Sve ste nezadovoljniji

Kad veza krene nizbrdo: 7 znakova da možda ipak niste jedno za drugo

Učestale svađe jasan su pokazatelj da je odnos krenuo u krivom smjeru, no postoje još neki tihi signali da vas veza više ne ispunjava i da se ispod površine krije puno problema

profimedia-0499136314.jpg
Foto: Profimedia

Mislila si da vam cvjetaju ruže. Slagali ste se, planirali zajedničke izlaske i izlete, razumjeli se. No u zadnje vrijeme često se uhvatiš u razmišljanju da se nešto u vašoj vezi promijenilo. Ne da ti se odgovarati na njegove poruke ili ti se čini da je on nekako hladniji. Kad se vidite pravite se da je sve normalno, ali nekako u sebi osjećaš da to više nije to. Ne uzbuđuju te stvari koje su ti do prije mjesec-dva bile super. I dok vas okolina smatra savršenim parom, čini ti se da ste sve dalje od toga.

Image
To mora da je ljubav

6 stvari koje muškarci u sretnim vezama nikad (ali baš nikad) ne rade

Kako svaki odnos prolazi kroz više faza, moguće je da ste sada na raskrižju jer ste svjesni međusobnih mana i vrlina. Prerasli ste početničku strast i sad trebate odlučiti hoćete, i kako, nastaviti.

''Susretala sam ljude koji su iznenada prekidali, i to su učinili s riječima: Odlazim, već danas. Druga strana je mislila da je sve savršeno pa bi ostali u stanju šoka. Odluka o prekidu u ovom slučaju ne treba biti donesena preko noći jer će druga strana to teško preboljeti'', tvrdi njujorška psihoterapeutkinja Rebecca Hendrix.

Image
Foto: Profimedia.hr

Sasvim je moguće da u nekom trenutku osjetiš da te ta veza ne ispunjuje, čak i ako nema svađa, prevara ili nekog drugog razloga koji obično razdvaja par. Suočiš li se s tim osjećajem, važno je osvijestiti kad se on prvi put javio, odnosno otkad ti se čini da sve ide nizbrdo. Tad je važno razgovarati i ipak si dati malo vremena.

Ovo su najčešći znakovi da vaša veza više nije onakva kakva je bila ili kakva bi željela da bude. Možda se upravo nalaziš na prekretnici kad moraš odlučiti jednu stvar: nastaviti ili otići? Važno je da odluka ne bude u korist samo jedne strane ili da se prisiljavaš na odnos u kojemu jedna strana nije sretna i zadovoljna.

Odgađate susrete

Sigurno pamtiš onaj osjećaj s početka veze kad si jedva čekala da se vidite. Bilo da je to prije, poslije posla ili kasno navečer, nikad ti nije bio problem naći se s njim. Čuli biste se nakon izlaska i već planirali sljedeći. Sad vam to više nije prioritet. Osjećaš se da biste radije ostali svaki u svom krevetu ili da želiš izaći samo s prijateljima? Jasan je to znak da je vaš odnos u krizi.

Image

Zdrava veza trebala bi biti ona u kojoj par provodi zajedničko vrijeme jer to želi, a ne jer treba ili mora. Nije zdravo cijeli život podrediti partneru i zaboraviti na sve druge osobe u svom životu, no nije dobro ni kad ti se više ne da biti s njim. Nijedna krajnost nije dobar znak.

Što ste više zajedno, to ste oboje iscrpljeniji

Zajedničko vrijeme trebalo bi vas usrećiti i ispunjavati. Nije realno za očekivati da ćete se i u dugoj vezi ponašati kao zaljubljeni tinejdžeri jer godine i obaveze nose svoje. No, važno je pronaći rutine koje oplemenjuju odnos. Osjećaš li se umorno ili iscrpljeno nakon vikenda provedenog s njim ili ti se njegove priče čine jednolične i toksične, to ti pokazuje da vaša veza ispod površine nije sjajna.

Image

Pokušajte iskomunicirati problem, biti ravnopravni sugovornici (a ne da samo jedan predvodi inicijativu) i osvijesti što ti smeta. Uobičajeno je i čak korisno imati drugačija mišljenja jer nas ona mogu obogatiti, ali ako bilo tko od vas dvoje brže bolje napušta raspravu i okreće se na drugu stranu, preispitajte vaš odnos. Posebice nemate li volje za bilo kakve zajedničke aktivnosti.

Zavidiš osobama koje su solo

Vidjela si se s partnerom, niste se svađali, čak ste i najnormalnije razgovarali, ali sve ti je to nekako površno. Dok se odmaraš od napornog dana razmišljaš kako je sve bilo lakše kad si bila solo i kako te ovakav život u dvoje samo opterećuje. Najradije bi pobjegla od svega, spakirala kofere i vratila se solo životu.

Ovakav scenarij događa se mnogima i pokazuje da u vezi nešto ne valja. Posebice imaš li osjećaj da te veza sputava u ostvarivanju tvojih ciljeva, poslovnih pothvata ili nekim drugih ponuda. Kao da te partner (ili ti njega) ne može 'pratiti' jer si shvatila da vam se pogledi na život ipak previše razlikuju.

Image
Foto: Pexels

Mogli biste provesti nekoliko dana bez da se čujete

Sasvim je u redu odvojiti se i živjeti život izvan balončića 'moj partner i ja'. No ako je jedan od vas postao potpuno ravnodušan, nije vam važno hoćete li se navečer čuti i imate osjećaj da si uopće ne nedostajete, izgledno je da je odnos krenuo u krivom smjeru.

Image
Foto: Pexels

On više nije prvi kome ćeš nešto ispričati

Kad nam je do nekoga stalo, obično želimo da on bude uključen u naš život, podržava nas kad nešto dobro napravimo i pomaže nam da napredujemo. No, u trenutku kad ti on postane sporedan i kad ga ne nazoveš kako bi mu rekla za važno promaknuće ili neku drugu vijest, komunikacija i iskrenost gube na značaju. Čim si neke važne stvari prešućujete duže vrijeme ljuljaju se temelji sretne i zdrave veze. Razmisli zašto se to događa i vidite li izlaz ovog problema.

Image
Foto: Pexels

Sve što vidiš su mane

Ne svađate se, čak mu ni ne prigovaraš naglas. Ali nekako ti smeta kad dođe nenajavljen, želiš vrijeme za sebe i frustrira te kad nešto krivo napravi. Isto vrijedi i u suprotnom slučaju. Teško je očekivati sretnu vezu vidiš li u partneru samo mane. Pokušajte razgovarati o stvarima koje ti smetaju, a ako ni nakon nekog vremena ne vidiš pomak, možda ta veza jednostavno nije osuđena na uspjeh.

Image

Sve ste manje intimni

A ako si više baš i ne odgovarate na emocionalnoj razini, za očekivati je da će patiti i vaš seksualni život. Seksualno zadovoljstvo počiva na otvorenom razgovoru, a viđate li se na jedvite jade i sve rjeđe, logično je da će i odnosi biti sve rjeđi. Osjetiš da te takva veza ne ispunjava, oboje ste svjesni da nije bajno, ali ništa ne poduzimate? Ili mislite da će seks sve popraviti? Rijetko kad to bude slučaj jer se unutarnje nezadovoljstvo samo gomila.

Image
Foto: Profimedia