Vrijeme je za krevet

Stručnjaci su složni: Za sretnu vezu, zajedno na počinak

Za miran san, jači imunitet i bolju vezu večeras na spavanje krenite zajedno

toa-heftiba-9vNFtkm-Pus-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Bilo koja veza ili brak zasnovani su na međusobnom razumijevanju, uvažavanju i kompromisu. Dok je napraviti kompromis oko toga što ćete jesti za ručak, gdje ćete ići na ljetovanje ili kako ćete provesti subotnju večer lako, dogovoriti se oko toga kada je vrijeme za spavanje može biti pravi izazov.

Image
Psihologija ljubavi

7 znakova da si u zdravoj vezi (čak i ako nisi sigurna da je tako)

Neki od nas su sa zalaskom sunca već spremni za spavanje, dok neki tek počinju biti produktivni kada pola grada zaspi. Ipak, istraživanja su pokazala da je za sretnu vezu ili brak vrlo važno da partneri idu na počinak u isto vrijeme.

Kada si u romantičnoj vezi ili braku, maženje i vrijeme provedeno s partnerom od velikog su značaja, a u njemu na kraju dana uživa svatko. Problem nastaje kada u užurbanom dnevnom rasporedu ne možemo pronaći dovoljno vremena za partnera, što s vremenom može udaljiti ljubavnike i stvoriti još veći problem u vezi.

Kada oba partnera idu spavati u isto vrijeme, period prije nego što zaspu mogu iskoristiti kako bi pričali o tome kakav su dan imali, maze se i razmjenjuju nježnosti. Tako će ne samo lakše i ljepše zaspati nego će se i dodatno zbližiti. Bolji san doći će ti i zato što tijekom izmjene nježnosti naše tijelo otpušta hormone sreće koji smanjuju stres. Stres je jedan od glavnih uzročnika lošeg sna, a pokojim zagrljajem i poljupcem prije spavanja lako ćeš ga smanjiti.

Osim što ćete se lijepo odmoriti, ako 'u krpe' krenete u isto vrijeme bolje ćeš se uskladiti s partnerom. To znači da više nećeš imati probleme poput toga da je jedan partner umoran dok drugi želi ići u novu pustolovinu, ali niti onaj kada si primjerice ti nervozna zato što bi još htjela spavati, a tvoj se partner već probudio i spreman je za dan.

Brojni stručnjaci također savjetuju da na počinak kreneš u isto vrijeme kao i tvoj partner ako imaš problema s mentalnim zdravljem. Prisustvo druge osobe koja razumije tvoje probleme i želi ti pomoći da ih prebrodiš pomoći će ti da ti problemi postanu manji. Fizički dodir će te uzemljiti ako ti misli nekontrolirano lutaju umom, a tuđi otkucaji srca smiriti nemirno tijelo.

Zajedničko spavanje nije dobro samo za tvoje mentalno zdravlje nego i fizičko. Istraživanja su pokazala da parovi koji spavaju zajedno imaju znatno jači imunitet, a san u partnerovom zagrljaju također snižava visok krvni tlak. Smatraj to odličnim načinom isprike ako te je partner taj dan naljutio i 'dignuo ti tlak' - jer to je isto stvar koja je normalan dio svake veze ili braka.

Sve su to razlozi da već ove noći ti i partner krenete zajedno na počinak. Prije nego što zaspete razmijenite koju lijepu riječ, pričajte o svojim problemima, zagrlite se i utonite u ugodan san. Tko zna, možda je zajednički san sve što je falilo tvojoj vezi da bude savršena.