Ne prenagljuj

Pred razvodom si? Stručnjaci savjetuju kako lakše preboljeti to razdoblje

Kada ljubav više ne stanuje u braku, čini se kako je jedini izlaz razvod. No, prije, no što se odlučiš stručnjaci savjetuju da se dobro pripremiš i organiziraš život za budućnost koja će biti puno drugačija, od sadašnjosti

pexels-cottonbro-4098224.jpg
Foto: Pexels

Vaš brak je sve ono što nisi željela da postane niti si slutila da bi se u to mogao pretvoriti kada ste jedno drugome izgovarali "uzimam". Razmišljaš o tome da zatražiš razvod, toliko intenzivno da ne spavaš noću. Razvod je vrlo emotivna i stresna stvar i vjerojatno će izazvati veliki nered u privatnom životu, i tvome i njegovom.

shimmer fallback
Image
Kraj jednog razdoblja

Možeš biti sretna i nakon razvoda! 7 stvari koje će te vratiti na put do sreće

Stoga, prije, no što svome partneru odlučiš reći da ga ostavljaš, razmisli o svemu vrlo detaljno i zrelo te pomno isplaniraj period koji je pred tobom, svoju bližu budućnost kako bi kroz cijeli proces prošla što bezbolnije. Razvod ne bi smio biti ishitrena odluka, donesena u svađi. U nastavku pročitaj koji su to koraci koje bi trebala poduzeti prije, no što skineš prsten. I, naravno, ne prenagljuj se.

Razmisli o tome kako želiš da tvoj život izgleda nakon razvoda

Ovo je vrlo važan korak, štoviše prva stvar o kojoj trebaš pomno promisliti prije, no što javno obznaniš da želiš razvod. Proces kroz koji ćeš uskoro proći promijenit će ti život u potpunosti i bilo bi dobro imati ideju o tome kako želiš da on ubuduće izgleda. Gdje bi htjela živjeti, kakva bi htjela biti, kako želiš da ti ubuduće izgleda svakodnevica? Kada definiraš ove elemente ili ih barem vizualiziraš, stvorit ćeš si oslonac koji će ti trebati kroz razvod. Bit će ti jednostavnije proći kroz ovaj, nećemo ti lagati, emocionalno i financijski iscrpljujući proces.

shimmer fallback

Pripremi se

Prije, no što kreneš u razvod trebala bi se informirati o stvarima kojima se možda prije nisi bavila i puno toga naučiti. Primjerice, uzeti financije u svoje ruke, informirati se o stanju na računu, mogućem ulaganju ili pak eventualnim minusima i dugovima koje treba sanirati s jednom plaćom te napraviti strategiju kako bi to i realizirala.
Također, ne znaš ni kako će tvoj partner reagirati na vijest o razvodu pa bi te njegovi postupci mogli iznenaditi. I u ovom segmeentu života pripremi se za najbolji i najgori scenarij.

shimmer fallback

Organiziraj se

Ako po prirodi nisi organizirana osoba, ovo bi ti mogao biti težak zadatak, no ne posustaj jer je od vitalne važnosti da se dovedeš u red prije, no što nastupi kaos, a hoće čak i ako ste oboje vrlo pristojne i smirene osobe. Bit će ti lakše kroz sve skupa proći ako se organiziraš. Pod time mislimo da si postaviš ciljeve, napraviš svojevrsni hodogram te vas dvoje riješite što je više moguće stvari nasamo, bez treće strane. Brojni su benefiti organizacije, a dva najvažnija u ovom slučaju su to što ćeš potrošiti manje novca na odvjetničke troškove, koji nisu zanemarivi te će se razvod brže privesti kraju. Tko to ne bi želio?

shimmer fallback

Ne srami se potražiti pomoć

Emocije su u brakorazvodnim situacijama toliko intenzivne da ni ne pomišljaš na traženje pomoći. Štoviše, zbog silnog dokazivanja samoj sebi da dalje možeš sama, potražiti pomoć mogla bi protumačiti kao odustajanje. Međutim, to nije tako. Potražiti pomoć tijekom razvoda vrlo je zrela odluka, a emocionalna podrška nekog izvana ključna kako bi psihički preživjela razvod. Osim toga, okruži se ljudima koji ti mogu pomoći da izvučeš najbolje iz ovog svog perioda života. Prvo treba srušiti da bi se opet moglo izgraditi.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.