Sagledaj širu sliku

Razmišljaš o prekidu? Ovih 7 pitanja si trebaš postaviti prije konačne odluke

Ne postoji siguran način da znaš donosiš li ispravnu odluku ili ne, ali postoje određena pitanja o kojima možeš promisliti prije nego što prekineš s osobom koju voliš

pexels-alena-darmel-6643025.jpg
Foto: Pexels

Trebam li ostati u vezi ili je prekinuti?  Mnogi od nas su se borili s ovim pitanjem u nekom trenutku svog života. Bilo da je u pitanju loša dinamika veze, fizička ili emocionalna udaljenost, prevara ili različite vrijednosti, postoje dvije opcije između kojih možeš birati: prekinuti odnos ili se nadati da će se nešto promijeniti. Iako je prvo možda jasan i očit izbor, prekinuti s nekim lakše je reći nego učiniti.

Image
Kraj i početak

Slomljeno srce: Što se događa u tijelu nakon prekida ljubavne veze?

Odanost, predanost i spremnost na rad kroz teška vremena kvalitete su koje treba unijeti u bilo koju vezu, ali dobro je biti svjestan da te ponekad i one mogu raditi protiv nas i produljiti patnju ukoliko ostajemo u vezi koja je davno prestala biti ono što želimo. Najvažnije je dati si malo prostora i vremena da stvarno razmisliš što osjećaš. 

Image
Foto: Pexels

Prema jednom istraživanju iz 2017. objavljenom u časopisu Social Psychology and Personality Science, postoji razlog zašto je tako teško prekinuti s nekim. Istraživači su zaključili da su glavni razlozi za ostankom u vezi emocionalna intimnost, ulaganje u vezu i osjećaj obveze prema nekom dok su glavni razlozi za prekid uglavnom problemi s partnerovom osobnošću, zlouporaba povjerenja i emocionalna udaljenost partnera.

Ne postoji siguran način da znaš donosiš li ispravnu odluku ili ne, ali postoje određena pitanja o kojima možeš promisliti prije nego što prekineš s osobom koju voliš. U nastavku otkrij o kojim se pitanjima radi.

Postoji li neki oblik zlostavljanja u vezi?

Veze koje uključuju bilo kakvu vrstu nasilja - bilo fizičkog bilo psihičkog odmah treba prekinuti. Iako svi znamo što se misli kada kažemo fizičko nasilje, mnogi ljudi ne znaju prepoznati da se nalaze u emocionalno nasilnoj vezi.

Ako te partner vrijeđa ili naziva pogrdnim imenima, ako te kritizira na način na koji počinješ preispitivati vlastitu vrijednost ili ako te ponižava ili kontrolira, budi sigurna da se nalaziš u lošem odnosu. No, napuštanje ovakvog odnosa može biti posebno komplicirano i često opasno, zbog čega se preporučuje razgovor sa stručnom osobom prije razgovora s partnerom. 

Image

Ostaješ li u vezi zbog ljubavi ili straha?

Zdrav odnos je onaj u kojem ne trebamo nužno drugu osobu, već želimo biti s njom.  Ako pomisao na prekid veze u tebi stvara osjećaj krivnje zbog "napuštanja partnera" ili pomisliš da si sebična, važno je zaviriti u sebe i pokušati razumjeti odakle dolaze takvi osjećaji.

Isto tako, ako ostaješ u vezi jer misliš da te nitko drugi ne može voljeti, tu se također radi o nekom dubljem problemu. Iskrivljeno razmišljanje u kombinaciji s niskim samopouzdanjem je ono što te u ovom slučaju zadržava u vezi. Pretjerana zabrinutost karakterističan je simptom generaliziranog anksioznog poremećaja. Ako se redovito osjećaš beznadno ili se bojiš budućnosti, nužno je potražiti pomoć u obliku psihoterapije.

Image

Ispunjava li partner tvoje potrebe?

Prekid veze se ne događa samo ako se pojavila treća osoba. To jednostavno može biti neispunjavanje tvojih potreba. Ako se u toj vezi osjećaš frustrirano ili ogorčeno ili ako se ne osjećaš voljeno, vrijeme je da kreneš dalje i pronađeš partnera koji može ispuniti tvoje emocionalne potrebe. Očekivanja i potrebe veliki su dio veze stoga razmisli dobro o tome zadovoljava li partner tvoje potrebe.

Image

Imate li sličan ili različit pogled na život?

Iako ti i tvoj partner ne morate dijeliti potpuno iste ciljeve ipak je važno imati slične vrijednosti i vizije oko zajedničke budućnosti. Postoje stvari oko kojih se može napraviti kompromis u vezi, no oko nekih je to jednostavno nemoguće. Na primjer, ako jedno od vas dvoje očajnički želi djecu, a drugi ne, to je ogroman problem koji će se teško riješiti.

Image

Imate li problema s komunikacijom i povjerenjem?

Bez obzira koliko se volite, ako ti i tvoj partner nemate dobru i kvalitetnu komunikaciju ovo može vezu odvesti u propast. No, sve ovisi o tome koliko ste voljni riješiti taj problem. Jesi li paranoična da je on s nekim drugim kad niste zajedno? Možeš li se opustiti u ovoj vezi? Bez povjerenja nema veze. Ako je povjerenje problem, postoji mogućnost da se stekne ili popravi, ali odnosi nikada nisu potpuno isti nakon što je povjerenje jednom narušeno.

Image

Možeš li se zamisliti s tom osobom dugoročno?

Ako si u vezi s nekim, ali ne zamišljaš ili ne možeš zamisliti sebe i tu osobu za pet ili deset godina, to je dobar znak da je vrijeme za prekid. Razmišljanje o budućnosti može biti zastrašujuće, ali kada si s pravom osobom, sve će doći na svoje mjesto. 

Image

Jesi li istinski sretna u vezi?

Zapitaj se jesi li doista sretna sa svojim partnerom. Pokušaj zamisliti život bez njega i ako osjećaš da možeš bezbrižno živjeti bez njega i da ti ništa zapravo ne bi nedostajalo, a neke stvari bi možda bile i bolje - onda moraš ozbiljno sjesti i porazgovarati s njim. Ako je netko od partnera nesretan u vezi, nije pošteno niti ima smisla forsirati odnos.

Image