Dinamika pod plahtama

Seks u brojkama: Je li bitno koliko često vodimo ljubav? Evo što kažu stručnjaci

Jedna studija pokazala je da prosječni parovi vode ljubav oko jednom tjedno. Znači li češći seks bolju kvalitetu veze? Evo što kažu stručnjaci

pexels-vera-arsic-984923.jpg
Foto: Pexels

Kada ti se prijatelji s četvero djece hvale kako i nakon 15 godina braka imaju vrlo redovit seks te pod tim podrazumijevaju akciju minimalno dvaput tjedno, uzmi to s dozom skepse. Istina, na tvoju sumnjičavost mogu odgovoriti vrlo jakim, četverostrukim argumentom, no isti taj dovodi ih do ludila, umara do iznemoglosti i troši svo njihovo vrijeme tako da čisto sumnjamo da ono dvaput tjedno stoji. No, to nije ni važno.

Ne treba se uspoređivati s drugima, osobito ne kada je riječ o seksu jer je to vrlo individualna stvar. Ipak, sigurno te zanima što bi bilo prosijek, kako se kreću brojke na ovom polju i na koncu, što kažu stručnjaci, u ovom slučaju seksualni terapeuti, koliko bi često trebalo voditi ljubav u dugogodišnjim vezama i brakovima. Studija objavljena u časopisu Archives of Sexsual Beahvior, provedena na 26.000 ljudi, pokazala je da se prosječna odrasla osoba seksa 54 puta godišnje, drugim riječima u prosijeku jednom tjedno.

Pokazalo se da je gotovo isto stanje kod parova u braku. Oni, prema ovom istraživanju, ljubav vode 51 put u godini. Dinamika se mijenja s obzirom na životnu dob. Parovi u 20-ima seksaju se i 80 puta godišnje, dok se oni u 60-ima seksaju u prosjeku 20 puta na godinu. Treba naglasiti i da je seks širok pojam koji obuhvaća brojne radnje, ne isključivo peneraciju pa se i definicija razlikuje od osobe do osobe.

Image
Seksi rečenice

Vodič za njega: Ove rečenice žene obožavaju čuti u seksu


Češći seks ne znači nužno i bolju kvalitetu istoga, kao ni bolju kvalitetu veze. Štoviše, puno je važnije usredotočiti se na kvalitetu, nego na kvantitetu kako biste ti i tvoj partner bili zadovoljni na ovom polju, savjetuju seksualni terapeuti.

shimmer fallback

"Jednom tjedno može biti prosjek, no to ne znači da je pravilo uklesano u kamen. Radila sam s parovima koji su bili složni u tome da im je jednom tjedno previše, a i s onima kojima je jednom tjedno bilo itekako premalo", objašnjava za portal Reviews seksualna terapeutkinja Stefani Goerlich. S njom se slaže i kolegica Christene Lozano koja naglašava kako prava mjera ovisi isključivo o paru kojeg se tiče. Neki ljudi osjećat će se dobro ako i ne vode ljubav mjesecima. Seksualna terapeutkinja Lozano poručuje kako je puno bitnije usredotočiti pažnju na kvalitetu seksa i što on znači za vas dvoje, nego tragati za pravilom o učestalosti koje ne postoji.

Čimbenici koji loše utječu na seks

Ukoliko si nezadovoljna seksualnim životom i imaš osjećaj da biste trebali biti aktivniji, krivac se, vrlo moguće, krije u nekima od faktora u nastavku pa zajedno poradite na njima. Pronađi način da se opustiš, zavoli svoje tijelo, pokušaj delegirati obveze kako bi ih imala manje, nastoj popraviti odnos s partnerom.

  • stres
  • nezadovoljstvo vlastitim tijelom, kompleksi
  • starenje i promjene koje ono donosi tijelu
  • rutina u koju je vrlo lako upasti
  • previše obveza - djeca, kućanstvo, posao
  • narušena komunikacija između vas dvoje

"Seks je slojevita stvar. Dobar seks podrazumijeva da si dobro mentalno, fizički i emocionalno", zaključuje Goerlcih. Znači, želiš li bolje stanje u krevetu, prvo poradi na sebi, onda na odnosu s partnerom. Isto vrijedi i za njega.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.