Nevjera bez seksa

Ako radiš ove stvari - bez sumnje imaš emocionalnu aferu

Nisu sve afere jednake i postoje jasne granice između fizičkih i emocionalnih afera. One mogu biti odvojene ili mogu biti jedno te isto, ali obje su jednako opasne. I dok svi poznajemo znakove fizičke afere, one emocionalno puno su kompliciranije

profimedia-0094224454.jpg
Foto: Profimedia

Svi dobro znamo što je fizička afera, što olakšava prepoznavanje kada netko "vara". U većini monogamnih veza, iskazi fizičke naklonosti ili seksualni odnosi s nekim drugim, a ne s tvojim partnerom, dokaz su afere.

Image

Zašto nikada ne bi trebala imati aferu s oženjenim muškarcem

Naravno, ovaj standard može varirati, ovisno o paru, ali bilo koja vrsta seksualnog kontakta s bilo kim osim s tvojim partnerom označena je kao varanje. Ali što je s emocionalnom naklonošću i emocionalnom intimnošću?

Image

Ovdje stvari postaju nešto teže i često zbunjujuće. Emocionalni odnosi i privrženosti nikada nisu crno-bijeli i nisu tako jasni kao samo jedna radnja. Međutim, ako radiš ovih šest stvari, nema sumnje da se nalaziš usred emocionalne afere:

POGLEDAJ VIDEO: Kako uspješno postaviti granice u odnosima?

Tražiš pažnju i potvrdu od nekog drugog

Ako si u vezi ili braku, ne bi trebalo biti potrebno da druga osoba potvrđuje tvoje emocionalne potrebe na intimnoj razini. Ključna riječ je intimno. Naravno da nije nimalo problematično imaš li odlične prijatelje oba spola, ali podrška koju ti ​​pružaju prijatelji trebala bi biti drugačija od podrške koju ti pruža partner.

Ako si u vezi, ne bi se trebala okretati nikome osim svom partneru, posebno nekome tko ti je privlačan, kao sredstvu za potvrdu. Ne bi se trebala osjećati lijepo/važno/značajno, samo zato što ti netko drugi kaže da jesi.

Čak i ako je tvoja veza u problemima, to nije znak da počneš tražiti pažnju negdje drugdje. To je znak potrebe da se stvari poprave, umjesto otvaranja drugima ili znak da se krene dalje. Nedostatak emocionalne potvrde u trenutnoj vezi nije izgovor da je pronađeš negdje drugdje.

Image

Skrivaš određene odnose od svog partnera

Naravno da parovi ne trebaju dijeliti svu svoju komunikaciju jedno s drugim niti bi trebali čitati poruke ili mailove jedno drugoga. Ali, treba postojati granica poštovanja.

Ako moraš sakriti svoje interakcije s drugim ljudima zbog onoga što govoriš ili radiš tijekom tih interakcija, tada to prelazi granicu u mračno područje. Ako moraš sakriti od svog partnera razgovor koji vodiš s nekim drugim, bilo da se radi o brisanju razgovora iz straha da će ih tvoj partner vidjeti ili skrivanju čitavog druženja, ovo je jedan od znakova da imaš emocionalnu aferu.

Ako moraš sakriti svoje interakcije s drugima, tu je jedan od dva razloga. Ili je tvoj odnos s partnerom nezdrav ili je tvoj odnos s drugom osobom nezdrav. Ne kažemo da trebaš znati sve što tvoj partner govori ili obrnuto, ali ne bi trebala skrivati ​​interakcije koje imaš s nekim drugim.

Image

Imaš neprikladnu komunikaciju s drugima

U emocionalnim aferama, naše riječi i srca su mjesto gdje vidimo da se granice prelaze. Za upozorenja obrati pozornost na svoj jezik s drugim potencijalnim ljubavnim interesom.

Ovakvi oblici komunikacije ističu se kao jedni od najvećih znakova emocionalne afere:

  • Flert
  • Razgovarati o nedostajanju na intimnoj razini
  • Romantiziranje ideja o tome kako bi veza mogla izgledati
  • Dijeljenje informacija o tvojoj trenutnoj vezi koje tvoj partner ne bi želio da dijeliš
  • Neprestano kritiziranje svog partnera nekome drugome

U situacijama romantičnih afera, to se sigurno može proširiti i mimo ovih osnovnih linija komunikacije, ali ovo su prvi od nekoliko velikih opasnih razgovora koje želiš izbjeći.

Kao i kod mnogih drugih aspekata, sve se svodi na ideju o tome kakvu vrstu interakcije imaš s nekim, i bi li bila voljna imati te interakcije pred svojim trenutnim partnerom?

Image

Razmišljaš o obnovi starih romantičnih odnosa

Oživljavanje prošlih veza je veliko 'ne' i ono koje se proteže na nekoliko drugih tabua. Ne govorimo da je loše imati prijateljstvo s bivšim, ali treba paziti na to kako to prijateljstvo izgleda.

Ako počneš prelaziti granicu oslanjanja na svog bivšeg za emocionalnu intimnost ili ako ga ponovno počneš tretirati kao partnera, ova ponašanja nisu fer prema tvom sadašnjem partneru. Kada se za podršku oslanjaš na nekoga s kim si nekada bila intimna - bilo fizički ili emocionalno - to je znak da varaš na emocionalnoj razini.

Image

Gajiš osjećaje prema nekome tko nije tvoj partner

Ako priznaš da gajite osjećaje prema nekome, velike su šanse da si u ozbiljnoj opasnosti da prijeđeš granicu u emocionalnu aferu. A ako tražiš priliku za tim osjećajima, prešla si je.

Ne možemo si pomoći da ponekad druge ljude smatramo privlačnima. U životu osjećamo da nas privlače mnogi ljudi osim naših partnera. I to je normalno. Pitanje je: kako se ponašamo prema tim osjećajima? Postoji razlika između osjećaja da si povezana s nekim na dubljoj razini i dopuštanja da se ta veza razvije u nešto više.

Razmisli o tome ovako: u svijetu romantike mi smo poput brodova na moru. Vidjet ćeš mnogo svjetionika, ali u monogamiji se oslanjaš samo na jedan da te vodi. Ako se počneš oslanjati na više svjetionika, izgubit ćeš se.

Ne radi se o tome da primijetiš da bi netko drugi mogao biti emocionalno kompatibilan. Radi se o tome da se počinješ otvarati prema ovoj osobi. U redu je vidjeti iskru, ali nemoj juriti za tim plamenom.

Image

Primaš uzvraćanje

U svim ovim situacijama postoji određeni stupanj uzajamnosti. Ne možeš kontrolirati što druga osoba radi. Ako netko stalno flerta s tobom ili pokušava uspostaviti vezu s tobom, to je jedna stvar. Prava opasnost nastaje kada uzvratš.

Afera uključuje i recipročnost i ponavljanje. Kada počneš pokazivati te osjećaje pažnje, kada ih počneš ohrabrivati i pozdravljati, a prije svega, kada ih započneš, emocionalna afera bukne u punom cvatu.

Evo malog testa upuštaš li se u emocionalnu aferu ili ne:

To je jednostavan način na koji određuješ kako bi tvoje interakcije trebale izgledati kada si u romantičnoj vezi i gradiš međuljudske odnose s drugima. Bi li ti bilo ugodno sudjelovati u ovakvom ponašanju da te tvoj partner gleda?

Da je tvoj partner pored tebe, bi li se osjećala ugodno da govoriš stvari koje si govorila? Bi li ti bilo ugodno da zna o čemu govoriš? Bi li ti bilo ugodno da gleda tvoju interakciju s drugom osobom?

Emocionalne afere nadilaze prijateljstvo. Dođu do točke u kojoj znaš da bi ti bilo neugodno ovako se ponašati pred partnerom ili ako bi tvoj partner to radio s drugom osobom.

Od frustracija do pritužbi, trebala bi biti spremna razgovarati sa svojim partnerom. Nije uvijek najljepše, ali ti pomaže rasti. Kada od partnera počnemo skrivati ​​svoje odnose s drugima, posebno s ljudima s kojima počinjemo stvarati emocionalnu vezu, prelazimo u sivo područje emocionalne afere.

Ako nekome daš privilegiju da dotakne tvoje srce, trebala bi biti oprezna kada otvaraš ta vrata drugima. Odvoji trenutak i razmisli želiš li da tvoj partner otvori ta vrata nekom drugom osim tebi.

Image