Nije uvijek lako: Razlozi zašto možda ne možeš doći do vrhunca

Za svaku ženu ovo može biti frustrirajuća situacija, ali stručnjaci kažu da nas i sitnice mogu ometati u postizanju orgazma

Nije uvijek lako: Razlozi zašto možda ne možeš doći do vrhunca

Orgazam kod muškarca je poprilično jednostavan, ali za mnoge žene to je sasvim drugačija priča. Svaka je žena građena drugačije, a otkrivanje onoga što joj godi i što joj ne odgovara ili koji čimbenici iz svakodnevnog života mogu utjecati na događaje u spavaćoj sobi može biti složen 'posao'. 

Image

Potvrdila znanost: Ovih šest čudnih faktora ključni su za sretan brak


Ali samo zato što je nešto teško, ne znači da bismo trebali odustati. Ako si jedna od mnogih žena koje se "bore" s orgazmom otkrij što sve može biti prepreka užitku.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

1. Visoka razina tjeskobe

Anksioznost može izazvati misli koje mogu otežati postizanje orgazma, kaže psihijatrica Hilary Brenner. Zapravo je nedavno istraživanje sa Sveučilišta Valparaiso u Indiani pokazalo da više od polovice žena koje se bore s problemom postizanja orgazma navelo tjeskobu kao razlog.

Osim toga, zbog složene prirode stanja, drugi problemi mogu uzrokovati začarani krug brige i frustracije. "Žene s negativnom slikom o svom tijelu također pričaju o stresu i tjeskobi", piše dr. Brenner u časopisu Psychology Today. Ako osjećaš da anksioznost možda igra veliku ulogu u tvom  seksualnom životu, razgovaraj s terapeutom.


(Foto: Pixabay)

2. Nedovoljno lubrikanata

Istraživanje sa Sveučilišta Valparaiso također je pokazalo da gotovo četvrtina žena koje su imale poteškoća u postizanju orgazma krive nedovoljnu vlažnost tijekom seksa. "Prirodna vlažnost čini genitalije žena (i muškaraca) erotski osjetljivijima, pa pomaže ženama u orgazmu", piše Michael Castleman, autor knjige "Great Sex". Različiti lubrikanti su dostupni u drogerijama što svakako može pomoći kod lakšeg postizanja orgazma.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

3. Previše stimulacije

"Pornografija je način na koji većina nas uči o seksu", piše seksualna edukatorica Blaire Lindsay. "Također, muškarci često na takav način uče što žene trebaju. Ideja da žene teže bržem seksu i da je to dobro je česta. Ali orgazmi su izravno povezani sa ženskim živčanim sustavom, a svaka žena je različita, a mnoge zahtijevaju sporiji pristup i dužu predigru", kaže ona.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

4. Nedovoljno masturbacije

Koliko često se samozadovoljavaš može izravno utjecati na tvoje šanse za orgazam kada si s partnerom, kaže bračna i seksualna terapeutkinja Kat Van Kirk. Zašto? Ženska sposobnost maštanja tijekom samozadovoljavanja može pomoći da oslobodi kreativne inhibicije u krevetu i pomaže da nauči točno kako i gdje voli da je se dodiruje. Da bi povećala šanse za postizanje orgazma s partnerom, Jenny Block, autorica knjige "Wow: Discovering Your Ultimate Orgasm", preporučuje samozadovoljavanje nekoliko puta tjedno.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

5. Ne mokriš prije seksa

Svatko zna da treba mokriti odmah nakon seksa kako bi se spriječile infekcije mokraćnog sustava, ali pametno je ići na zahod i prije seksa. "Može biti nevjerojatno teško postići orgazam kada je mjehur pun", kaže Block. Razlog je jednostavan: umjesto da budeš u trenutku, stalno osjećaš pritisak da trebaš mokriti i paziš da to ne uradiš u krevetu. Dr. Van Kirk savjetuje obavezno mokrenje čak i ako treba prekinuti seks.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

6. Bojiš se gubitka kontrole

Kako nas uče da kontroliramo svaki aspekt svog života, može biti teško učiniti upravo suprotno u krevetu. Ali odbijanje puštanja mogao bi biti razlog zbog kojeg ne možeš doživjeti orgazam. Ali ako ti samo na tu pomisao lupa srce, nemoj se izbezumiti - nećeš izgubiti potpunu kontrolu nad svojim tijelom. Najviše što se može dogoditi je da se tijelo trese, a mišići vagine stežu, kaže Block. Podsjeti se na to kada se približavaš orgazmu, nastavi disati i pokušaj pustiti svoje tijelo da ide s tim osjećajem. Ako osjećaš da ti je i dalje potrebna pomoć u otpuštanju, razgovor sa seksualnim terapeutom može pomoći.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

7. Nisi glasna

Dokazano je da glasnost tijekom seksa čini čuda za žene jer ti može omogućiti dulji, jači i češći orgazam, kaže Laurel House, stručnjakinja za veze i autorica knjige "Screws the Rules". Pa kad te nešto stvarno uzbudi, reci - bilo kroz jauk, tiho govoreći "upravo tamo" ili vrišteći "da!" Ako se nakon nekoliko pokušaja osjećaš neugodno, House predlaže da pojačaš svoje osjetilno iskustvo. "Uživaj u osjećaju kontakta kože s kožom, uživaj u pritisku partnerovog tijela", kaže ona. Prihvaćanje ovih senzacija pomoći će ti da se maksimalno usredotočiš na užitak.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

8. Razina oksitocina je preniska

Oksitocin se još i naziva "hormonom ljubavi", a ide ruku pod ruku s orgazmima, kaže dr. Van Kirk. Ako ga tvoje tijelo ne proizvodi dovoljno, postizanje orgazma može biti teže. Stres može biti glavni razlog za nisku proizvodnju oksitocina, ali dokazano je da više vremena s partnerom, gledanje u oči, držanje za ruke i ljubljenje potiču proizvodnju ovog hormona.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

9. Ne piješ dovoljno vode

Unos dovoljno vode tijekom dana može spriječiti svakodnevne zdravstvene probleme poput umora i zatvora, a može ti pomoći i kod postizanja orgazma, kaže dr. Fromberg. Tkiva u tijelu moraju dobro funkcionirati kako bi se postigao orgazam, a to ne mogu učiniti bez vode. Najlakši način da se to osigura je hidratizacija, pa možeš slobodno dnevno popiti čašu, dvije više vode, pogotovo ako si pila alkohol koji dehidrira.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

10. Ne govoriš partneru što želiš

Nitko ne čita misli pa ni tvoj partner. Dakle, šutnja o onome što te stvarno uzbuđuje neće ti pomoći da dosegneš vrhunac. Osim toga, svaka je žena oblikovana ponešto drugačije, pa pokreti i kutovi koji su nevjerojatni za jednu osobu jednostavno nisu dobri za drugu, kaže dr. Van Kirk. Ovdje je poruka - progovori. "Ponekad stenjanje ili dodir ruke mogu učiniti veliku razliku", kaže ona. Ako još uvijek ne shvaća, reci mu to izravno ili pomakni njegovu ruku točno tamo gdje želiš da bude. Većina muškaraca voli vidjeti samopouzdanu ženu u krevetu.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.