Zdravlje i užitak: Ove stvari obavezno treba učiniti nakon analnog seksa

Analni seks je za mnoge i dalje tabu tema. No, činjenica je kako ga mnogi upražnjavaju no ta vrsta seksualnog odnosa povećava rizik od infekcija i vrlo je važno paziti da se oba partnera zaštite

profimedia-0284310262.jpg
Foto: Profimedia

Analni seks je i dalje tabu tema, no općenito se puno piše i razgovara o ovoj temi. No bez obzira na sve ovo, ovaj dio seksualnosti još uvijek je obavijen određenom misterijom, a stručnjaci često naglašavaju kako je važno brinuti se o zdravlju, a ne samo o užitku.

Image
Tajna 'stražnjih vrata'

Analni seks: zašto ga mnogi muškarci toliko vole?

U analnom seksu uživaju mnogi parovi jer žele istražiti svoje maštarije i pokušati nešto novo. Anus je pun živčanih završetaka i zbog toga je ovo područje tijela jako osjetljivo i mnogima poseban seksualni užitak. S obzirom na osjetljivost ovog područja vrlo je važno paziti na određene stvari nakon seksa, ali se ne smije zaboraviti da anus nije sterilan i da se u njemu nalazi puno bakterija. "Ovaj dio tijela jako je prokrvljen i koža izuzetno tanka te je zbog toga važno biti oprezan. Vagina je zaštićena pH vrijednostima i bakterijama, a jedina zaštita anusa je to što je zatvoren", objasnila je ginekologinja Afriye Amerson za Womenshealthmag.com. Kako bi seksualni život uvijek bio samo užitak dobro je uvijek napraviti neke korake nakon analnog seksa, a u nastavku otkij o čemu se radi.

Novi kondom za svako područje

Tijekom seksualne igre ljubavnici obožavaju mijenjati poze i razinu uzbuđenja, a to često znači kombinirati vaginalni i analni seks. No bez obzira na uzbuđenje i zanesenost važno je uvijek staviti novi kondom kada se mijenjaju ove dvije poze i još nešto se ne smije zaboraviti - pranje ruku. Liječnica Toyia James-Stevenson sa Sveučilišta Indiana kaže da je ovo izuzeto važno jer se tako oba partnera štite od bakterija kao što su E. coli i mogućih razvoja infekcija. No važno je i napomenuti da seksualnu igru nije dobro započeti s analnim seksom, a zatim nastaviti s vaginalnim jer se mogu prenijeti različite bakterije.

shimmer fallback

Vlažne maramice su isto važne za zdravlje

Lubrikanti na bazi silikona koriste se za analni seks jer je dulje traje. No ovu vrstu lubrikanata je puno teže očistiti nego one na bazi vode. Stoga je potrebno puno detaljnije čišćenje nakon analnog seksa. Važno se obrisati maramica, ali i nježno istuširati te se uvijek sjetiti zlatnog pravila - uvijek se važno brisati prema natrag, nikako obrnuto.

shimmer fallback

Plinovi su vrlo česti nakon analnog seksa

Nakon analnog seksa moguće je da će mnoge žene osjećati nadutost i imati plinove. Mišići u ovom dijelu tijela puno su opušteniji nakon analnog seksa tako je puno teže kontrolirati nalete plinove. I ne smijete zaboraviti da ovo nije ništa neugodno i da je vrlo prirodno te da se radi samo o izbacivanju zraka koji je zarobljen u tijelu tijekom penetracije. Pa se samo nasmijete kada se ovo dogodi.

shimmer fallback

Kegelove vježbe su vrlo korisne

Redovni analni seks može oslabiti mišiće u ovom području, a to znači da se može dogoditi inkontinencija. Stručnjaci za ovaj problem preporučuju jednostavne Kegelove vježbe. "Kegelove vježbe jačaju mišiće zdjelice, ali istraživanja pokazuju da mogu ojačati i analne mišiće", objašnjava liječnica Jennifer Wider.

shimmer fallback

Provjeravanje stolice nakon analnog seksa

Iako je analni seks zabavan mnogim pravima ipak može doći do oštećenja tkiva u tom području. Malo krvarenje može biti normalno nakon analnog seksa, a mogu se dogoditi i veća oštećenja tkiva. Stoga treba biti oprezan ako se krvarenje nastavi ili dođe do neke promjene. Također je vrlo važno provjeravati ima određenih promjena u stolici odnosno krvi.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.