Znanstveno dokazano

Pet jednostavnih stvari koje muškarci traže kod žena

I dok smo o priželjkivanim osobinama već pisale, sad smo pronašle pet pomalo čudnih stvari za koje znanost tvrdi kako muškarci smatraju posebno privlačnima kod žena

tamara-bellis-uN1m9Ca0aqo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Što muškarci žele? Odgovor je velikim dijelom misterij - i najvjerojatnije će zauvijek ostati misterij. Ali to nije spriječilo znanost da pokuša otkriti odgovor na ovu zagonetku ljudskog privlačenja.

S jedne strane, svaki čovjek ima svoje osobne preferencije. Kvalitete i osobine koje su vizualno i seksualno najprivlačnije za jednog muškarca ne mogu se smatrati privlačnima za drugog.

Image
Muška perspektive

Odabrali muškarci: Ovo su osobine koje traže kod žena

Međutim, istraživanje je pokazalo da je jedna stvar zajednička mnogim muškarcima: oni imaju povjerenja u svoje prve dojmove, a ti početni trenuci imaju velik utjecaj na razinu privlačnosti prema pojedinim ženama. Naravno, postoje žene koje vladaju umijećem ostavljanja dobrog prvog dojma s malo ili čak nimalo truda, dok se neke moraju malo više potruditi.

I dok smo o privlačnim kvalitetama već pisale, sad smo pronašle pet pomalo drugačijih stvari za koje znanost tvrdi kako muškarci smatraju posebno privlačnima kod žena.

Prirodni izgled šminke

Neki muškarci tvrde da više vole žene bez šminke jer izgledaju prirodno. No, prema istraživanju koje je provela online dating stranica Zoosk, od 1.200 žena koje su imale šminku na očima na svojoj profilnoj fotografiji, samo 139 je vjerojatnije dobivalo poruke od muškaraca. Muškarci su također vjerojatnije poželjeli upoznati ženu ako na svojoj profilnoj fotografiji nosi ruž.

Međutim, za žene koje imaju tendenciju da nose "tamniju" šminke bilo je manje vjerojatno da će im se netko javiti. Dakle, čak i ako muškarci kažu da više vole žene koje izgledaju "prirodno", to također znači da vole vidjeti našminkano lice, ali koje izgleda prirodno. Također, muškarci, u redu je priznati da žena izgleda dobro s crnom olovkom za oči i crvenim ružem.

Idealni omjer struka i bokova

Iako se na prvu ne čini tako, ova preferencija ima manje veze s atraktivnošću, a više sa zdravljem i plodnošću.

"Dokazi također pokazuju da je omjer struka i bokova snažan pokazatelj razine estrogena u ženi, rizika od pretilosti i osjetljivosti na glavne bolesti poput dijabetesa, raka jajnika i bolesti srca", piše u istraživanju.

Omjer struka i bokova računa se na način da se opseg struka podijeli s opsegom bokova, a kako tvrdi istraživanje, idealan omjer je od 0.70 do 0.85.

Crvena odjeća

Crvena je boja strasti, stoga nije čudo što muškarce toliko privlači.

U studiji psihologa sa Sveučilišta Rochester muškarcima su prikazane fotografije različitih žena odjevenih u crvenu ili bijelu boju i pitani su koliko su im lijepe. Tada su im pokazali istu fotografiju sa ženama odjevenim u crvenu ili plavu boju i pitali koliko novca će potrošiti na spoj s tom ženom. U obje situacije, odabrali su žene odjevene u crvenu boju, koju smatraju više seksi i atraktivnijom.

Ljubazno ponašanje

Lijepo ponašanje uvijek 'pali'. U studiji Društva za socijalnu psihologiju istraživači su otkrili da je reakcija žene na muške potrebe i želje povećala njihovu privlačnost muškarcima.

Viši i piskutaviji glas

Studije su pokazale da žene muškarce s dubljim glasom smatraju privlačnijima, a čini se da suprotno vrijedi u obratnoj situaciji. Naime, kako piše u istraživanju, "viši i piskutaviji glasovi signaliziraju reproduktivnu sposobnost, ženstvenost i manju veličinu tijela."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.