Stanje pod plahtama

Ove stvari seksualni terapeuti žele da i muškarci i žene znaju o seksu

Istina, bolje da se prakticira, nego da se o njemu teoretizira, ali nekada je o seksu nužno i razgovarati. Upravo zato seksualni terapeuti su otkrili tajne koje bi svi trebali znati

pexels-ira-dulger-1452129 (1).jpg
Foto: Pexels

Seks nije tema o kojoj ćeš tek tako razgovarati na kavi, a osobito ne sa strancima zbog čega je gotovo pa nemoguće uspoređivati se s drugimas i donijeti objektivne zaključke, koji, da budemo jasne, u ovoj domeni života nisu ni presudni. Bitno je kako se vas dvoje osjećate u krevetu.

Image
I oni se vole maziti

Mnoge žene ne znaju: Sedam stvari koje muškarci vole (gotovo jednako) kao seks

shimmer fallback

No, manjak informacija može dovesti do brojnih zabluda o intimnosti i baš zbog toga nije loše znati kako pod plahtama diše ostatak svijeta. Seksualnim terapeutima ova tema je svakodnevno na dnevnom redu i ako netko zna o njoj, onda su to oni. U nastavku ti otkrivamo tajne o seksu koje seksualni terapeuti žele da znaš. Jedna od njih odnosi se na to koliko brzo ženama dosadi isti partner...

Normalno je da se kemija i učestalost odnosa mijenjaju

Mnogi parovi zabrinu se kada im se prorijedi seks, no seksualna terapuetkinja Gigi Engle kaže kako to nije razlog za brigu ukoliko ste vas dvoje u dugogogodišnjoj vezi. Štoviše, to je sasvim normalna pojava.

Prema Engle, postoji nešto što se zove energija nove veze, a to je ona opojna požuda kada se zaljubiš. "Naši mozgovi preplavljeni su tada hormonima za dobro raspoloženje poput oksitocina i dopamina. Zato se osjećamo konstantno tako seksualno uzbuđeni", objašnjava Engle.

Međutim, nakon što se smirimo i udomaćimo u ljubavnom odnosu, hormon ljubavi oksitocin opada, a s njime i uzbuđenje. Tatyana Dyachenko, seksualna terapeutkinja i terapeutkinja za odnose savjetuje dugogodišnjim parovima da probaju nešto novo u spavaćoj sobi kako bi oživjeli strast s početka veze.

shimmer fallback

Ženama prije dosadi

Vlada mišljenje da su muškarci ti kojima će prije dosaditi monogamna veza pa će potražiti osvježenje sa strane ili prekinuti i potražiti novu partnericu. Ali prema Tari Suwinyattichaiporn, stručnjakinji za veze, ženama dosadi seks s istim partnerom puno brže nego muškarcima. Jedna od studija koje to potvrđuju objavljena je 2017. u znanstvenom časopisu British Medical Journal. Rezultati su pokazali da su žene bile te koje su dvostruko češće od muškaraca izgubile interes za seks nakon godinu dana zajedničkog života.

Isto tako, studija iz 2012. objavljena u Journal of Sex & Marital Therapy zaključila je da je ženska seksualna želja opadala što je veza duže trajala, dok to nije bio slučaj kod muškaraca.

Suwinyattichaiporn kaže da je bitno da muškarci ovo razumiju kako bi se posvetili partnerici.

shimmer fallback

Ponekad kemija nestane, a ponekad je do menstrualnog ciklusa

"Mnogi dugogodišnji partneri gube interes za seksom. To je gorka istina", kaže Suwinyattichaiporn. To se ne odnosi samo na fizičku privlačnost. Možda si s vremenom postala mrzovoljna, nemaš želju više razgovarati s njim o temama koje su vas nekoć veselile. Zamjeraš mu puno toga… Platonski dio odnosa itekako utječe na onaj fizički. "Savjet je prilično jednostavan, pazi na sebe fizički, mentalno i intelektualno. Nemoj se zapustiti i nemoj zapustiti odnos kako se ne bi dovela do točke s koje više nema povratka", kaže Suwinyattichaiporn.

Također je važno napomenuti da žene mogu smatrati svog partnera manje privlačnim tijekom određenih razdoblja menstrualnog ciklusa, prema studiji iz 2020. objavljenoj u Biological Psychology.

"Razine ženskih hormona mijenjaju se tijekom ciklusa, a te će promjene vjerojatno utjecati na osjećaje koje imaju prema svo partneru", izjavila je autorica studije Francesca Righetti, izvanredna profesorica na Odsjeku za eksperimentalnu i primijenjenu psihologiju na Sveučilištu Amsterdam, za portal PsyPost. "Otkrili smo da je hormon koji doseže vrhunac neposredno prije ovulacije, estradiol, povezan s negativnijom procjenom partnera", kaže znanstvenica.

shimmer fallback

Seks je više od penetracije

Postoji toliko mnogo načina da budeš intimna s partnerom, od kojih mnogi ne uključuju penetraciju i ne moraju završiti orgazmom. "Kad god se grliš, ljubiš, ostvaruješ tjelesni kontakt s partnerom, među vama postoji intimni naboj", objašnjava Engle. Dodaje i kako to ne znači da svaki fizički kontakt među ljubavnicima mora završiti penetracijom i orgazmom. Kada se riješite tog pritiska bit će vam puno lakše povezati se na intimnoj razini i zadovoljiti seksualne potrebe čak i bez klasičnog seksa. To je vrlo bitno za osobe koje imaju poteškoća u seksu.
"Kada osjećamo da svaki zagrljaj, poljubac i maženje moraju završiti seksom, počinjemo ih izbjegavati i udaljavati se jedno od drugoga. Dopustiti im da se ponovno ukorijene u vašu vezi može biti melem koji je liječi", kaže Engle.

shimmer fallback

Seksualna pomagala ne znače da imate problema u krevetu

Seksualni terapeuti otkrivaju da njihovi klijenti često poistovjećuju seksualne igračke sa seksualnim problemima, no to je pogrešno. "Čak i parovi koji imaju odličan seks integriraju seksualne igračke u svoju seksualnu rutinu za nove doživljaje i intenzivnije orgazme", objašnjava Dyachenko.

Prema Engle, ostati znatiželjan i isprobavati nove stvari zapravo je jedan od najboljih načina da se ponovno stvori dio one enrgije koja je postojala na početku veze. "Ponovo pokrenuta energija u vezi je važna jer potiče par da provodi vrijeme zajedno i da se nanovo upoznaje. To je vrijeme u kojem se gradi povjerenje i jača odnos", dodaje. Ovih blagdana počastite se nečim za spavaću sobu, a da to nisu zavjese ili anatomski jastuci.

shimmer fallback

Komunikacija je najvažnija

Iznenađujuće puno parova zanemaruje komunikaciju o seksu. "Seks se prakticira, o njemu se ne priča - tako misle mnogi. Međutim, seks je užitak i važno je razgovarati o tome što užitak znači za vas oboje i na koji ga način postići", savjetuje Phillips. U mnogim slučajevima parovi će razgovarati o seksu na početku veze, a kako vrijeme prolazi seks će im postajati tabu tema. No, seksualne želje i libido s vremenom se mijenjaju, što znači da bi ovu temu trebalo ponovno staviti na dnevni red. To naravno nije jednostvavno. Treba pripremiti teren za ovakve razgovore. Približiti se jedno drugome.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.