Sve što te zanima

Hush, hush: Imamo odgovore na neugodna pitanja o seksu

Stručnjaci su odgovorili na mnoga pitanja o kojima je ženama teško razgovarati s partnerom ili prijateljicama

profimedia-0538050934.jpg
Foto: Profimedia.hr

Seks je svima omiljena rekreacija, ali ponekad donosi i mnoge nezgodne situacije i neugodne osjećaje. Ljudima je zbog toga često teško iskreno razgovarati o problemima u seksu jer postoji uvriježeno mišljenje da bi seks trebao biti uvijek sjajan i da se partneri uvijek moraju slagati.

Image
7 velikih

Hush, hush: Najbolje poze za oralni seks u kojima ćete oboje uživati

No, seks je isti kao i sva druga područja u našim životima, potrebno je možda riješiti se nekih neugodnosti, postati svjestan svojih želja, ali se isto informirati o nečemu ako nismo sigurni. Stručnjaci su odgovorili na mnoga pitanja o kojima je ženama teško razgovarati s partnerom ili prijateljicama. Stoga u nastavku provjeri imaš li i ti neke nedoumice o ovim stvarima u seksu.

Sanjala sam seks s drugom ženom. Jesam li lezbijka ili biseksualka?

"Ne nužno. To bi moglo značiti da te privlače žene ili određena žena. No, također može značiti da ti nedostaje blizak odnos s prijateljicama. Ponekad žene u snovima znače bliskost, njegu i ljubav. Ako si u vezi s muškarcem i ne osjećaš bliskost možda je tu dio problema. Erotski san ne definira seksualni identitet. Čak i ako osjećaš seksualnu privlačnost prema nekoj ženi", objašnjava seksualna terapeutkinja Michele Sugg za Everydayhealth.com.

shimmer fallback

Je li cybersex stvarno prevara?

Mnogi ljudi možda ne smatraju provokativnu razmjenu poruka prevarom. Obično misle da samo razmjenjuju misli ili fantazije, a ne tjelesne tekućine. "No, zapitaj se: 'Bi li voljela da tvoj partner čita takve poruke i bi li bio povrijeđen, ljut ili ogorčen? Ako se partner ne bi osjećao ugodno s onim što radiš onda si vjerojatno prešla neke granice. To je ono što se računa kao varanje.

Pokušaj shvatiti što nedostaje vašoj vezi jer očito tražiš nešto izvan nje. Dosadio ti je vaš seksualni život? Doživljava li te tvoj muž više kao mamu, a ne seksualnu partnericu? Zato se radije okreni svojoj vezi i probaj razgovarati s partnerom. Pravi seks uvijek pobjeđuje virtualni", objašnjava Sugg.

shimmer fallback

Hoće li moja vagina biti veća nakon trudnoće?

Ako se radi o vaginalnom porođaju onda hoće. "Nakon porođaja, vaginalni otvor je negdje od 1-4 centimetra veći nego što je bio prije", objašnjava liječnik kaže Bruce Rosenzweig sa Sveučilišta Rush . Hoće li se kasnije vratiti na početnu veličinu ovisi o nekoliko faktora: veličini bebe, trajanju porođaja i prakticiranju Kegelovih vježbi nakon trudnoće.

"Ako žena radi Kegelove vježbe za jačanje vaginalnih mišića rezultat je puno bolji", kaže dr. Comrie, ali dodaje i da dosta ovisi o broju trudnoća i je li bilo epiziotomije te kako je tkivo zašiveno.

shimmer fallback

Nikada nisam doživjela orgazam tijekom odnosa. Je li sve u redu sa mnom?

Oko 70% žena ne doživljava orgazam tijekom spolnog odnosa bez izravne stimulacije klitorisa. "Normalna si ako ne možeš doživjeti orgazam tijekom penetracije. Ponekad se žene uzrujaju jer im partneri kaže da nije imao takve situacije s bivšim partnericama. No, treba mu naglasiti statistiku i dati mu do znanja da je potrebna dodatna stimulacija , objašnjava Stephanie Buehler, direktorica Buehler instituta za seksualnu terapiju.

"Dodirivanje klitorisa tijekom seksa stvarno povećava šanse da ćeš doživjeti orgazam", kaže seksologinja Carol Queen. Ako nikada nisi doživjela orgazam, oko 10% žena nije, razmisli o lubrikantima i eksperimentiraj sama. Nemoj se obeshrabriti ako odmah nema vatrometa jer je ponekad potrebno vrijeme kako bi se došlo do orgazma.

shimmer fallback

Mogu li zbog analnog seksa dobiti hemoroide?

"Ne, sve dok si opuštena i uživaš u tome", objašnjava seksualna savjetnica Ellen Barnard. Hemoroidi (bolne natečene vene u analnom području) mogu biti posljedica prekomjernog pritiska oko anusa, na primjer ako se kod zatvora jako naprežeš. No, uz dobar lubrikant i ugodno prodiranje, nikako prisilno, nema rizika od hemoroida.

shimmer fallback

Moj intimni dio tijela ima neugodan miris. Što mogu učiniti?

"Vjerojatno se nepotrebno brineš. Većina žena koje mi dođu misle da imaju neugodan miris. Mirišu dobro", objašnjava ginekologinja Mary Jane Minkin te dodaje da možeš posjetiti svog ginekologa ako si zabrinuta. Neugodan miris i iscjedak mogu biti znak bakterijske infekcije. "Ako nema infekcije i još uvijek si zabrinuta, izbjegavanje začinjene i ljute hrane može pomoći", kaže dr. Rosenzweig.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.