Nema spasa

Stručnjaci su otkrili dva glavna znaka da je brak osuđen na propast

Psiholog John Gottman otkrio je da postoje dva glavna znaka koji ukazuju na to da bi brak mogao biti pred razvodom - prije ili kasnije

profimedia-0591316756.jpg
Foto: Profimedia

Brak je težak, pa je teško stvarno procijeniti je li tvoja veza pred raspadom ili ne. U početku ćeš možda paničariti nakon svakog neslaganja ili svađe, s lažnom statistikom o razvodu od 50 posto koja ti se mota po glavi.

Image
Prepoznaj ih na vrijeme

Kada je zaista gotovo? Ovi znakovi pokazuju da brak nije vrijedan spašavanja

Međutim, jedan se psiholog nadao da će otkriti postoje li neki uobičajeni obrasci koji bi mogli poslužiti kao upozorenja kojih se bračni parovi trebaju paziti. Srećom, otkrio je da zapravo postoje dva glavna znaka koji ukazuju na to da bi brak mogao biti pred razvodom - prije ili kasnije.

Psiholog John Gottman, osnivač Gottman instituta, 2015. godine otkrio je svoje nalaze u jednom intervjuu. Također je uvjeravao bračne parove da se ne bi trebali previše brinuti osim ako oboje rade ove dvije stvari: da su zaglavljeni u krugu negativnosti i da ne rješavaju nesuglasice.

Ali, kako znate paničariš li ni zbog čega ili si uistinu u problemima? Psiholog Gottman u nastavku objašnjava ključne razlike.

Zaglavljivanje u krugu negativnosti može nanijeti velike probleme bračnim parovima

"Rani razvod predviđa se partnerima koji zaglave u negativnom ciklusu i nisu u stanju popraviti odnos", objašnjava Gottman. "Za ove parove ulazak u negativnost je poput ulaska u živo blato. Lako je ući, ali teško izaći. Vidite da njihovi procesi popravka - tehnike koje koriste za pomirenje nakon sukoba - propadaju."

Zatim je rekao: "To dovodi do ranog razvoda: ova negativnost postaje sveobuhvatna. To je poput modela hotela sa žoharima. Brzo se pogoršava intimnost i prijateljstvo gdje postaju jedni drugima neprijatelji umjesto prijatelja jedni drugima."

Kad počneš povezivati svog partnera s više negativnih osjećaja nego pozitivnih, tada bi se trebala početi brinuti. Tvoj supružnik trebao bi ti biti partner, ljubavnik i prijatelj; negativnost bi mogla nepovratno prekinuti te veze.

Gottman kaže da brak s ovim uzorkom nikada neće dugo trajati. Obično će završiti ranim razvodom, i to samo nekoliko godina nakon vjenčanja.

Ako nikada ne riješite nesuglasice i uvijek se slažete da se ne slažete - razvod je vrlo vjerojatan

Možda misliš da je dobar način za rješavanje svadbe složiti se da se ne slažete, ali Gottman kaže da, iako se to može činiti dobronamjernim, zapravo je vrlo štetno. Također je objasnio da, za razliku od prvog obrasca, ovaj može trajati godinama i na kraju rezultirati iscrpljujućim i dugotrajnim razvodom.

Rekao je: "S parovima koji se kasnije razvedu, to je rezultat toga što se ljudi slažu da se ne slažu…povlačeći se iz sukoba. Mogu ostati dulje zajedno, ali onda u zrelim godinama počinju shvaćati da im je život vrlo prazan. Oni su poput onih parova koji dolaze na večeru i ne razgovaraju međusobno cijelo vrijeme. Zovemo ih neprijateljski odvojeni parovi, a njihov isprazan odnos može potrajati jako dugo.

U tim slučajevima parovi općenito traju oko 16 godina nakon vjenčanja. Često kad se odluče na razvod, imaju već tinejdžersku djecu. Često postoji i afera i upravo ona prekida vezu koja ionako već dugo ne postoji."

Gottmanov savjet je kristalno jasan: nemojte biti pasivni. Razgovarajte međusobno dok ne dođete do dobrog rješenja. Pritom nećete morati iznova i iznova kroz to prolaziti, a svoju ćete bračnu vezu učiniti još jačom.

Zvuči nam kao prilično čvrst savjet. Uostalom, komunikacija je iznimno važna u svim odnosima. Ako ne komuniciraš ispravno ili uopće ne komuniciraš, tada svoj brak u konačnici predodređuješ za neuspjeh.