Uživanje u dvoje

Strahovi i seks: Zbog čega neke žene ne mogu uživati u intimnim odnosima?

Osjećaj tjeskobe u spavaćoj sobi može spriječiti žene da dožive seksualne vrhunce. Isprobaj ove savjete stručnjaka kako bi prevladala strahove zbog intimnih odnosa

profimedia-0006828704.jpg
Foto: Profimedia.hr

Strah i seks na prvu nikako ne idu zajedno. No, činjenica je da neke žene itekako strahuju u vezi seksa. seks nije samo zabava nego i ima i zdravstvene prednosti poput smanjenja stresa, jačanja imuniteta, a neki istraživanja tvrde da produljuje životni vijek. No, za neke žene može biti izvor krivnje, straha ili tjeskobe. Superdrug Online Doctor proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo dvije tisuće Amerikanaca i Europljana kako bi otkrili koji su najčešći problemi kada se radi o seksu.

Image

Higijena nakon seksa: Što obavezno treba učiniti?

Stručnjakinja za seks i veze Emily Morse objasnila je koji su najčešći strahovi s kojima se žene susreću i kako ih mogu riješiti.

Tvoje tijelo je partneru neprivlačno

Kada bismo bili iskreni svi bismo priznali da imamo nesigurnosti vezane za tijelo, bilo da se radi o nekom kilogramu viška ili kako nam nos izgleda, objašnjava Morse. No, kako dalje kaže umjesto da se fokusiramo na nedostatke, važno je usredotočiti se na zadovoljstvo. Stvarnost je obično takva da partneru nisu važni ti nedostaci, a većina ih čak ni ne primjećuje. "On je samo uzbuđen što je tu s tobom i tvojim tijelom u spavaćoj sobi", objašnjava dalje Morse za Health.

Tijekom seksa dogodit će različite stvari

Iako na televiziji sve izgleda romantično i super lijepo i uredno, svi znamo da je seks neuredan. "Tijekom seksa dogodit će se puno stvari - zvukovi, različite tekućine će izaći iz tijela, ali jednostavno se trebate smijati kada se dogodi i nastaviti dalje", kaže Morse. No ako te tvoj partner osuđuje ili je grub zbog bilo čega što se događa s tvojim tijelom tijekom seksa onda je vjerojatno prilično nezreo, a pitanje je koliko želiš biti u vezi s takvim muškarcem, dodaje dalje.

shimmer fallback

Loša si u seksu

Morse želi razjasniti jednu stvar - nitko nije loš u seksu. Možda si malo manje iskusna ili već neko vrijeme nisi bila seksualno aktivna, ali to ne znači da si "loša". Sve dok ste ti i partner spremni komunicirati nemaš razloga za brigu, objašnjava dalje.

Tvoj partner neće doživjeti orgazam ili biti zadovoljan

Orgazam ne bi trebao biti cilj, pa ako ti i tvoj ili tvoj partner ne dosegnete vrhunac, to automatski ne znači da je vaš seks neuspjeh, objašnjava Morse. "Puno zadovoljavajućih stvari može se dogoditi tijekom seksa, čak i ako nemate orgazam", dodaje Morse.

Ako vam je orgazam jako važan ne smijete zaboraviti da je komunikacija ključna. Vrlo je važno razgovarati o tome što vas uzbuđuje - trebate li ići sporije ili brže, možda više koristiti usta ili ruke. Obavezno pruži mogućnost partneru da se izrazi, ali i ti reci što ti je važno.

Partner čini nešto zbog čega osjećaš nelagodu

Razmisli o vlastitim granicama kada se radi o intimnim odnosima. "Na primjer, neću imati spolne odnose s nekim koga ne poznajem. Neću imati spolni odnos bez kondoma. Analni seks mi nije ugodan. Što god to bilo , drži se svojih odluka", savjetuje Morse. Eksperimentiranje i isprobavanje nekih novih stvar važan je dio zdravog spolnog odnosa, ali opet to bi trebalo biti s nekim koga poznaješ. odnosno s osobom u koju imaš povjerenje i netko tko te neće tjerati da izađeš iz svoje zone udobnosti.

shimmer fallback

Osim toga, vrlo je važno verbalizirati svoje osjećaje. "Muškarci ne čitaju misli, pa je stvarno u redu zastati i reći 'ovo mi stvara nelagodu' ili 'večeras nisam raspoložena za ovo", objašnjava Morse.

Tvoj partner neće prihvatiti 'ne'

Prije nego li se upustiš u seksualne odnose s nekom osobom, Morse savjetuje da si postaviš sljedeća pitanja: Vjerujem li ovoj osobi? Osjećam li se sigurno? Iako su mnoge žene usmjerene na to da udovolje svom partneru, ona savjetuje da tu situaciju preokreneš i prepoznaš situaciju kada partner nije spreman poštovati tvoje želje. Onda on nije zasigurno osoba s kojom želiš biti. "Ako tvoj partner neće prihvatiti 'ne' kao dogovor onda trebaš otići jer nikada ne bi smjela popustiti pred način što ne želiš učiniti", kaže Morse.

Kondom će puknuti i doći će do neželjene trudnoće

Postoji samo mala vjerojatnost da će se pravilno korišten kondom puknuti, a to te ne bi trebalo spriječiti da uživaš u vrućem seksu. Naravno vrlo je važno da partner pažljivo stavi kondom. Također nemojte zaboraviti na pravilno skidanje kondoma. Morse preporučuje da se kondom odmah ukloni nakon odnosa kako bi sva sperma ostala u kondomu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.