Vrijeme je za iskrenost

Ne budi 'fake': Zašto nikad ne bi trebala odglumiti vrhunac?

Mnoge žene lažiraju orgazam, no stručnjaci za igrice pod plahtama upozoravaju kako bismo s tim trebale prestati – jer ona 'fake it till you make it' u ovom slučaju ne vrijedi

profimedia-0310828518.jpg
Foto: profimedia.hr

Prema jednom istraživanju na temu seksualnih navika heteroseksualnih parova, većina je žena barem jednom u životu odglumila 'veliki O'. Drugo istraživanje otkriva činjenice koje su još i više poražavajuće – čak tri od četiri žene su barem jednom odglumile orgazam, a čak svaki treći ženski vrhunac je – lažan.

Image
Iz njegova ugla

Misionarska poza: 5 stvari koje mogu uništiti mnogima omiljenu pozu

No, zašto zapravo glumimo u krevetu? Razloga ima nekoliko. Ponekad se možda čini praktično jednostavno odglumiti orgazam i završiti s akcijom u spavaćoj sobi kako bismo se mogli posvetiti gledanju omiljene serije – ili zaspati.

Image

Osim toga, žene koje su krive za ovaj 'grijeh' navode kako na taj način žele sačuvati partnerovo samopouzdanje – jer bi ga istina mogla zaboljeti. Naime, ako bi partner saznao da nismo ni blizu orgazma, koliko god se on trudio, to bi ga moglo demotivirati – pa i frustrirati. Žene ponekad vjeruju kako je glumljeni orgazam bolji nego nikakav jer tako izbjegavaju neugodni razgovor s partnerom, a u nekim se slučajevima i srame jer strahuju da nešto s njima nije u redu – pogotovo ako nikad nisu postigle vrhunac.

Ipak, psiholozi tvrde kako je ova praksa loša i kako bismo zauvijek trebali pretati s glumom. Umjesto da lažiramo orgazam, savjetuju nam da probamo s drugim, produktivnijim načinima:

  • Kao i kod drugih aspekta ljubavnog (i svakog drugog) odnosa, ključ za sreću (i orgazam) jest – u komunikaciji. Trebaš otvoreno razgovarati s partnerom i podijeliti s njim istinu o tome koje su tvoje želje i sklonosti kad su igrice pod plahtama u pitanju. Na kraju krajeva, partner će cijeniti tvoju iskrenost – a čuti koje su tvoje fantazije i preference bit će mu vrlo vjerojatno super uzbudljivo. Iskrenost gradi povjerenje, a upravo je povjerenje ključni sastojak koji nam je potreban da bismo se doista mogle opustiti – i prepustiti tijekom seksa.
Image
Foto: Pexels
  • Ako nisi sigurna što voliš i što te 'pali' – rješenje leži u masturbaciji. Upoznaj sebe i svoje tijelo tijekom solo igre, a zatim ono što si naučila prenesi svom partneru. I na kraju, neka te ne obeshrabri ako ti treba puno više vremena nego tvom partneru da doživiš vrhunac.
  • Također, orgazam ne bi trebao biti cilj seksa – sasvim je u redu završiti s akcijom u krevetu i bez da dođe do vrhunca. Saznanje kako seks može biti dobro i lijepo iskustvo i bez orgazma može smanjiti pritisak koji osjećamo ako vjerujemo kako sve uvijek mora završiti happy endom.

POGLEDAJ VIDEO: Edukatorica objašnjava kako se nositi s kritikom i samokritikom