Sreća i zdravlje

5 stvari koje ne bismo smjeli raditi nakon intimnog odnosa

Iako smo nakon seksa i opušteni, ne smijemo zaboraviti na higijenu nakon seksa

profimedia-0280531965.jpg
Foto: Profimedia.hr

U prvim trenucima nakon seksa postoji velika vjerojatnost da će većina ljudi uživati u opuštenosti. No, čak i ako se osjećamo umorno, postoji nekoliko stvari koje bismo trebali uraditi, odnosno stvari koje trebamo izbjegavati kako bismo sačuvali svoje zdravlje.

Image
ŽIVOT BEZ SEKSA

Što se događa s tijelom kada dugo nema intimnih odnosa?

Ginekolozi su objasnili što je važno učiniti, ali su i naveli razloge zašto moramo paziti na svoje zdravlje čak i u trenucima najveće opuštenosti i zadovoljstva.

Izbjegavanje kupaonice

Možda nije neki super seksi osjećaj, odmah nakon odnosa odjuriti iz kreveta u kupaonicu, ali pražnjenje mokraćnog mjehura nakon seksa zapravo je prilično važno, pogotovo kada se radi o ženama. Dr. Allison Hill i dr. Yvonne Bohn objasnile su za Insider da je to presudno jer seksualna aktivnost može potisnuti bakterije prema mokraćnoj cijevi, što opet može dovesti do infekcija mokraćnog mjehura ili mokraćnog sustava.

Image
Foto: Unsplash

"Važno je mokriti nakon seksa jer je poznato da ova aktivnost pomaže bakterijama da se prebace iz analnog područja u vaginu. Mokrenje ispire ovo područje i smanjuje rizik od infekcije", objasnila je ginekologinja Carolyn DeLucia.

Ne koristiti mirisne proizvode za intimno područje

Iako na tržištu postoji puno mirisnih sapuna, gelova, sredstava za pranje i losiona za intimno područje, svi ti proizvodi mogu nadražiti kožu te ih treba izbjegavati nakon seks, a posebno to trebaju činiti žene.

"Ne preporučujemo upotrebu sapuna ili proizvoda s puno dodanih mirisa i kemikalija jer mogu promijeniti dobre bakterije. Idealno bi bilo da se operemo samo s toplom vodom. Ako koristimo bilo kakve stvari poput seksualnih igračaka, lubrikanata i krema može doći do poremećaja flore uzrokujući širenje loših bakterija", objasnile su liječnice Hill i Bohn.

Higijena nakon seksa treba biti što jednostavnija i nježnija kako se područje genitalija ne ni iritiralo snažnim mirisima ili kemikalijama.

Image
Foto: Unsplash

Seksualne igračke samo staviti sa strane

Kao što bismo nakon seksa trebali nježno oprati intimne dijelove tijela, tako bismo trebali očistiti sve seksualne igračke koje smo koristili. "Igračke su obično sintetičke i mogu sadržavati bakterije, ali ako se redovito čiste neće povećati rizik od zaraze", kaže DeLucia.

Također je važno držati se uputa za čišćenje koje smo dobili s igračkama, ali Hill i Bohn preporučuju da "seksualne igračke operu toplom vodom i blagim sapunom".

Odijevanje pripijene odjeće ili donjeg rublja

Nošenje bilo čega pripijenog odmah nakon seksa nije najbolja ideja, smatra DeLucia. "Budući da postoji višak tjelesnih tekućina, a trenje širi bakterije, važno je omogućiti slobodni protok zraka", dodala je dalje. Rekla je da najbolje ako ništa ne nosimo nakon seksa ili samo široku odjeću kako bi se tijelo prirodno očistilo.

Image
Foto: Unsplash

Korištenje telefona ili daljinskog upravljača

Čak i ako se ne planiramo dugo mirovati ili trebamo otići odmah krenuti negdje nakon odnosa, možda bismo trebali izbjeći korištenje mobitela ili daljinskog upravljača. Trenuci nakon seksa mogu biti sjajan način da se povežemo s partnerom.

"Ako smo prisutni u tim trenucima pojačavamo intimnu vezu. Jedan od hormona koje oslobađamo nakon seksa, zvan oksitocin, je hormon koji povezuje", objašnjava DeLucia. Pregledavanje društvenih mreža ili gledanje televizije smanjuje mogućnost uživanja u onom osjećaju blaženstva, pa je važno da uživamo dok možemo. Povezivanje s partnerom dobro djeluje na naše zdravlje.