Što kasnije, to bolje

Idi svojim tempom: Ne žuri s brakom i bit ćeš sretnija, tvrde znanstvenici

Postoje određene godine u životu kada te svi oko tebe pitaju kad ćeš se udati i govore ti kako nemaš što čekati. Ne podliježi pritisku, nego idi svojim tempom

pexels-emma-bauso-2253870.jpg
Foto: Pexels

Odgađanje braka usrećit će te na duge staze, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Alberta u Kanadi i objavljeno u časopisu Journal of Family Psychology. U njemu je sudjelovalo 405 osoba koje su praćene 20-ak godina, odnosno od vremena kad su bile u srednjoj školi pa do svojih ranih srednjih godina, odnosno od svoje 18 do svoje 43. One su anketirane u sedam navrata u tom periodu. Osobe koje su se vjenčale kasnije bile su sretnije, imale su veću razinu samopouzdanja te bile manje depresivne od svojih vršnjaka koji su ranije stupili u brak.

Image
Otkrivaju bračni terapeuti

Istine o braku koje je važno shvatiti prije nego bude prekasno


"Nismo utvrdili nikakve negativne aspekte kasnijeg stupanja u brak, u smislu buduće subjektivne dobrobiti (drugim riječima, kasnija ženidba ima dugoročno bolji učinak na pojedinca od ranije ženidbe). Zapravo, pokazalo se kod ispitanika da je bolje kasno se udati ili oženiti, nego to učiniti prerano", objašnjava voditelj studije Matt Johnson. "Ljudi koji se rano vjenčaju vrlo često se, prisiljeni životnim okolnostima, odriču obrazovanja. Najčešće zbog obveza koje imaju prema djeci. U srednjoj životnoj dobi kod tih osoba dolazi do manjka samopouzdanja i samopoštovanja upravo zbog toga što su prerano krenuli putem obiteljskog života", dodaje Johnson.

Oni pak, koji su se kasnije vjenčali, nisu imali osjećaj da su propustili nešto u životu, a i većina ih je stekla željenu naobrazbu, time i bolje plaćene poslove. Sve navedeno pretpostavka je za dugoročnu subjektivnu dobrobit.

shimmer fallback


No isto tako, kaže Johnsn, predugo odgađanje braka nosi sa sobom određene rizike. "S vremenom se 'bračno tržište' sužava. Što smo stariji manje je izbora. Pravo je umijeće pronaći balans, ne uskočiti prerano u brak, ali i ne čekati predugo i propustiti priliku", dodaje.

Na pitanje koje je stoga najbolje vrijeme za udaju, Johnson odgovara da ne zna. "Ima u tome i malo nepredvidivosti - na koncu, ljubav je spontana", kaže voditelj ove studije, dodajući još jedan zanimljiv zaključak za kraj, naravno utemeljen na rezultatma istraživanja, a taj je da su u konačnici sretniji oni koji kad tad stupe u brak, od onih koji ostaju samci čitav život.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.