Voli me, ne voli me...

Njemu baš i nije stalo: 7 jasnih znakova lažne ljubavi

Ljubav često miješamo s osjećajem zaljubljenosti i strasti. Za mnoge, ljubav je zreliji stadij veze pa je mnogima teško odrediti kakve su namjere njihova partnera i voli li ih on uopće. Evo kako ćeš prepoznati da vaša ljubav nije prava

profimedia-0097967231.jpg
Foto: Profimedia

Nema ništa ljepše od stabilne veze u kojoj partneri imaju dojam da se nadopunjuju. Razumijete se, na istoj ste valnoj duljini i čini se da ne može bolje. No nisu svi te sreće. Nerijetko se dogodi da druga strana ne uzvraća jednako ili je nedovoljno zainteresirana. Možda se pitaš što je posrijedi - je li se partneru što dogodilo, prolazi li kroz teško razdoblje o kojem ti ne želi govoriti (što je također veliki problem) ili te jednostavno ne voli iskreno.

Image
NE ŽELI VEZU

Ako ove znakove primijetiš kod frajera, budi sigurna da ga zanima samo zabava

Katkada je - zapravo, u većini slučajeva - to teško dokučiti, a onda si priznati da nam ljubavni put ne ide onako kako smo planirali. Još je češće teško shvatiti je li partner, posebice na početku veze, dovoljno iskren i iz kojih namjera nešto čini. Želi li samo zabavu, čeka ili da 'uleti' nešto bolje ili je jednostavno karakterno distanciraniji?

Image

Sva te ta pitanja i mogućnosti mogu zbuniti, a što više razmišljaš, to su ti u glavi tamniji scenariji. Naravno, ne treba skakati pred rudo, već dati vremena da se odnos razvija postepeno. Ako putem krene drugačije ili shvatiš da je sve to nekako lažno, vjerojatno te predosjećaj ne vara. Ovo su jasni znakovi da te partner ne voli iskreno.

Pažljiv je je, ali samo pred drugima

Imaš najboljeg partnera na svijetu - pravi je romantik, zatrpava te komplimentima, drži za ruku, zaljubljeno gleda u javnosti...barem tako misli tvoje društvo. Tvoj frajer na druženjima pokazuje svoje najbolje lice i silno se trudi dokazati i pokazati da je heroj. A čim to društvo nestane ili čim stignete kući, on je vidno drugačiji. Nemaran je, pomalo hladan i distanciran pa ti se ne čini da te stvarno voli. Vjerojatno si u pravu. Ovaj tip frajera u javnosti želi ispasti faca, podići svoj ego i pohvaliti se tobom. To čini jer tako uzdiže sebe. A gazi tebe. Vidiš li da je u društvu on potpuno druga osoba od one koja sjedi s tobom na kauču, preispitaj tu vezu, probaj razgovarati, a ne ide li - frajer te voli lažno, odnosno ne voli te. Pretvara se zbog nekih svojih ciljeva i frustracija. Jer ljubav ne može biti lažna, zar ne?

Image

Pokušava te promijeniti

Kad bismo trebale izdvojiti jedan od ključnih segmenata veze, onda bi to bio osjećaj ispunjenja i pozitivnog utjecaja na partnera. Partner može utjecati na tebe na toliko načina - poticati te da rasteš i razvijaš se, ali i pobjeđuješ izazove. Dobro je, stoga, kad se par zajedno mijenja nabolje, no nije dobro kad jedna strana želi 'prekrojiti' partnera prema svojoj slici. Onaj koji te voli zavoljet će i tvoje mane i vrline, a neće te konstantno pokušavati promijeniti. Neće te tjerati da misliš identično kao on niti da postaješ njegova kopija. Pokušava li partner nametnuti samo svoj stav, to je jasan znak da manipulira tobom i da te... pa, vrlo vjerojatno ne voli istinski. Zavučeš li se u takvu vezu, odnos će vam, u najmanju ruku, biti toksičan i nekvalitetan.

Image

Otkazuje planove

Frajer koji te voli jedva će te čekati vidjeti, zagrliti i provoditi vrijeme s tobom. Naravno da su u svakom dužem odnosu razmirice uobičajene - i tako se najviše pamte lijepi zajednički trenuci. Još ako ti trenuci izgledaju i nose osjećaj uzbuđenja kao na početku dejtanja, prava si sretnica. Unatoč užurbanoj svakodnevici, muškarac kojem značiš učinit će sve da te razveseli i vidi. Planove neće više puta zaredom otkazivati u zadnji tren ili tražiti izgovore. Zamisli: ti si se spremila za romantičnu večeru, taman sjedaš u svoj automobil, a on šalje poruku da ne može doći. Čak se ni ne ispričava niti predlaže drugi termin. Dogodi li se to više puta, preispitaj vašu vezu jer kakva je to veza? U mnogo je slučajeva ovo znak da se frajer udaljava i da se ne vidi s tobom u budućnosti. Ljubav? Nažalost baš i ne. Pretvaranje? Vjerojatno.

Image

Izbjegava pitanja o budućnosti vaše veze

Neki promišljaju dva koraka unaprijed, neki nijedan jer žive od danas do sutra, a neki već promišljaju o 2033. godini. Planirati budućnost je dobro, no i psiholozi savjetuju da ne razmišljamo deset koraka unaprijed jer to može ugroziti psihičko stanje. Pretjerano planiranje zato mnoge plaši, i to treba razumjeti, ali jasan znak da emocije u tvojoj vezi baš nisu iskrene jest trenutak u kojem tvoj partner izbjegava pitanja o budućnosti vaše veze. Ti, primjera radi, misliš da vam sve ide savršeno, vidiš se s njim u zajedničkom kućanstvu, ali on na to ostaje ravnodušan ili se ljuti. Moguće je da si požurila i razmišljala deset koraka unaprijed, moguće je da se njemu nije iskristalizirala vizija života, a postoji šansa da se s tobom ne vidi dugoročno. To trebaš sama procijeniti. U svakom slučaju, ako partner ni ne pomišlja o budućim planovima koji te uključuju, vaša veza nije došla do zrelije faze, ljubavi.

Image

Ne znaš zapravo previše o njemu

Sumnjaš li da te partner zapravo ne voli ili ti nije posvećen, ali ga opravdavaš, zapitaj se koliko znaš o njemu. OK, sigurno znaš koja mu je najdraža hrana, boja, glazba ili film, no znaš li što se krije ispod površine? Bi li mogla, bez klišeja, napisati esej o njegovom životu i zašto je poseban? Ako ne bi, morat ćemo te razočarati, no velike su šanse da ne poznaješ svog partnera. Misli li zaista to što govori ili kako reagira u određenim situacijama. A što manje znamo o nekom, to ćemo lakše povjerovati u njegovo pretvaranje. Osobe koje nemaju ozbiljne namjere i pod krinkom ljubavi i snažnih osjećaja samo zavlače partnera, uglavnom ne otkrivaju previše. Jer se ni u tu vezu ne daju sto posto i jer im ni taj odnos nije toliko važan. Ako je tako, osvijesti to na vrijeme.

Image

Romantika nestaje nakon seksa

Ima žena koje lako povjeruju da su nekome posebne čim dođe do 'akcije'. Ili da ih ta osoba automatski zato i otada voli. U stvarnosti je to daleko od romantičnih filmova. Nećemo se lagati - određeni postotak frajera, posebno u mlađoj dobi, traže instant zabavu i zbog tog bi užitka učinili sve. Spremni su manipulirati i 'glumiti' ljubav te obećavati sve i svašta. Druga strana često padne u zabludu da je taj vješt govornik, ljubavnik i romantik onaj pravi, a onda shvati da romantika, nekako, prebrzo nestane. Kasnije nema zagrljaja, zaljubljenog pogleda i poljubaca. Ustvari, nema je nikad osim neposredno prije seksa. I tu nemaš što previše razmišljati - takvom tipu muškaraca samo je do zabave, i to je u redu ako si svjesna toga i ako ste o tome razgovarali. No, ljubav nemoj povezivati s tim - daleko je to od ljubavi.

Image

Osjećaš da mu nisi važna

Taj te osjećaj vjerojatno ne vara. Čini li ti se da te zaboravi čim se rastanete, a sjeti te se tek kad se sljedeći put vidite, nema tu nikakve ljubavi. Ljubav ide ruku pod ruku s povjerenjem, privrženosti, poštovanjem i nizom drugih sastavnica. Onaj koji te voli, sjetit će te se, primijeti će kad si umorna, tužna ili sretna i bit će prisutan. Isto vrijedi i u suprotnom slučaju. Zašto? Jer te poznaje i jer mu je stalo. Poslat će poruku, nazvat će, naći će vremena, bit će direktan i otvoren unatoč svemu, priznat će ti što ga veseli i što ga muči, što planira i zašto si mu važna. Ovdje i sada. Sve ostalo je varka ili veza koja još nije postigla tu razinu.

Image
Foto: Unsplash