesta nije bila velika stvar, potrudi se naučiti njegov jezik ljubavi i na njemu mu pokazati koliko ga voliš. Vrijedi i u suprotnom smjeru.

Bilo bi najbolje da učite o tome zajedno, upoznajete jedno drugo i stvarate vaš jezik ljbavi, načine na koje ju volite davati i primati. Ako ne možete pronaći zajednički jezik ljubavi ili istu pokazivati na jeziku koji razumijete oboje, možda bi trebalo dvaput razmisliti o braku.

Image
Foto: Pexels

Dobre i loše navike

Naravno da voliš svog partnera, čim razmišljaš o braku s njim. No, voliš li ga usprkos njegovim manama ili vjeruješ da ćeš ga promijeniti kad se vjenčate?

Nije rijetkost da se parovi vjenčaju u nadi da će stvari koje ne vole jedno kod drugoga magično nestati. Nemojte biti jedan od ovih parova jer ćete se unesrećiti. Trebali biste moći razgovarati o svojim manama i dopustiti partneru da govori o svojima u okruženju bez osuđivanja i prihvaćanja. Na taj način, kada nešto iskrsne, možete raditi na poboljšanju ne tako dobrih osobina jedno kod drugoga, što će zauzvrat dugoročno ojačati vaš odnos. Prije, no što izreknete sudbonosno "da" prihvatiti njegove mane kao da su tvoje i neka on učini isto. Ukoliko to niste u stanju, ne biste trebali žuriti s brakom.

Image
Foto: Pexels

Djeca

Ovo je jedna od glavnih tema koju par treba raspraviti prije braka. Stvari po povom pitanju trebaju biti kristalno jasne. Želite li ili ne želi te djecu? Odgovor bi trebao biti usklađen, odnosno nema smisla ulaziti u brak s nekime tko ne želi djecu, a ti jedva čekaš da postaneš majka ili obrnuto. On želi veliku obitelj,a ti nisi sigurna želiš li biti mama.
Također, bitno je da znate stav onog drugog o umjetnoj oplodnji i usvajanju s obzirom da sve više parova danas ne može prirodnim putem imati djecu.

Image
Foto: Pexels

Financije

Razgovor o financijama neugodan je za mnoge parove, pogotovo ako jedno od vas dvoje zarađuje više ili ima veći dug od onog drugog. Zapravo, većina parova doživjela je neku vrstu sukoba zbog financija. To je škakljiva tema, no i jedna od ključnih za raspraviti, razmišljate li o braku.

Na stranu prihodi i dugovi (budući da te stvari vjerojatno već znaš o svom partneru), pitaj ga kako vidi upravljanje financijama nakon što se vjenčate. Hoćete li imati zajedničku kasu ili će svatko od vas upravljati svojim novcem? Osjećate li se neugodno kada razgovarate o financijama? Saznajte zašto je tome tako. Također, bitno je da znaš na koji način štedi novac i štedi li ga uopće te na što voli trošiti (putovanja ili nešto drugo). Ili možda uopće ne voli trošiti i dijeliti pa shvatiš da imaš kraj sebe pravog tvrdicu. Možeš li živjeti s takvom osobom?

Image
Foto: Pexels

Karijera

Prije braka ti i tvoj dečko ili zaručnik trebali biste razgovarati o tome gdje se vidite u profesionalnom smislu za nekoliko godina te kakvi su njegovi stavovi po pitanju žena i biznisa. Hoće li te podržati, odlučiš li se razvijati u tom smjeru, ostvariti u poslovnom smislu ili misli da ti je mjesto isključivo za štednjakom i kod kuće?
S druge strane, jesi li spremna potpuno ga podržati u njegovom poslu. Možda je priorda njegova posla da puno izbiva iz kuće ili ima neko opasno zanimanje. Je li ti to odgovara?

U svakom slučaju prije, nego se odlučite jedno drugome zavjetovati za cijeli život, razmislite i porazgovarajte o ovim temama kako biste mogli potpuno sigurni u svoju odluku, uploviti u bračnu luku.

Image
Foto: Pexels