SVE IMA PREDNOSTI I MANE

Starija žena i mlađi muškarac – može li takva veza funkcionirati?

Čini nam se da su i dalje češće veze u kojima je muškarac stariji, a žena mlađa. No što dogodi li se suprotno? Baš ništa – veza s mlađim muškarcem ima prednosti, naravno, pod uvjetom da doista 'kliknete'

priscilla-du-preez-OS933lJ248w-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Poznato je da je 43-godišnja Kim Kardashian nedavno hodala s 13 godina mlađim glumcem Peteom Davidsonom, a možda znaš da je i 42-godišnja Britney Spears bila u braku s 12 godina mlađim Samom Asgharijem. Doduše, ljubavne veze kod slavnih često su prevrtljive i teške za pratiti, no doista ima puno slučajeva u kojem je žena starija, a partner mlađi. Dugo je društvo očekivalo obrnutu situaciju – starijeg muškarca i mlađu ženu – jer se mislilo da je u tom slučaju muškarac zreliji, više odgovoran i vjerojatno financijski stabilan. Pa su se tako ljudi znali čuditi da neka žena ima nekoliko godina mlađeg partnera.

Image
Provjeri

U vezi si u kojoj nema seksa? Možda bi trebala poraditi na ovome

Ipak, britanski Vogue dobro je napisao da se nalazimo u ''prijelomnoj točki'' normalizacije ljubavnih odnosa u kojima je žena starija. Unatoč tome što zaista ima puno takvih primjera, anketa Ipsosa otprije dvije godine pokazala je da se 70 posto žena preferira veze u kojima je muškarac stariji, a žena mlađa – dakle, kombinacija koja je dugo bila (jedina) uobičajena.

A britanski Vogue navodi da okolina često omalovažava žene koje izlaže s mlađim muškarcima što svakako nije dobar znak. Uostalom, kad je riječ o ljubavi i romantici i dalje su prisutna dvostruka mjerila, piše isti izvor.

Image
Foto: Unsplash

''Tvrdimo da želimo partnera koji je zreo i ima životno iskustvo. Ali također cijenimo glatku kožu i vječnu mladost. Žalimo zbog 'prtljage' iz prošlih veza, a s druge strane, čudno nam je ako netko nije imao ozbiljnu, dugu vezu. Mi smo suci i porota, primjećujući svaku neznatnu razliku u godinama, iako tvrdimo da prihvaćamo progresivna stajališta o ljubavi'', piše autorica Claire Cohen u komentaru za britanski Vogue.

Promijenila se i dejting kultura pa sad možemo komunicirati s većom skupinom ljudi, a možda baš kliknemo s mlađim muškarcem. I što sad? Nekoliko je pozitivnih strana spojeva s mlađima. Saznaj ih u nastavku.

Seksualna kompatibilnost

Prvo, i istraživanja pokazuju da žene u tridesetima više uživaju u spolnim odnosima jer obično imaju više samopouzdanja i znaju što žele. Odluka o dejtanju, vezi ili braku s mlađim muškarcem može biti dobra stvar za seksualni život žene u zreloj dobi. Često su mlađi muškarci u dobroj kondiciji i na seksualnom vrhuncu. Naravno, to ne znači da starije muškarce treba 'otpisati', no činjenica jest da je taj seksualni segment jedan od uzroka ulaska u vezu starija žena-mlađi muškarac.

S druge strane, žena ima više životnog iskustva

Lako je moguće da je starija žena prošla više razmirica, moguće i razvod pa i slomljeno srce. Svjesna je onoga što želi i što očekuje te kako želi nastaviti. I to je dobra stvar.

Image
Foto: Profimedia.hr

Mlađi su obično više pustolovni

Vjerojatno je da je mlađi partner pun energije i može potaknuti stariju ženu na nove aktivnosti i izlazak iz rutine. Vjerojatno ima puno ideja pa ti u život može unijeti svježinu – pod uvjetom da je zreo – premda to nema nužno veze s godinama. Uz njega teško da ćeš stagnirati. Dok su njihove vršnjakinje već u partnerskim odnosima, zrele žene mogu pronaći nove romantične interese u mlađim muškarcima koji tek trebaju napraviti iskorak u svakom pogledu. Online dejting u tom smislu ima prednosti jer te može povezati s koju godinu mlađim na koga inače ne bi nabasala jer ste u različitim krugovima.

No, ima i nekih negativnih strana

Naravno, nije dobro generalizirati i reći da su mlađi muškarci nužno neozbiljni. To ne treba biti tako. Ima onih koji se još 'traže', 'zabavljaju' i s kojima nećeš kliknuti jer su vam prioriteti drugačiji i toga trebaš biti svjesna prije nego što stvari postanu službene. No, 'kliknete' li, zašto ne?

Uostalom, sve ima prednosti i mane.

POGLEDAJ VIDEO: JOGA ZA OPUŠTANJE