SOS NAKON PREKIDA

Stvari koje trebaš učiniti ako misliš na bivšeg i ne možeš se riješiti prošlosti

Bila si sigurna da si ga preboljela, ali tvoj bivši i dalje ti je stalno u mislima – a ponekad i u snovima. Evo kako možeš tome stati na kraj i zaista krenuti dalje

profimedia-0187805675.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prekidi su u emocionalnom smislu jedan od najzahtjevnijih i najtežih događaja u našim životima. Potpuno je prirodno da ne možemo bivšeg partnera jednostavno zaboraviti „preko noći“ – iako bismo to možda rado željele. Čak i ako si ti ona koja je prekinula vezu ili ti je potpuno jasno da taj odnos nije imao budućnosti, sjećanjima i osjećajima ponekad treba nešto više vremena da izblijede.

Image
SVE IMA PREDNOSTI I MANE

Starija žena i mlađi muškarac – može li takva veza funkcionirati?

Ipak, poduzimanjem aktivnih koraka možeš se osloboditi ustaljenih obrazaca i tako ubrzati proces zacjeljivanja svojih emocionalnih rana. Vrlo je važno je shvatiti da za ovaj proces potrebno vrijeme za koje kažu da jedino „liječi sve rane“ - ali svakom svojom svjesnom odlukom bliže si svom cilju, odnosno tome da se osjećaš bolje i da si spremna za iduće poglavlje u svom životu.

Dakle, ako si primijetila da misliš na njega često, češće nego što bi željela, evo pet učinkovitih načina kako se možeš trgnuti i napokon početi gledati u budućnost. Jer prošlost je prošlost i ondje je trebamo ostaviti.

Stavi sebe na prvo mjesto

Vrijeme je da se vratiš sebi - i obratiš pozornost na vlastite potrebe. Pretvori naredno razdoblje u svojevrsni wellness posvećen samoj sebi. Priušti si sve ono što te čin sretnom i što te opušta - bilo da je riječ o satu joge koju si oduvijek željela probati ili o knjizi koju već dugo želiš pročitati. Vrlo je važno da si pružiš svu moguću ljubav, da brineš o sebi i njeguješ se, fizički i psihički. Učini što više toga dobrog za sebe svaki dan i vidjet ćeš kako će postepeno ova praksa ojačati tvoje samopouzdanje, a to je ključno za emocionalno zacjeljivanje.

"Uroni u kupku s epsom soli kako bi se opustila i obnovila. To bi trebalo pomoći da se očistiš od svih neželjenih misli, osjećaja i energija koje ne puštate", savjetuje astrologinja i vidovnjakinja Vaishali Nikhade za Cosmopolitan.

Image
Foto: Pexels

Nova iskustva

Kako bi prekinula začarani krug razmišljanja o prošlosti, ključ se nalazi u tome da se fokusiraš na ono što tek dolazi - a da budućnost sadrži mnogo toga lijepog i još neotkrivenog najbolje će nas podsjetiti ako si priuštimo neka potpuno nova iskustva. Dakle, pronađinovi hobi, upoznaj nove ljude i odi na mjesto na kojem još nikad nisi bila - bilo da je riječ o klubu u tvom vlastitom gradu ili nekoj stranoj zemlji. Nova iskustva pomoći će ti da makneš fokus s bivše veze i osvijestiš da postoji život i izvan nje.

Postavi granice

Nakon prekida nije uvijek lako postaviti jasne granice jer su životi bivših partera još prilično isprepleteni - osobito ako su, na primjer, živjeli zajedno, imaju zajednički krug prijatelja i slično. Ipak, postavljanje granica vrlo je važno jer nam jedino odmak od bivšeg partnera može pomoći da zaista prebolimo propalu vezu.

“Rano u fazi prekida, vrlo jasno bivšem partneru daj do znanja što trebaš, a što ne trebaš od njega kako bi nastavak (odnosa) bio podnošljiviji. Daj mu do znanja da ne želiš da te nazovu/šalje poruke ili te kontaktira pod bilo kojim okolnostima” , kaže stručnjakinja za spojeve Vanessa Russell.

Vrijeme za prijatelje

Prijatelji nam mogu biti neprocjenjiv izvor podrške i snage u teškim i izazovnim vremenima. kao što su ona nakon prekida veze. Oni su ti koji mogu učiniti razliku i pomoći ti da se svakog dana osjećaš sve bolje. Zato, druži se s prijateljima što češće, izađite ili isplanirajte vikend avanturu negdje van grada. Povezivanje s drugim ljudima koji te vole i cijene ključno je za emocionalno ozdravljenje.

Image
Foto: Pexels

Vodi dnevnik

U izazovnim životnim fazama preporučuje se u ruke uzeti bilježnicu i olovku te zapisivati svoje osjećaje i misli. Kad sve što se krije u tebi staviš na papir to će ti pomoći da osvijestiš gdje stvarno stojiš i da lakše analiziraš što je zapravo prošlo po zlu u tvojoj ljubavnoj priči koja je došla svojem kraju. Također, možeš lakše spoznati što si naučila iz tog odnosa i samog prekida. Pisanje dnevnika oduvijek slovi za terapeutski proces koji će ti omogućiti da budeš se pomiriš sa svojim emocijama.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BITI SRETAN