Nismo iznenađene: Za sretan brak važnija je sreća žene nego muškarca

Nije bez razloga poznata ona engelska izreka: 'Happy wife, happy life'

Nismo iznenađene: Za sretan brak važnija je sreća žene nego muškarca

Oko 40 do 50 posto bračnih parova u SAD-u odluči odustati od svog braka i razvesti se. Sličnu situaciju prate i ostale države, kao i Hrvatska: prema dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, i kod nas je sve više razvedenih brakova.

Možda mislimo da se takvo nešto neće dogoditi nama, ali nije dovoljno samo vjerovati u ovu ideju. Uvijek je bolje zajednički raditi na svom odnosu. S obzirom da vjerujemo u sretne brakove koji mogu zauvijek trajati, otkrile smo istraživanje koje nas nije previše iznenadilo, ali koje bi mnogima moglo pomoći u izbjegavanju argumenata i nesporazuma.

Stvari su vrlo jednostavne. Naime, što je žena zadovoljnija dugotrajnom zajednicom, to je muž sretniji sa svojim životom. Trik uključuje žensku psihologiju. Sklone su učiniti sve i još više za svog partnera ako je brak uspješan i to stoga ima pozitivan učinak na mužev život!

Analizirano je 394 para i u prosjeku su bili u braku 39 godina. I evo gdje su se dogodile neke zanimljivosti! Svoje zadovoljstvo u životu općenito su ocijenili kao visoko: dajući mu 5 od 6 bodova. Ono što je iznenađujuće, je da su ocjene muževa o braku bile pozitivnije od ocjena žena! Sretna žena jednostavno čini muškarca još sretnijim!Image

(Foto: Pexels)


Još jedna zanimljivost je da su istraživači zaključili da žene postaju manje sretne ako im se supružnici razbole. U isto vrijeme, razina sreće muškarca ne mijenja se kada njihove žene razbole. Objašnjenje je jednostavno! Žena se uvijek brine za muškarca ako se osjeća loše, što može biti zaista stresno za žene. Ali ako se žena razboli, oslanja se više na svoju kćer/sestru (ako je ima), pa muž ne doživljava isti stres.

Profesor Paul Dolan također u svojoj knjizi 'Happy Ever After: Escaping The Mitth of Perfect Life' tvrdi da muškarci imaju više koristi od braka nego žene

Udane žene žive manje zbog bračnog stresa, dok oženjeni muškarci žive duže. To dokazuje da parovi zapravo mogu poboljšati svoj odnos kada oboje uzmu u obzir potrebe jedni drugih, odnosno oba partnera trebaju pokazati brigu i ljubav kako bi živjeli sretno zajedno.

Zaključak istraživanja za neke se možda ne čini iznenađujućim, ali sada postoji službena potvrda. Muževa razina sreće nema isti utjecaj na kvalitetu braka, dok za ženu osjećaj nesretnosti može biti vrlo destruktivan za njihov odnos.

Dakle, postoji jednostavno pravilo koje bi se uvijek trebalo primijenjivati: 'Happy wife, happy life', odnosno 'Sretna supruga, sretan život'. Slažeš li se?

Pročitaj još:


Image

Evo koji je najvažniji sastojak dugoročnog i uspješnog odnosa


Možda će te zanimati

Image
PRVA POBJEDNICA

Spektakularno finale! Hana Ivković osvojila titulu 'Superstara' i 50 tisuća eura

Image
VELIKO FINALE

Tko će biti prvi hrvatski 'Superstar'? Hana, Toni, Petar ili Dino – večeras doznajemo pobjednika