Obrati pažnju: Ovo su znakovi da je tvoja veza postala toksična

Provjeri pati li tvoja veza od nekih od ovih 10 simptoma nezdravog odnosa

Obrati pažnju: Ovo su znakovi da je tvoja veza postala toksična

Postoji više definicija toksične veze, ali općenito govoreći, to je odnos koji je postao loš za tebe, a možda i ljude oko tebe. Ako se većinu vremena osjećaš depresivno i iscrpljeno to je znak da su stvari krenule nizbrdo. Ostati u toksičnoj vezi donosit će ti samo sve više štete i problema. Ipak, mnogi ljudi ostaju u toksičnoj vezi jer ne primijete da je odnos u kojem se nalaze postao štetan. Veza je možda na početku bila poticajna, pozitivna i dobro je funkcionirala pa se nadaju kako će se jednom opet vratiti u tu fazu. No, ako se stvari ne promjene, bolje je otići. Toksična veza je, kao što joj ime govori, otrovna- za tvoj emocionalni, duhovni, psihički pa i fizički razvoj i dobrobit. Ako osjećaš da je ovo nešto što se možda upravo događa tebi, pročitaj koji su znakovi toksične veze.

Image1. Osjećaš se loše u njegovom društvu

Nakon što provedeš neko vrijeme sa svojim partnerom, trebala bi se osjećati dobro i osnaženo. Ako se osjećaš umorno i negativno, to je loš znak. Svojim ponašanjem on te možda "spušta", ne dozvoljava ti da se izraziš ili ima općenito negativan stav- kako god, u vezi bi se trebala osjećati voljeno i sretno- u protivnome to je gubitak vremena.

2. Stalno si na meti kritika

Partner bi trebao podizati tvoje samopouzdanje. Ako te često kritizira- bilo da se to odnosi na tvoj izgled ili osobnost- to nije pošteno, a nije ni zdravo. Mogla bi povjerovati u njegove riječi i zaboraviti tko si zapravo.

3. Umjesto ljubavnika postali ste protivnici

Dobila si promaknuće ili povišicu, a tvom partneru nije drago, nego je zavidan. Veza bi se trebala bazirati na timskom duhu, a ne na kompeticiji. Idealno bi bilo da jedan drugoga podržavate u ostvarivanju ciljeva i navijate jedno za drugo, a ne da se međusobno natječete.

4. Tražiš opravdanja

Pokušavaš opravdati njegovo loše i ružno ponašanje- pred sobom i pred drugima. Kažeš, na primjer, da je dobra osoba, ali je zbog stresa kroz koji prolazi živčan i svadljiv. Uvjeravaš sebe (i druge) da je šarmantan, a zapravo svi vide kako naveliko flertuje sa svakom ženom koju sretne. Ako stalno opravdavaš njegove postupke, ne vidiš tko je on zapravo, nego pokušavaš održati idealiziranu sliku o njemu.

5. Jako je ljubomoran

Traži te da obrišeš sve muške prijatelje s društvenih mreža i sumnjičav je kad god dobiješ poruku? Ljubomora je nešto što može znatno narušiti vaš odnos. Tvoj bi partner trebao uz pomoć psihoterapeuta otkriti kakve se to nerazriješene emocije kriju u korijenu njegove ljubomore, a ne da to iskaljuje na tebi.

6. Svađate se jutra do mraka

Svađa može biti zdrav način rješavanja konflikta, no samo ako se temelji na međusobnom poštovanju i željom za suradnjom. Ali ako ste se počeli svađati oko svake sitnice ili ako se stalno vraćaju isti okidači za svađu, to bi mogao biti znak toksične veze.

Image7. Više nema intime

Bez fizičkog dodira u vezi se možeš osjećati prilično usamljeno i neželjeno. Intima ne znači samo seks, nego uključuje i nježnost, poljupce, milovanje i držanje za ruke. Takve stvari jačaju osjećaj povezanosti i bliskosti među vama. Ako je to nestalo, pokušajte malim koracima ponovno vratiti intimu u vezu.

8. Sretnija si kad on nije blizu

Ako se osjećaš bezbrižnije, poletnije i naprosto sretnije kad si sama ili kad vrijeme provodiš s prijateljima, a ne u njegovom društvu- to je znak za uzbunu. Možda bi bilo dobro napraviti pauzu u vezi kako bi imala priliku sagledati stvari s distance.

9. Problemi sa spavanjem i prehranom

Toksična veza u tvoj život unosi stres koji itekako može utjecati na spavanje, prehranu i općenito stanje tvog organizma. Veza ne smije štetiti tvom zdravlju, vlastitu dobrobit moraš staviti na prvo mjesto.

10. Daleko od obitelji i prijatelja

Klasični simptom otrovne veze je pokušaj izoliranja partnera od drugih, pogotovo bliskih ljudi. Ako te tvoj partner polako odvojio od članova i prijatelja, to je vrlo jasan znak za uzbunu. Naime, na taj način želi te odvojiti od svih koji bi ti mogli biti podrška, stavljajući sebe na najvažnije mjesto u tvom životu - a sve kako bi imao još veću kontrolu nad tobom.