Razaračica

7 podmuklih načina na koje ljubomora uništava tvoju vezu, ali i zdravlje

Ljubomora je teška za podnijeti i onome tko je osjeća i onome tko je žrtva ljubomore. Želiš li kvalitetnu vezu, riješi je se

pp.PNG
Foto: Pexels

Kažu, malo ljubomore dobro je za ljubavni odnos jer partneru govori da ti je stalo do njega, no je li to zaista točno? Svatko tko pati od ljubomore pa čak i one male (kod koje je samo pitanje kad će se prometnuti u veću) zna koliko ona može biti razorna i bolna - i za tebe i za njega i za vašu vezu.

Image
Nova ljubav

7 znakova da si spremna na novu vezu nakon bolnog prekida

Iako si svjesna toga da ljubomora nije dobra, teško ti se riješiti sumnje koja te dovodi do ludila. Vjerojatno si pokušala promijeniti svoje ponašanje i jako si se trudila izbrisati misli koje ti se vrte po glavi pa te dovedu do toga da činiš stvari zbog kojih kasnije požališ, no nije ti pošlo za rukom. Ne očajavaj. Rješenje postoji, samo ga još nisi otkrila.

Image

Možda ti pomogne ako sagledaš na koje vrlo konkretne načine ljubomora uništava tvoju vezu, ali i tvoje zdravlje. Upoznaj se sa svojom neprijateljicom kako bi je mogla pobijediti i konačno realizirati blizak, zdrav i ispunjavajući odnos koji imaš sa svojim partnerom.

Ljubomora ugrožava tvoje fizičko zdravlje

Ljubomora je izuzetno stresno stanje, a dugotrajni stres povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka, glavobolja, bolova u leđima, čira na želucu, dijabetesa, kronične nesanice, a može dovesti i do srčanog ili moždanog udara. Stoga, ne radi to sebi.

Image
Foto: Pexels

Ugrožava i psihu

Postoje određene vrste psihičkih poremećaja koji se razvijaju iz vrlo teške ljubomore. No, čak i blaži oblici ljubomore mogu biti štetni za tvoje mentalno i emocionalno zdravlje. Depresija, poteškoće s koncentracijom, promjene raspoloženja, tjeskoba i nesanica samo su neki od problema koje ti može uzrokovati.

Image
Foto: Pexels

Ljubomora narušava partnerovo povjerenje u tebe

Ljubomora čini da ne vjeruješ svom partneru, a možda se iznenadiš kada ti kažemo da tvoja ljubomora narušava i njegovo povjerenje prema tebi. Naime, on više nije siguran što će te razbjesniti, a što ne pa postaje oprezniji i suzdržaniji u tvojoj blizini i počinje ti prešućivati čak i najbenignije stvari.

Image
Foto: Pexels

Zbog ljubomore ne vjeruješ sebi

Zbog ljubomore dovodiš u pitanje svoju prosudbu i svoju sposobnost da racionalno sagledaš stvari. Naime, ljubomora se poigrava tvojim umom, a toga postaješ svjesna tek kada te ljubomora pusti. Teško se osloniti na vlastiti razum u takvim situacijama.

Image
Foto: Pexels

Uzrokuje manjak samopouzdanja

Znaš onaj osjećaš kada ti se čini da su drugi bolji od tebe (u bilo čemu). E pa ljubomora ga intenzivira do najvišeg stupnja i čini da se osjećaš nesigurnom u sebe. Vjeruješ kako je kolegica s posla (koja možda ni ne postoji) zgodnija, ljepša i pametnija od tebe. Takvom ti se čini i cura koja radi u kiosku kraj vaše zgrade kao i njegova bivša. Uuuu, bivše su tek kategorija za sebe osobama koje pate od ljubomore.

Image
Foto: Pexels

Ljubomora ti isisava sve lijepo iz života

Ljubomora te neprestano vraća u prošlost - bolnu prošlost izdaja i razočaranja. U takvom stanju ne možeš cijeniti lijepe stvari koje ti se događaju sada u ovoj vezi te ne možeš biti prisutna u trenutku i živjeti u sadašnjosti. To automatski znači da se ne možeš posvetiti ni sebi ni odnosu koji imaš s partnerom, što je loše. Još je gora stvar ako je on nekada nešto zgriješio - stalno se vraćaš na to i ne dozvoljavaš mu da se iskupi.

Image
Foto: Pexels

Ljubomora potiče tvog dragog da se zapita ima li smisla ostati s tobom u vezi

Ako ga zaista voliš, zar se želiš dovesti u situaciju u kojoj on razmišlja o odlasku? U jednom će se trenutku tvoj partner zapitati je li sve skupa vrijedno tolike drame i treba li ostati u vezi. Osobi koja je iskrena u odnosu i voli te, nepravedne optužbe, nepovjerenje i konstantna ispitivanja kad tad će postati previše za podnijeti.

Ljubomora ti ne dopušta stvoriti vezu kakvu si oduvijek željela. Ona je destruktivna i ništa ti dobroga neće odnijeti stoga potrudi se prepoznati okidače koji te odvode u ljubomorno stanje i osloboditi ih se.

Image
Foto: Pexels